Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

Merényletek, robbantások, Európa jövője [12]

2016. július 23. - Harmat Árpád Péter

Egyre több a merénylet Európa-szerte. Ha csak a 2000 utáni európai terror akciókat nézzük is, ezerhez közelít az áldozatok száma. (Részletesebben: „Terrorizmus az elmúlt évtizedekben.”) Két kérdés merülhet fel bennünk: 1 Hová fajulhatnak még a dolgok, vagyis még hány és mennyire súlyos terrortámadás vár kontinensünkre? 2 Milyen módon, hogy fog az Európai Unió 510 milliós lakossága reagálni az eseményekre?

Az első kérdésre a logika mentén az a válasz adható, hogy sajnos egyre több akcióra lehet számítanunk. A terrorizmus olyan, mint egy betegség: a kiváltó okát kell megszüntetni, csak akkor szűnnek meg a tünetek is. A kiváltó okokat azonban nagyon nehéz behatárolni. Ok az Iszlám Állam szabad működése, az Al-Kaida létezése, a nemzetközi terrorizmus gazdag és rejtett pénzforrásokból történő szponzorálása (pl. olajmonarchiák „névtelen” milliárdosai, Irán, Szaúd-Arábia, Törökország politikája … stb ), és végül, de nem utolsó sorban: a muszlim vallású fiatalok folyamatos radikalizálódása. Bonyolultak kapcsolódik az egész kérdéskörhöz a migráns válság is, hiszen a válság-övezetekből (Afrika, Közel-Kelet, Ázsia) Európába vándorló tömegekkel érkezők külön problémát jelentenek. Az ő esetükben a vallási, kulturális eltérések, majd a beilleszkedési nehézségeiből eredő kudarcok eleve gyorsíthatják a radikalizálódást. Radikalizálódni pedig nagyon könnyű: ehhez a nagy terrorista szervezetek modern média-eszközei komoly segítséget nyújtanak minden iszlám területről származó fiatal számára. Eleged van a kudarcokból? Nem tudsz beilleszkedni? Állj közénk, ölj keresztényeket és hősként halhatsz meg, egyenesen a dzsannah –ba (mennyországba) jutva. Sajnos ilyen egyszerű. Ezzel el is érkeztünk a második kérdéshez: Hogyan fog az Európai Unió 510 milliós lakossága reagálni az egyre több merényletre?

A kérdés kettébontható: hogyan reagálnak majd az államok és hogyan az egyszerű emberek? Az egyes tagállamok kormányzatai nyilván növelni próbálják majd a biztonsági szerveik költségvetési kereteit, és fokozatosan egyre több területen vezetnek be biztonsági korlátozásokat (egyes utcák, lezárása az autóforgalomtól, több helyen detektorozás bevezetése, motozások, fokozódó rendőri ellenőrzések… stb). Ami az embereket illeti: várható, hogy az általános félelem növekedésével a lakosság tolerancia-szintje csökkenni fog még ott is, ahol egyébként az idegenek elfogadása hagyományosnak tekinthető. Ez pedig együtt jár majd a migráció korlátozásával. Bár kimutatható tény, hogy 2015 januárja óta Európába érkezett 1,5 millió migráns közül csak egy-két ezer hajtott végre erőszakos cselekményeket (lopás, erőszak, merénylet) - ami még az egytized százalékot sem éri el - mégis elmondható, hogy azért van összefüggés a hatalmas mértékű bevándorlás és a kontinensen tapasztalható félelem között.  

A migráció korlátozásán túl, az eddig Európába költözött tömegek és a helyi lakosság viszonya is változni fog. Már most vannak jelei annak, hogy bizonyos országokban (és régiókban) egyre nő a negatív megkülönböztetés a szemmel láthatóan idegen helyről származókkal szemben. Az eddigiek alapján pedig az a következtetés is levonható, hogy a terror-merényletek számának emelkedésével mind az ellenségeskedés, mind a migránsok távoltartásának eszköztára egyre radikálisabb lesz. Európa jövőjében éppen az európai életmód és értékrend kerül a legnagyobb veszélybe. Azok a vívmányok, melyekért annyit küzdött kontinensünk a számtalan polgári forradalom és háború során, egytől egyig süllyesztőbe kerülhetnek.

Átmeneti korban élünk, melyben még érezzük a régi, szabad Európa lehetőségeit (polgári szabadságjogok), de közben már előre tekintve megérint bennünket a jövő „erős államainak” rémképe is, melyben csak mindenható rendőri szervek, katonaság és folytonos ellenőrzések közt tudhatjuk biztonságban magunkat. Rá kell ugyanis ébrednünk arra, hogy a kettő együtt sajnos nem megy: nem lehet teljes szabadságban és közben tökéletes biztonságban élni egyszerre, mint ahogyan biztonságos körülményeket sem lehet a szabadságjogok korlátlan fenntartásával szavatolni. Vagyis: szabad vagy, de félned kell, vagy biztonságban vagy (úgy ahogy), de a szabadságod egy részéről le kell mondanod. Olyan dilemma ez, mely a most élő európai generációkat évtizedekre fogja megosztani.

Persze a megoldás-keresés megkezdődött. Hogyan lehet távol tartani a migránsokat jogszerűen, humánusan és mégis hatékonyan? Mit tegyenek a Földközi-tengeren gumicsónakokban hánykolódó feketékkel? (Vissza kéne őket irányítani, de másnap újra csónakba szállnak.) Mit tegyenek az egyes határszakaszokon feltorlódó tömegekkel? Hogyan segítsék az Európába érkezett 1,5 millió bevándorló beilleszkedését? Hogyan szabályozzák ugyanennek a 1,5 millió embernek a családegyesítését? (Ami kétségtelenül megsokszorozhatja számukat.) Hogyan figyeljenek meg országonként két – három ezer (vagy akár 10 ezer) potenciális szélsőségest, akikből bármikor terrorista lehet, és hogyan akadályozzák meg, hogy a nem megfigyelt személyek közül bárki is tömegekkel végezzen?

Nehezen megválaszolható kérdések ezek, de jövőnk kérdései. Mert Európa a szabad gondolkodást, a kreativitást, az egyéni individuum tiszteletét, az érdem szerinti érvényesülést és évezredek kultúrájának, hagyományainak megbecsülését jelenti. És szeretnénk ilyennek is megőrizni.

Harmat Árpád Péter

Facebook oldalunk

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr308909230

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A migránsinvázió kockázatai 2016.07.23. 17:22:35

  Egyelőre beláthatatlanok a hosszútávú következményei  a jóléti európai államokba irányuló menekültáradatnak. A szinte kaotikus helyzetben ránk zúduló információk korrekt, higgadt és főleg reális feldolgozása sem egyszerű feladat. A média által közve...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2016.07.23. 18:19:47

Először is rendet kell tenni Líbiában, meg kell szállni és a nyakukra ültetni egy Kadhafi jellegű figurát, mert a jelek szerint másképp nem működik az az ország. Ha pedig továbbra is tömegesen jönnek Afrikából, hát közéjük kell lőni. Még száz évvel ezelőtt is megtették ezt az akkori kormányok közönséges sztrájkolók ellen is.

Ludovikás Levente 2016.07.23. 18:20:19

Nem hiszem hogy különösebben érdemes valami ideológiát keresni az egyre szaporodó terrorakciók hátterében. Ezeknek a népcsoportoknak ilyen a mentalitása, ha zavarja valami akkor gyilkolni kezd, teherautóval vagy baltával vagy ami a keze ügyébe akad. Egyik eset a másiknak szolgál mémként, aztán beindul a láncreakció

Van persze törekvés a terror egy szervezettebb formájára is, ami például a párizsi merényleteknél jött elő. Ezek valószínűleg a jövőben se lesznek mindennaposak, mert a szervezettség szerencsére ezekre a gonosztevőkre nem jellemző

Valahogy tudatosítani kéne a fickókban, hogy fő ellenségük a libsizmus, és onnantól kezdve egymást irtanák Európa legkártékonyabbjai. Mi pedig végre talán békében élhetnénk bajkeverők nélkül

DFK 2016.07.23. 18:20:37

Van-e jogunk mások biztonságát veszélyeztessük puszta emberbaráti megfontolásokból?

Gyurcsany F. 2016.07.23. 18:20:49

Elöször is, a menekült ügy, csak egy álprobléma.
És még ha volnának is menekültek(nincsennek) a jelenlétük semmilyen módon nem függene össze a terrorizmussal.
Az náci orbánrezsim menekült ügye, és kamu terroristái, az orbánrezsim korrupciójának elfedesére szolgál.

steery 2016.07.23. 18:20:51

Az összes kérdés könnyen megválaszolható. Épp csak senkinek nem tetszenek a válaszok, mert az igazság csúnyán belerondít mindenki illúzióiba, értékrendjébe, világképébe és elvárásaiba. Így végül a problémakör rendes válaszok nélkül marad és a kialakuló kényszerhelyzet miatt kaotikus cselekvés várható. Ez jobbára szélsőséges reakciókat, üldöztetést, népirtást, deportálásokat, faji megkülönböztetést, polgárháborút és egyéb, az emberiségtől megszokott őrültségeket jelent majd.

midnight coder 2016.07.23. 18:21:02

A fene nagy biztonság és szabadság eddig is csak illúzió volt. Addig tartott, amíg az afrikaiak és közel-keletiek el nem jutottak odáig, hogy jé itt egy hatalmas terület amit még nem szültünk tele. Nosza, hódítsuk meg! Na, ez folyik most.

Göntér László 2016.07.23. 18:21:32

Azt hiszem, hogy ezzel van baj "érdem szerinti érvényesülés".
A globalizált világ más országaiból jövőket egyszerű barbároknak tekinteni, de tudjuk, hogy a rómaiak, az akkori németeket is barbároknak tekintették. Az érintettek valahova jutottak. Mi is jutunk valahova.
ktkj.blog.hu/2016/07/20/radikalizalodas

Dr. Nagy László 2016.07.23. 18:46:43

Igazi megoldás az volna, ha a migránsok számára gyűjtő-területeket alakítanának ki, szigetek formájában a Földközi-tengeren. Mindenkit odaszállítanának, aki Európa felé tart. Ott esnének át személyazonosságuk ellenőrzésén, ügyeik kivizsgálásán. Később pedig ázsiai, afrikai gyűjtőpontokra vinnék őket, ahonnan bizonyos idő után távozhatnának saját kontinensükre.

Az Európában élőket szigorú nyilvántartásba vennék és munkára köteleznék, illetve szakemberekkel mozdítanák előre beilleszkedésüket.

A terror-akciók ellen komolyabb elővigyázatosság kellene, főleg tömegrendezvények esetén. De 100% -os biztonság soha nem lesz és nem is lehet.

Ursus Arctus 2016.07.23. 19:10:48

Kelet-Európa a diktátorokra, Nyugat-Európa az erős EU -ra, az USA pedig Trump győzelme esetén a világtól elvonuló, önző USA izolacionizmusára épít!

Boka1 2016.07.23. 19:44:54

Európában nem idegenek szoktak robbantgatn, hanem itt születettek. Az Aranykèz utcai, a Cib bank elleni, a brüsszeli is itt születettek tettei voltak ( vagy hatàron túli nemzettárs) .

Trompf · http://trompf.blog.hu 2016.07.24. 13:12:00

Az egyetlen hatékony határvédelem az, ahol határvédelem és tűzparancs is van.
Brutálisan hangzik tudom.

De ha egy 6m magas kerítéssel szögesdróttal védett határon 2 embert lelőnek aki megpróbál átszökni, akkor a többi meg se próbál átjönni. Lehet évente 2-3 megint megpróbálja, de több nem. Ez van a Spanyol határon jelenleg.

Ha számolatlan engedjül őket, akkor százezrek ülnek lélekvesztőkbe, szolgáltatják ki magukat az embercsempészeknek, és kockáztatják a családuk életét.
Ez folyik jelenleg.

Tehát sokkal emberségesebb megoldás a tűzparancsal védett határ, az áldozatok száma össze se mérhető, hisz több ezerszeres a második esetben.
És nem ringatjuk hamis ilúzióba, és serkentjük gyermekeik életének a kockáztatására a migránsokat.

Helyben kell nekik segíteni, és világossá tenni számukra, nem jöhetnek be !
Minden más megoldás ezrek életét követeli, és terrorcselekmények számának szaporodását, és az EU (amit ma most ismerünk) halálát hozza előrébb.
süti beállítások módosítása