Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

Kultúra e történelmi filmeket nézni? És főző-, illetve talkshow műsorokat? [56.]

2020. január 01. - Pervenimus

Mindenki máshoz köti az úgynevezett "kulturáltság" mibenlétét: egyesek a költészet és irodalom ismeretét, mások a komolyzenei műveltséget, megint mások pedig a világra nyitott sokoldalúságot tekintik a kulturáltság indikátorának, melybe beletartozik, hogy valaki a legtöbb művészeti és tudományos területet folyamatosan nyomon-követi, ismeri és viselkedésében, gondolkodásában is ezek tiszteletét "közvetíti" (természetesen a hagyományos értékek, erkölcs, udvariasság, jólneveltség megtartása mellett). 

media.jpg

A kérdés csak az, hogy ha az átlagember átlag-életmódjába illesztjük a kifejezést és mondjuk a TV nézésre szűkítjük annak vizsgálatát, akkor mit sorolunk ebbe a tárgykörbe? Kultúra e mondjuk főzőműsorokat, talkshow -kat, esetleg történelmi filmeket nézni? A válasz szubjektív, de legfontosabb fokmérője az adott műsor által közvetített érték. Ha ugyanis a talkshow például Fekete Pákó csajozási szokásairól, vagy XY híresség alsógatya gyűjteményéről szól, akkor a közvetített érték erősen megkérdőjeleződik. Történelmi filmeknél kicsit egyszerűbb a dolog: ha tényleg megismerhető a sztoriból történelmünk egy darabkája, megismerhető belőle egy letűnt korszak társadalma, szokásainak különlegessége, akkor igenis kultúrát közvetít. (Bár ezeknél a filmeknél is akad olyan, amelyiknek bár a cselekménye  történelmi közegbe ágyazódik, az égvilágon semmire nem tanít bennünket.)

Általános rendezőelv lehet - annak eldöntésénél, hogy mi közvetít kultúrát és mi nem - az olyan új ismeretek közzétételének szándéka, melyek valóban besorolhatóak egy-egy tudomány, illetve művészet tárgykörébe. A főző műsorok a konyhaművészetek körébe, a történelmi filmek pedig a múlt megismerésének diszciplinájába illeszthetőek. De hová tartozik egy talkshowban kitárgyalt új fogyókúra-módszer, a pulikutya-fodrászat és a kemény drogokról leszokás módjainak taglalása? A válasz: sehová, mert egy talkshow olyan nagy virtuális kalap, mely a közszórakoztatást szolgálva mindent kínálattá tesz és magunk ízlése, kíváncsisága vagy igényessége szerint "húzunk ki" belőle témákat.

Vitatkozhatunk arról, hogy az ismeretek, művészetek, tudományok rangsorolhatóak e, vagy egyáltalán létezik e olyan rendezési elv, mely adott szempontrendszer alapján kulturáltság szerint tudja "osztályozni" a TV által ránk öntött érdekességeket, de nem volna értelme. Valójában neveltetésünk, műveltségünk, nyitottságunk, iskolázottságunk, igényességünk és kíváncsiságunk határozza meg, hogy a széles spektrumban elérhető közszórakoztatásból és közmédiából mit választunk magunknak. Van, akit telefonjának null 24-ben való nyomkodása, vagy a social media felületén mások életének monitorozása is kielégít, de ha a kulturáltságot a hasznos ismeretekkel, az értékes tudással, a művészetek-tudományok megismerésével és az önfejlesztés igényével helyettesítjük, akkor a talkshow -k és főzőműsorok mellett (vagy helyett) biztosan érdemes megnéznünk néha egy-egy történelmi filmet, ismeretterjesztő műsort vagy művészeti programot is.

batrak_foldje.jpg

Ha a történelmi filmeknél maradunk, a január elsején elindult és minden nap vetítésre kerülő (esténként 21 órától az RTL -en megjelenő) "Bátrak földje" mindenképp említést érdemel, hiszen a magyar történelem kiegyezést megelőző éveibe visz el bennünket (konkrétan 1865-be), így megismerhetjük belőle a 155 évvel ezelőtti Magyarország szokásait és társadalmát. A cselekmény középpontjában egy arisztokrata család áll, a báró Rokoczay Károly famíliája. A sorozat révén valószínűleg képet kapunk majd a XIX. század végi Magyar Királyság mindennapjairól, egy előkelő dinasztia életmódjáról és a cselédek világáról is. Mindez kiváló szereplőkkel: Ilyés Róbert (báró Rakoczay), Fodor Annamária (báróné), Szász Júlia (báró kisasszony), Kenderes Csaba (Torzsa Sándor), Bárnai Péter (zsandár hadnagy), Litauszky Lilla (szobalány) és még sokan mások.

Akár szeretjük a történelmet, akár nem, akár vonz a költészet, a filmek világa, az irodalom vagy a komolyzene akár nem, az új esztendő első napján csak annyit kívánhatunk magunknak: legyünk nyitottak a világra és a közmédia hatalmassá váló túlkínálatából saját szórakoztatásunkra válasszunk magunknak műsorokat (melybe belefér akárhány főzőműsor vagy talkshow is, de ne CSAK ez férjen bele).

B.Ú.É.K.

Harmat Árpád 

Ha érdekesnek találtad a posztot, várunk Facebook oldalunkon is! 

pervenimus_2kocka.jpg

Pervenimus.blog.hu

2020.01.01.21:23

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr4815379422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása