Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

Szaúd-Arábia és Irán proxyháborúja [52.]

2019. szeptember 21. - Pervenimus

saudi-arabi_iraq.jpg

A Közel-Kelet forrong: a Hormuzi-szorosban Irán sorra megtámadja az oda érkező tankereket, Törökország harckocsikkal nyomul be a határaihoz közeli kurd területekre Szíriában, Szaúd-Arábiában pedig olajfinomítók ellen zajlanak dróntámadások ismeretlen indítóhelyekről. Ha a különböző térségbeli híreket összerakjuk, egy kétpólusú konfliktusrendszert láthatunk, melyben mindkét oldalon nagyhatalmakat találunk.  

Az egyik fél az USA (és szövetségi rendszere), a másik pedig a putyini Oroszország illetve a Hszi Csin-ping vezette Kína. A két ellenséges tömb proxyháborúkat vív egymással, melyek közül a legjelentősebb a Közel-Keleten zajlik és legveszélyesebb eleme a Szaúd-Arábia és Irán közti konfliktus, mivel ebben az iszlám világot megosztó vallási ellentétek is markánsan megjelennek. [A szaúdi királyság és a perzsa állam összevetése az alábbi ábrán látható. Az ebben szereplő GDP adatok forrása: statisticstimes.com]

iran_sarabia_adatok.jpg

Ami az Irán és a szaúdiak közti ellenségeskedés részleteit illeti, a probléma több elemből áll: van benne vallási ellentét - hiszen a perzsa állam a világ síita kisebbségének vezetője (az iszlámon belül), míg Szaúd-Arábia a szunnita többség élén áll - van a konfliktusban hatalmi viszály (mivel mindkét ország regionális vezető szerepre törekszik a Közel-Keleten) és van benne világpolitikai-gazdasági versengés is, hiszen míg Irán saját gazdasági kapcsolatrendszeren dolgozik (Kínával, Oroszországgal és a "harmadik világgal" építve ki gyümölcsöző kapcsolatokat), addig a szaúdiak az USA -val és a nyugati világgal fejlesztik gazdasági összeköttetéseiket. Az említettek miatt nevezhetjük a két állam viszályát "proxyháborúnak", hiszen mindkettejük mögött komoly világpolitikai érdekcsoportok és nagyhatalmak állnak.

Szaúd-Arábia óriási pénzeket költ hadseregére, a harmadik legtöbbet a világon (az USA és Kína után), évente mintegy 70 milliárd dollárt, míg ezzel szemben Irán ennek csak töredékére képes (a 33. helyen áll ezen a téren, mert mindössze 6,3 milliárd dollárt tud évente haderő-fejlesztésekre fordítani). Mégis az a helyzet, hogy a világ hadseregeinek rangsorában (ütőképesség, felszereltség és nagyság alapján) a perzsa állam megelőzi Szaúd-Arábiát, hiszen a 14. helyen áll, míg az olajkirályság egyelőre csak a 25. helyen szerepel (forrás: globalfirepower.com). Az alábbi táblázatban a legtöbb pénzt hadseregeikre fordító országok láthatóak:

vedelmi_kiadasok.jpg

Ami a két ország közti rendszeres incidensek illeti (mint a szeptember 14-én végrehajtott dróntámadás), máris számtalan összeesküvés elmélet látott napvilágot. Az egyik szerint kizárólag a jemeni síita vallású (Irán barát) húszi lázadók műve volt a Rijádtól 330 km-re keletre fekvő Abkaik (Abquaiq / Biqayq) nyersolaj-feldolgozó üzem megtámadása és ehhez Iránnak az égvilágon semmi köze nincs. (Tény, hogy a húszik vállalták magukra az akciót.) Ehhez viszont hozzá kell tegyük: a drónok az elemzések szerint nem délről, hanem Irán felől érkeztek és a húszik technikailag mérföldekre vannak attól a szinttől, hogy cirkálórakétákkal és drónokkal hajtsanak vége precíziós csapásokat 1300 km-re lévő célpontok ellen. A másik közkedvelt összeesküvés elmélet szerint maga az USA hajtotta végre az akciót, hogy aztán erre hivatkozva fegyvereket tudjon eladni Szaúd-Arábiának, majd katonákat küldhessen oda (ez részben egyébként meg is kezdődött) és végül megtámadhassa Iránt. Ez ellen szól, hogy az USA így is fegyvereket ad el a szaúdiaknak, jelenleg is állomásoztat amerikai katonákat az olajkirályságban és eddig is hivatkozhatott volna nemzetközi sérelmekre, ha annyira nagyon meg akarta volna támadni a perzsa államot.

dron_tamadas.jpg

A dróntámadás helyszíne: Abqaiq (forrás: Reuters)

A Közel-Keleten külön problémakört jelent Törökország, mely bár elvben a NATO tagja, mégis teljesen önálló külpolitikát folytat, ami kifejezetten nagyhatalmi és expanzív jellegű. Erdogan az amerikaiakat egy esetleges orosz-barátsággal, az oroszokat pedig szorosabb Amerika-szövetséggel zsarolja, így a két nagyhatalom közt nagyrészt független tényező tud maradni. (Ehhez járul hozzá még az is, hogy az EU-t meg azzal zsarolja, hogy ha nem kap pénzt, akkor a kontinensre szabadítja a területén felhalmozódott szíriai menekülteket.) Törökország jelenleg Szíriában alakít ki határai mentén egy védelmi övezetet, részben biztonsága miatt (minden Szíria felől érkező agresszió kivédésére), részben a kurdok távol tartásáért.

Ami a jövőt illeti: nehezen kiszámítható; Irán, érezve az erős orosz és kínai támogatást (melyért olajjal fizet) várhatóan egyre többet enged majd meg magának. Elképzelhető, hogy a világ egyik legfontosabb hajózási útvonalát is lezárja majd, blokádot létesítve a Hormuzi-szorosban. Az is elképzelhető, hogy megmarad a kezdeményező szerepében és proxy szervezetein keresztül - mint a Hezbollah Szíriában és a húszi szövetség Jemenben - folytatja támadásait a szaúdi, izraeli és amerikai érdekeltségek ellen. Ebben az esetben a Közel-Kelet válsága elfajulhat. A perzsa állam atomprogramját is kiteljesítheti, aminek segítségével néhány éven belül világhatalmi tényezővé válhat, mint a Föld 10. atomhatalma (a többi kilenc: USA, Kína, Oroszország, Franciaország, Egyesült Királyság, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea).

Ha közeljövőt nézzük: a szeptember 14-én végrehajtott iráni dróntámadáshoz hasonló agresszió sajnos újra bekövetkezhet. Kérdés: mennyiszer fogja még Teherán ezeket a támadásokat a húszikra? (Elsőre sem volt túl hihető a dolog, így idővel komikussá válhat, ha többször ilyesmivel próbálkozik.)

terkep_saudarabia_dron.jpg

A Közel-Keleti térség sorsa és békéje a háttérhatalmak kezében van, így főleg három emberen múlik: Donald Trump amerikai elnökön, Vlagyimir Putyin, orosz vezetőn és a kínai Hszi Csin-ping döntésein.

 

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is! 

pervenimus_2kocka.jpg

Pervenimus.blog.hu

2019.09.21.(13:35)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr5815139536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ursus Arctus 2019.09.21. 19:33:26

Mind Szaúd-Arábia, mind Irán diktatúra. Az előbbi egy iszlám rendszer, ahol a Mohamed ellenes kijelentésekért halálbüntetés jár, ahol a nőket úgy tartják, mint egy háziállatokat és ahol nem létezik szabad sajtó. Irán sem jobb semmivel: teokratikus az államberendezkedés, vagyis az egyháznak világi hatalma van. Mindenben a vallásvezető ajatollah dönt, aki jelenleg Ali Hámenei. Itt sincs vélemény-szabadság és Kína után itt hajtják végre a legtöbb kivégzést. Megérdemlik egymást ellenfélként.

bkkzol 2019.09.24. 04:56:36

@Ursus Autor: Semmi gond nem volna valóban ha az idők végezetéig egymást nyírná a két-három-négy közel-keleti muszlim ország, a kutyát nem érdekli. Elfoglalják magukat, nagy a népszaporulat... A gond ott kezdődik, hogy nemzetközi segédlettel illetve félre nézéssel, hallgatással (franciák esetében anyagi érdekből) segédkeznek az iráni atombomba gyártásban. Akkor kezdődnek a nagy problémák amikor atomfegyvert kap egy félnótás ajatollah. Mert naiv és egyszerű gondolkodás mód aki azt hiszi, hogy iránnak a fényreklámokhoz, légkondicionálókhoz kell az atom energia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 06:07:54

Az eredmény pozitív lesz. Előbb-utóbb mindkét állam teljesen függetlenné válik a nyugattól.

Argus_ 2019.09.24. 06:36:30

Irán az oroszok technikai tudásával (mely a perzsa atomprogramot segíti) és a kínaiak pénzével (mely az egész iráni hadiipart tolja) valódi nagyhatalommá válhat (eleinte regionálisan, majd globálisan is). Ha pedig lesz atomfegyverük, sakkban tarthatják Izraelt (legfőbb ellenségüket) és fenyegethetik / zsarolhatják a világot is.

Örömhernyó 2019.09.24. 07:33:11

@Ursus Autor: Irán sokkal demokratikusabb, mint Szaúd-Arábia, vannak választások és volt már reformirányzatot képviselő vezetőjük. Csak ahogy szorítják sarokba őket, úgy radikalizálódnak.
Figyelemreméltó, hogy mindkét diktatúrát a nyugat hozta létre. Iránban megpuccsolták a demokratikus Moszaddegh-et, aztán a perzsák nyakára ültették a sahot, aki izraeli és amerikai titkosszolgálatok által kiképzett titkosrendőrséggel nyomta el a népét. Erre az irániak fellázadtak és az elégedetlenséget meglovagolva hatalomra került a Khomeini.
Szaúd-Arábiát meg egy az egyben a brit külügy manipulációja hozta létre. Tehát a liberális kapitalista nyugat kreálta mindkét problémaforrást.
Aztán ott van Törökország, ami sose lesz európai, de sikerült felerősíteni a haderejüket, hadiiparukat annyira, hogy most már Amerikának is konkurenciát jelenthetnek a Közel-Keleten, teljesen belemerülhetnek az ottomán múlt felélesztésébe, stabilizáló erő helyett destabilizálók lettek és NATO-tag létükre az oroszokkal kokettálnak, ha érdekük úgy kívánja, orosz rakétarendszereket és vadászgépeket szereznek be.
Amerikának nem az ellenséges Szíria és Irán fogja a nagy fejfájást okozni, hanem a szövetséges, de radikalizálódó, önjáróvá váló Törökország és Szaúd-Arábia.

Visceroid 2019.09.24. 09:05:05

@Athos_73: "Izraelt (legfőbb ellenségüket)"

:DDDDDDDDDDDD Persze, ezek jobban utálják egymást, mint a zsidókat. Sokkal jobban!!

2019.09.24. 10:34:41

A Nyugat azért hozza létre a problémákat, hogy biztosítsa később a saját szerepét, amikor megjelennek békét teremteni és rendet rakni. Magyarország feldarabolása is egy ilyen terv volt, amit keresztülhúzott a II. világháború után a Szovjetunió jelentős megerősödése, akik a kérdéses időben stabilitást hoztak létre a térségben.

Örömhernyó hozzászólása egy üdítő minőséget képvisel, Birca meg hozza a maga pronyó propagandáját.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.09.24. 14:46:36

@Örömhernyó: Tehát a Nyugat bárhol, bármit csinált, onnan kezdve minden probléma forrása a Nyugat. Szép összeesküvés elmélet. A szaudi dinasztia 1744-ig vezethető vissza, mi köze ahhoz az angoloknak?

Argus_ 2019.09.25. 07:03:33

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
Persze a nyugat tehet arról is, hogy szegény szaúdiak muszlimok, hogy megvetik a nőket, hogy újságirókat végeznek ki Mohamed bírálatáért, hogy az irániak titkos atom-laborokat működtetnek Natanz mellett és hogy a két állam proxy-szervezetek útján manipulálja a környékbeli országokat, destabilizálva az egész Közel-Keletet. Mindez csakis a CIA műve, tesó. :))))

Örömhernyó 2019.09.26. 08:25:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mondjuk nézd meg hogy miért hozta létre a brit külügy Szaúd-Arabiát. Ellensúly kellett az első világháborúban és utána a németekkel szövetséges törökök ellen.
Igen, a nyugat alakította ki a mai határokat Szíriában is, amik minden józan elgondolást, mérlegelést nélkülöznek. Nem is lett jó vége.
Aztán ott van Afrika, a vonalzóval rajzolt országhatárokkal. Ruanda esete is a nyugati beavatkozás, gyarmati múltban gyökerező oszd meg és uralkodj stratégiája miatt lett sok százezer halálos áldozatot követelő probléma.
Nem kell elhallgatni a liberális kapitalista nyugat szerepét se a jelenlegi problémák kialakulásában.

Örömhernyó 2019.09.26. 08:35:55

@Athos_73: Iránban az 50-es években volt egy nagyon népszerű demokratikus vezető. De a brit és amerikai titkosszolgálatoknak kellett egy hozzájuk hűbb diktátor. Ez lett a sah. Az elnyomó rendszere ellen fellázadók élére állt a jelenlegi teokratikus irányzat. Ha nincs sz@rkavarás Mosaddegh ellen, akkor ma Irán egy demokratikus ország.
Szaúd-Arábia ugyanez, a nyugati fegyverexportőrök nem győzik teljesíteni a szaúdi rezsim zsíros megrendeléseit, az amerikaiak mindent elnéznek nekik.(kivégzések, nők jogainak lábbal tiprása, jemeni népirtás, tizedennyiért bombáznak le országokat a nyugati liberáldemokraták), csak jöjjön az olaj és a brit-amerikai olajcégek nyereségesek legyenek.
Eleve a WTC merénylők jó része és bin Laden is szaúdi volt. De nem Szaúd-Arábiát rohanták le emiatt, hanem Irakot meg Afganisztánt. Valamiért mindig mellélőnek ezek a fiúk.

Törökország is hasonló úton halad. A nyugatnak kellett egy erős NATO-tag az oroszok hátában, felizmosították a török haderőt, hadiipart. Mára látszik, hogy a nyugat rossz lóra tett, de nincs visszaút. Sikerült egy újabb renitens diktatúrának megágyazni.

Argus_ 2019.09.29. 21:24:46

@Örömhernyó: Remélem ez nem komoly. Az, hogy az USA okozta, hogy Irán egy iszlamista diktatúra lett, Szaúd-Arábia pedig a legelvakultabb iszlamizmus fellegvára.

Control. 2019.11.02. 21:36:08

Szaúd-Arábia és Irán háborúja valójában az Amerikai - Észak-Atlant és az Orosz - Kínai érdekszférák háborúja.
süti beállítások módosítása