Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

A világ 20 legveszélyesebb városa [46.]

2019. május 05. - Pervenimus

Napjainkra Földünk veszélyes övezetekkel, településekkel teli hellyé változott, hiszen számtalan országban zajlik ma is polgárháború (pl. Líbia, Afganisztán, Szíria, Szudán), több állam közt háborús konfliktus feszül (pl.: Jemen - Szaúd-Arábia) és rengeteg helyen egy-egy szervezet tartja fenn a gyilkosságokkal teli rémuralmat (lásd: a világ legveszélyesebb szervezete). Az ENSZ és a "Citizens' Council for Public Security and Criminal Justice" felmérése alapján, mely elsősorban a 100 ezer lakosra eső gyilkosságok számát veszi alapul, évente alakul ki lista a Föld legveszélyesebb városairól. A lista első 20 helyezettjéből a 12 legrosszabb mutatókkal bíró város Latin-amerikai országban helyezkedik el és a felsorolás folytatásában is csupán két település akad, mely nem tartozik az említett területhez (egy Egyesült Államokban lévő és egy Dél-afrikai település: St. Louis és Cape Town).

aveszelyes_varosok3.jpg

Felvetődhet a kérdés: miért éppen Dél-Amerika városai ennyire veszélyesek? A válasz sokrétű, szerepe van benne a kábítószer bandák nagy számának, a szegénységnek, a vagyoni szélsőségeknek, a korrupciónak a labilis politikai berendezkedéseknek és a ténynek, hogy az északi gringó nagyvárosok gazdag lakosai tökéletes felvevőpiacot és meggazdagodást kínálnak a déli, latin államokban mindazoknak, akik valamilyen módon csatlakoznak az alvilági drogbandákhoz.

A lista első 20 helyéből 7 város mexikói, mely országról elmondható, hogy a nemzetközi drogkereskedelem legkiemelkedőbb állama. Mexikóban ugyanis drogbandák "uralkodnak" és a gyilkosságok nagy része hozzájuk kötődik. Az AFP hírügynökség adatai szerint 2006 és 2018 közt 200 ezer embert öltek meg a drogszervezetek Mexikóban. A legsúlyosabb esztendő a 2017-es volt, amikor egyetlen év alatt 23 ezer gyilkosságot követtek el a drogkartellek bérgyilkosai. Ezen többsége a listán is szereplő településeken történt, ezek: Los Cabos, Acapulco, Tijuana, La Paz, Cuidad Victoria, Culiacan és Ciudad Juárez. 

veszelyes_varosok.jpg

Érdemes a lista NEM mexikói városairól is szót ejtenünk: a világ második legveszélyesebb települése például a venezuelai Caracas, ma a híradásokban gyakran szerepel. Napjainkban Venezuela és fővárosa a polgárháború szélére sodródott és a nagyhatalmak ütközőzónájává vált. Caracasban ma közel két millió ember él, de szinte teljes a káosz. Az utcákon már nem csak az emberrablásokkal és kábítószerrel foglalkozó bandáktól kell tartani, de az állandósuló összecsapásoktól is, mégpedig a kormányon lévő Maduro fegyveresei és a hatalmát megdönteni kész Guaido támogatói közt. A várost százezrek hagyták már el, hiszen rendszeresek az áramszünetek, nincs munka és óriási a nyomor is. A lista első 20 tagja közt akad még egy venezuelai nagyváros: Ciudad Guyana egy millió lakossal.

Külön kategóriát jelentenek a brazil nagyvárosok: Natal, Fortaleza, Belem, Vitoria de Conquista, Maceio, Aracaju és Feira de Santana. Ezekben annyira rossz a közbiztonság, hogy 60-100 gyilkosság is jut 100 ezer lakosra. A népesség jelentős része él az alvilág kínálta bevételekből, mindenütt virágzik a korrupció és a rivális bandák folyton harcban állnak egymással.

aveszelyes2_varosok.jpg

Az első 20 helyezett közt egyetlen amerikai nagyváros szerepel: Saint. Louis 318 ezer lakossal, Missouri államban (a teljes agglomerációban egyébként 2,8 millióan élnek). Itt a fekete bőrű népesség és a fehérek közti folyamatos súrlódások teszik veszélyessé a helyzetet, a "szokásos" köztörvényes bűnök (drog, prostitúció, fegyverkereskedelem, szervezett alvilág ... stb) mellett.

A listán van még a jamaicai főváros, Kingston, San Salvador az azonos nevű, aprócska Salvador állam központja, ahol a legnagyobbak a vagyoni szélsőségek egész Közép-Amerikában és a 3,5 milliós Dél-afrikai Cape Town (Fokváros), ahol még 25 évvel az apartheid bukása után is jelentősek az etnikai feszültségek.

aveszelyes_varosok4.jpg

Húsz veszélyes város és majdnem mind Amerika kontinensén helyezkedik el. A talán sokak számára furcsa helyzet azt üzeni: szakítanunk kell az olyan berögződésekkel, hogy veszélyes területek kizárólag csak a Közel-Keleten, Afrikában vagy Ázsiában lehetnek. Bár a Föld 5 legveszélyesebb övezete, (vagy országa) valóban nem Amerika földjén található, a listán szereplő települések gyilkosságok terén felveszik a versenyt bármelyik válság-területtel. Brazíliában évente 60 ezer embert ölnek meg, Mexikóban pedig 25 ezret. Ezek az országok és nagyvárosaik napjainkban legalább annyi veszélyt rejtenek bárkire nézve, mint a híradók "főszereplőiként" megszokott Közel-keleti települések.

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

pervenimus_2kocka.jpg

2019.05.05.(23:57)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr1814809002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Periodista. 2019.05.06. 06:55:21

Évi 60 ezer gyilkosság csak Braziliában. Vagyis naponta 164 embert ölnek meg ebben az egy országban. Hihetetlen szám. Mintha háborúban állna.

fairlane 2019.05.06. 18:06:29

Bécset hiányolom a listáról!

Punxsutawney Mormota 2019.05.06. 18:06:29

Lázár elvtárs megmondta, hogy Bécs nagyon veszélyes. Dájcs szertárs meg Brüsszel-Molenbeekben rettegett. Én nekik hiszek! :D :D :D

fairlane 2019.05.06. 18:07:20

@Punxsutawney Mormota: Ákosunk meg Londonban csinált maga alá a rettegéstől!

midnight coder 2019.05.06. 18:12:54

"Itt a fekete bőrű népesség és a fehérek közti folyamatos súrlódások teszik veszélyessé a helyzetet, a "szokásos" köztörvényes bűnök (drog, prostitúció, fegyverkereskedelem, szervezett alvilág ... stb) mellett."

Miért érzem azt, hogy a súrlódások során a feketék többnyire az elkövetők, míg a fehérek pedig az áldozatok között vannak ?

Punxsutawney Mormota 2019.05.06. 18:22:26

@fairlane: Neeee, erről lemaradtam! Lovagkeresztje van már, vagy arra hajt?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.06. 18:34:50

A ballibek számára a legveszélyesebb város Budapest, ez tény.

darlacko 2019.05.06. 18:36:54

@midnight coder: A polkorrekt kifejezések, mint a faji ellentétek, fehérek és feketék közti súrlódások mindig azt jelentik, hogy a fekete bűnözők vadásznak fehérekre. Nem sok fekete nő menekül őket megerőszakolni akaró fehér férfiaktól...
A fekete áldzatok legnagyobb valószínűséggel más feketéknek esnek áldozatul USA-ban. Ahogy a fehérek is jellemzően fehéreknek esnek áldozatul. De ha a fajok közti erőszakot nézzük, akkor egy fehérnek nagyságrendekkel nagyobb az esélye, hogy fekete bűnöző áldozata legyen, mint egy feketének, hogy fehér bűnöző áldozatává váljon. Az USA-ban az emberölések 50%-át egy nagyon jól meghatározható demográfiai csoport követi el: a fekete férfiak. Ez az amerikai lakosságnak pár százaléka. Tehát kevesebb, mint 6%-ból kerül ki a gyilkosok 50%-a.
A fekete nők bűnözése magasabb ugyan, mint a fehér nőké, de nem sokkal. A fekete férfiak bűnözési rátája viszont jóval magasabb, mint a fehér férfiaké. Tehát nem pusztán faji kérdés ez, hisz a fekete nők nem nagyságrendekkel erőszakosabbak, deviansabbak a fehér nőknél.

Közép- és Dél-Amerika az USA droghaborújának áldozata. Mexikóban még a 90-es években is nagy nyugalom volt, amerikaiak jártak oda nyaralni, szabadon mozoghattak, oda mentek nyugdíjba. Ma meg már csak a hotelek fallal körülvett és katonákkal őrzött területén lehetnek.
Mexikóban nem olyan régen szabadult el a pokol. És évente többen halnak meg ott az erőszakban, mint a háborús konfliktuszónákban. De Amerikában azért továbbra is Afganisztán, Szíria, Irak, Irán, Észak-Korea a téma a hírekben. Mert azzal szembenézni, hogy az amerikai kormányok kreálták a mexikói drogháborút, az kellemetlen lenne.

fairlane 2019.05.06. 18:40:55

@midnight coder: mert sohasem éltél ilyen helyen és előítéleteid vannak

2019.05.06. 18:51:11

@midnight coder: Mert jelentősen többen vannak és összemérhetetlenül szegényebbek a feketék? Igazad van, fura, hogy nem a gazdagok mennek és rabolják ki fizikailag a szegényeket, hanem fordítva. A jó hír viszont, hogy a gazdagok sokkal rafináltabb módszerekkel és törvényesen rabolják ki a szegényeket.

dare 2019.05.06. 18:53:17

Épp a minap olvastam egy hírt, hogy Rióban ebben az évben naponta átlag 5 embert öltek meg a rendőrök.
Napi 5 embert csak a rendőrök. :(

"A népesség jelentős része él az alvilág kínálta bevételekből, mindenütt virágzik a korrupció és a rivális bandák folyton harcban állnak egymással."

Eszembe jutott a hír kapcsán egy film, amely a riói állapotokkal foglalkozik, és amelynek a megnézése után az ember már nem is fog annyira tátott szájjal álmélkodni ezeken a tényeken, mivel olyan remekül mutatja be az ottani helyzetet, hogy szinte csak a drogkereskedelem lehet az alternatíva az ott élő szegényebb sorsúaknak mint kitörési lehetőség, ami után a napi 5 ember lepuffantása már nem is lesz annyira meglepő sokaknak.
Ezekben a nyomornegyedekben, gettókban, vajmi kevés esély van arra, hogy kitörési lehetőséget adjon az ott élőknek, de akiknek lehetősége lenne a kitörésre (a módosabb gyerekek), azok is előszeretettel nyúlnak a droghoz, így szinte lehetetlen tűnik így a drogbandák elleni harc a hatóságok részéről.
Aki nem látta a filmet, az feltétlen nézze meg, rendkívül tanulságos.
youtu.be/8NTIriypC7M

teéjesenmindegy 2019.05.06. 18:57:00

@fairlane: @Punxsutawney Mormota:
Ti két nagyon okos! Bécset mondjuk a 20 évvel ezelőtti Bécshez illik hasonlítgatni, nem pedig egy középamcsi favellához.
Ja, lehet marhára örülni, hogy Malmöben sokkal kevesebb a gyilkosság, mint Rioban, de tényleg ez a szint?

Egyébként Brüsszelben sokkal durvább arcok jöttek szembe, mint Sowetoban. Egészen biztos, hogy én voltam rossz helyen, de akkor is.

Punxsutawney Mormota 2019.05.06. 18:59:26

@teéjesenmindegy: Gondolom sokat voltál Sowetoban... A rossz arc Brüsszelben valószínűleg szertáros Tomi volt, aki éppen anyagot hajtott magának ;-)

postakocsi 2019.05.06. 18:59:41

@MAXVAL bircaman közíró: Budapest számára meg az exlibsi illibsi hazaáruló soros ügynök... :)

teéjesenmindegy 2019.05.06. 19:00:19

@fairlane: Én éltem olyan helyen. És teljesen jogosan tekintettek minden négert bűnözőnek.

Punxsutawney Mormota 2019.05.06. 19:10:39

@fairlane: Indítsunk egy kihívást: ki, hol retteg a legjobban?

Punxsutawney Mormota 2019.05.06. 19:12:21

@teéjesenmindegy: Há'pe'sze :D :D :D Ha csak Joburg közelében lettél volna nem mondanál ilyen vicceseket.

Punxsutawney Mormota 2019.05.06. 19:13:06

@teéjesenmindegy: Egyébént tök mindegy. Mindenki abban hisz, amiben akar. Ha te azt hiszed, hát azt hiszed. ;-)

FlybyWire 2019.05.06. 19:29:16

#1: Los "Kábósz".
HEHE telling name LOL.

langesz 2019.05.06. 19:38:41

A Budapest kőbányai vasútállomás vagy Miskolcon a Tetemvár környéke - nyári estéken éjfél körül -, az nektek már nem is számít?:)

Alick 2019.05.06. 19:56:26

@Punxsutawney Mormota: Lázár elvtárs elcseszte, mert ha ortodox izraelita szerkóban lófrált volna valamelyik arabok által kedvelt kávézóban, csúnya tekintetek mindenképpen, de talán még eksön is lett volna. :)

Punxsutawney Mormota 2019.05.06. 20:04:51

@Alick: Ez majd a második részben lesz. Lázár rabbi kalandjai... :D Viccen kívül, ha Marokkóban, Tunéziában, Iránban, Libanonban, Egyiptomban nem robbantják rá a zsinagógát a zsidókra, akkor sejtheted, hogy jó nagy lószar az egész... Továbbá Ománban illete Jemenben is láttam kipában grasszáló zsidókat, és túlélték. Mondjuk Omán egy pillanatig sem meglepő ebből a szempontból, Jemen azért keményebb.

2019.05.06. 20:39:52

A drogbandákkal szembeni legeredményesebb fellépés a drog liberalizációja lenne, ám azt csak ésszel lehetne megcsinálni, ami mostanában hiánycikk a Birca által is támogatott szellemi (?) környezetben. Ami ennek a legnagyobb akadálya az, hogy a politika jelentősen benne van a drogbizniszben, persze nem intézményesen, hanem egyénileg. Magyarország például hihetetlen bevételekhez jutna, ha kiépülne mondjuk vidéken egy célturisztikai központ szállodákkal, ahol szabadon lehetne betépni és most jön a nehéz része a dolognak, megfelelő szakértői (értsd: sámáni) felügyelettel.

arncht 2019.05.06. 21:17:30

a feketek aztan sokkal jobb vilagot teremtettek delafrikaban... ugyanugy megy a rasszizmus, csak most szarabbul is elnek.

Melee 2019.05.06. 21:23:02

@MAXVAL bircaman közíró: Most már értem, miért laksz Bulgáriában.

Che21 2019.05.06. 21:27:59

@Geza vagyok: Tényleg, Géza?

Ha az emberek egyformák, miért nincs egyetlen normálisan működő, négerek irányította állam sem?

pali923 2019.05.06. 22:05:20

@teéjesenmindegy: Milyen érdekes, hogy Bécs sosem volt olyan biztonságos, mint éppen tavaly. Valamit benézett Lázár, ezek a pipogya migráncsok még csak bűnözésre sem hajlandók.
Vagy valami másra kellett volna gondolni? :)
index.hu/kulfold/2019/05/02/lazar_janos_becs_ez_veszelyes_bunozes/

teéjesenmindegy 2019.05.06. 22:06:15

@Punxsutawney Mormota: Persze, hiszen csak te jártál arrafele, mi? Kaffer.

Ilyen helyek, mint guguletu, khaylitsa, londa jelentenek valamit neked, vagy gyorsan ráugrasz a guglira?

Fülig José 2019.05.06. 22:07:29

ez a mákos gyerek úgy zuhan, hogy még a padló sem fogja megállítani...elképesztő sötét f.sz lett.

teéjesenmindegy 2019.05.06. 22:10:46

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
EZ mekkora baromság, te jó isten!
HÁt mert az ember nyilván úgy van, hogy lemegy egy vidéki szanatóriumba betépni, mi? És akkor mondjuk kedden déltől négyig be van állva, mi? Mert ilyenek a drogosok.
Nem szombat este a buliban állnak be?

Erőltették régen a tűcsere programot. Ment a sírás, amikor megszüntették. A minap vettem tűt egy ismerősnek. 20 Ft volt. Szóval marha érdekes, hogy a drogosak bár van többezre a drogra, a 20 Ft már nincs meg neki?
Vagy inkább az van, hogy szarik bele, és lövi amivel tudja.

teéjesenmindegy 2019.05.06. 22:13:55

@pali923: Fogalmam sincs, hogy mit látott lézerjani. Le is szarom.
Én azt tudom, hogy én mit láttam, meg hol hogyan éreztem magam.

AZért megkérdezném, ha melléd áll 4-5 igazi kancigány, és csak úgy beszélgetnek, akkor te úgy komfortosan érzed magad? Nincs bűnözés, nem történik semmi, de te nyugodt vagy?

0dzsud0 2019.05.06. 22:21:44

@teéjesenmindegy: azt megosztanád, hogy hogy keveredtél ilyen helyekre? dolgoztál ott? köszi.

teéjesenmindegy 2019.05.06. 22:30:58

@0dzsud0:
Éltem és dolgoztam ott. Nyilván nem a gettó közepén. Amit egyébként bódévárosnak vagy sqattercamp-nek hívnak.
És akkor még egyszer: Az, hogy hogyan érzi magát az ember, mennyire van biztonságban az teljesen szubjektív dolog. Mondom, Brüsszelben olyan arcok jöttek szembe, amik sokkal jobban beszarattak mint ott lent

0dzsud0 2019.05.06. 22:43:47

@teéjesenmindegy: én megértettem eddig is, és nem szarkasztikusan kérdeztem. egyszerűen csak érdekelt, mert nem mindennapi dolog. itteni munkáltatód általi kiküldetésen voltál?

Narancsos kommunizmus 2019.05.06. 22:49:07

@Che21: Az emberek nem egyformák. Te pl. a végtelenül ostoba fajtából származol.

pali923 2019.05.07. 02:14:50

@teéjesenmindegy: Biztosan nem érezném jól magam, de azért ez a közérzet összefügg a bűnözéssel is. Bécsben még sosem állt mellém egy kancigány sem.
Az emberekbe meg könnyű belesulykolni azt, hogy érezd szarul magad, mert most mindenhol szar Európában, mert jönnek a pomogácsok. Ott volt az az őcsényi eset: megijedtek pár menekült gyerektől és nőtől. Biztosan semmi probléma nem lett volna, de az emberekbe már bele van oltva, hogy ezek valami rettenetet hoznak ránk, aztán elszabadultak az indulatok. Ezredakkora veszélyt nem jelentettek volna, mint az a néhány kancigány melletted. Na itt van az igazi gond.

Punxsutawney Mormota 2019.05.07. 06:40:53

@teéjesenmindegy: Kicsit sokáig tartott, amire találtál néhány szimpatikus nevet. Léccci, inkább csinálj egy rettegős brüsszeli videót! Úgy hallom, hogy van néhány Lovagkereszt elfekvőben, ha kellően jól sikerül, akkor még kaphatsz is egyet! :D

Boycie 2019.05.07. 06:46:24

@Narancsos kommunizmus: a kérdésre válaszolj hazaáruló sorosbérenc rohadék!

Boycie 2019.05.07. 06:57:19

@pali923: Az igazi utcai konfliktus ami nem szerepel a bűnügyi statisztikákban a muszlim férfiak egy (idiótább) része és a nem muszlim nők között van. Ez egy folyamatos zaklatás aminek az az eredménye, hogy magának jót akaró nem muszlim nők bizonyos környékeken elkezdenek pl fejkendőt hordani hogy elkerüljék ezt a zaklatást. Kurva nagy liberális vívmány. Ez pl Franciaországban egyre jobban terjed, de már Bécsben is megjelent 2015 után, ott élő nők panaszkodtak. A liberálisok idiótaságának egyik szép bizonyítéka az hogy a migráncsolással a leg illiberálisabb (nem orbán féle hanem igazi kultúrálisan mindenben az ő ellentétük) söpredéket szabadítják magukra. Megérdemlik, csak az a baj hogy élnek ott normális emberek is akik meg nem :(
Franciaországot már évek óta tízezrével hagyják el főleg vallásos zsidók (rajtuk ugye jobban látszik az utcán hogy zsidók) mert "félnek az erősödő muszlim utcai jeleléttől". Nyilván az orbáni propaganda miatt van ez is :)))

Boycie 2019.05.07. 07:09:22

@arncht: Rhodesia (maki nyelven Zimbabwe) ugyanaz pepitában. Miután elkezdték visszavenni a fehér farmerektől a földeket, kis hijján éhen haltak. Amikor már teljesen összeomlott a gazdaság és világrekord inflációt sikerült csinálniuk akkor szerencséjükre hatalmas gyémántmezőket fedeztek fel amiből egészen jól eléldegélhetne az egész ország (a la Norvégia az olajból) ha képesek lennének bármit megszervezni. Kipling a "bender log népét" az angol gyarmati világban megismert szinesbőrű csöcselékekről mintázta :) Néhány éve támadták ezért az irodalmi Nobel díja kapcsán, mondván hogy rasszista. Szegény ha visszatérne az örök vadászmezőkről és meglátná hova korcsosult Anglia nyomban szívszélhűdést kapna.
Aki nem ismerné: ha a cigányt a niggerrel keresztezik, akkor a végtermék túl lusta lesz ahhoz hogy lopjon :)))

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.05.07. 08:20:21

Igazából egy kicsit elsikkadt, hogy St. Louis is itt van a listában, ami elvileg a világ legfejlettebb országának egyik nagyvárosa. Mikor sok ember isteníti ezt az országot, akkor vegye figyelembe ezt is. Mert nem a saját maguk által gyártott filmekből kell megítélni egy országot. Fizetős egészségügy, évi 10 nap szabadság a munkahelyeden meg ilyen cukiságok vannak arrafelé. Rabszolgatartó társadalom még ez most is.

chrisred 2019.05.07. 08:24:51

@Geza vagyok: Na igen, ez az, amit adórendszernek neveznek.

David Bowman 2019.05.07. 08:57:22

Az apartheid alatt nem voltak etnikai feszültségek. A fekák vígan gyilkolászták egymást.

David Bowman 2019.05.07. 09:02:23

St. Louis egy afrikai város Amerikában. A lakosság fele feka.

OvisAries 2019.05.07. 09:29:28

@teéjesenmindegy: igen, ez elegge eletszeru...megszerzed a drogot majd gyorsan elszaladsz a patikaba fecsiert, tuert....

Erdemes lenne a holland peldat kovetni, a 80-as evek kozepen indult a kemeny drogosok 'leszoktato' programja, allamilag. Ez azt jelentette, hogy a heroinista bement a kijelolt hazba (adott esetben hajora), megkapta az adagjat ellenorzott korulmenyek kozott (methadont, altalaban fokozatosan csokkeno adagot), ezzel parhuzamosan nem kriminalizaltak hanem betegkent kezeltek a fogyasztot.
Az iskolakban es ugy altalaban a tarsadalomban felvilagosito kampanyokkal probaltak megelozni az ujabb generacio kemenydrogossa valasat.

Az eredmeny: gyakorlatilag hollandiaban nincs 40 ev alatti kemenydrogos, a legtobb gazos kornyeket felszamoltak, hiszen nem kellett bunozni a szerhez jutasert. Szinten jelentosen csokkent a drogosok kezelesi koltsege, hiszen ellenorzott korulmenyek kozott, tiszta tuvel toltak a szert igy nem kellett az allamnak a hiv, hepatitis es egyeb fertozottekre milliokat kolteni.

Masik erdekesseg: Hollandiaban a kemenydrogosok panaszkodnak, hogy mert eltuntettek oket a tersadalom szeme elol, mintha nem leteznenek. :)))
Ez igy van, es barmily hihetetlen, ennek is van negativ hatasa, hiszen a kolykok mar nem azt latjak, hogy a bacsi az utcan lovi magat, igy akar hajlamosabbak is lehetnek kiprobalni a kemenyebb szereket. De! De a hollandok mit csinaltak? Meg komolyabban vettek a felvilagositast, nem finomkodnak, egy holland gyerek mar tiz evesen is latja, hogy hova vezet a drogfogyasztas. A szulok meg nem balheznak, hogy mi az, hogy az iskolaban ilyeneket mutogatnak a kolyoknek.

Tehat a megoldas jo, nem tokeletes, de hosszutavon igen igen eredmenyes.

https://news-images.vice.com/images/2014/05/06/only-in-holland-do-addicts-complain-about-free-government-heroin-article-body-image-1399392306.png?resize=640:*

Age development of all patients who are in the Amsterdam methadone program from 1985-2012. Yellow to orange is under 40. The blue age groups are over 40 and now comprise almost the entire patient population. Multiple health services tell VICE heroin use under 30 is virtually non-existent.

darlacko 2019.05.07. 09:33:43

@Geza vagyok: A feketék nincsenek többen Amerikában. 12% körüli az arányuk a lakosságban. Felük férfi. A 6%-nyi fekete férfi felelős a gyilkosságok kb. 50%-áért. A fekete nők ugyan hajlamosabbak a bűnözésre, mint a fehér nők, de nem olyan durván magasabb arányban, mint ahogy a fekete férfiak hajlamosabbak a bűnözésre a fehér férfiaknál.

Az USA-ban nagyon jól behatárolható helyek erőszakosak. Baltimore, Detroit, Chicago, Louisiana, Washington DC, Miami stb.
Mexikóban pedig sokkal kiterjedtebb az erőszak földrajzilag.

darlacko 2019.05.07. 09:37:13

@Geza vagyok: ma Amerikában az egyetemek könyörögnek a fekete és latino diákoknak, hogy hozzájuk jelentkezzenek, hogy betöltsék a faji kvótákat, tehát kitörési lehetőség lenne
A fekete nők sikeresebbek is a felsőoktatásban. A fiúknak rengeteg sportösztöndíj van, ha végképp semmi se érdekli, mehet a hadseregbe, vagy tanulhat szakmát. De nem... Ez ma már csak választás kérdése.

darlacko 2019.05.07. 09:40:46

@Geza vagyok: Tévedésben élsz, genetikailag el lehet különíteni az afrikait, europid rasszt, az amerikai indiánt, és az ázsiait, a zsidó és indiai az nem egy külön rassz.

chrisred 2019.05.07. 10:04:54

@darlacko: Ahogy a vörös hajú emberek is elkülöníthetőek genetikailag a többiektől.

kvadrillio 2019.05.07. 10:10:07

NEM...NEM....NEM.....NEMTECCIK !!!!! LETT JERUZSÁLEM PARK (SZTEM MAJD BŐVŰŰŰLNI FOG...UGYEHHH ) DE..., NINCS MOSZKVA-----TÉR ?????
HÁT LEGYEN MOSZKVA TÉR IS !
MERRRR TÖBBET KÖSZÖNHETÜNK A RUSZKIKNAK, MINT JERUZSÁLEMNEK !

Afron 2019.05.07. 10:30:07

@Geza vagyok
Te hány nyelven beszélsz, már meg ne sértselek. A rassz és a faj nálad nagyon keveredik, de ha értenél akár egy nyelvet is, akkor sejtenéd a szavak közötti semmit mondó különbséget, merthogy az angol race a magyar rassz, ami persze azt jelenti, hogy faj. Egyszerűen nem is tudod, hogy mit írsz.

Dr. Nagy László 2019.05.07. 10:47:46

@Geza vagyok: Biológiai szempontból az ember egyetlen fajna tekinthető (mint például faj a ló, az elefánt, vagy a kutya is) Az emberi fajon belül 4 rassz különül el:
europid, mongoloid, negrid és ausztralid

Az Egyesült Államokban a nagyrasszokból 9-et tartanak számon, mert náluk az eurpid és ausztraid kettő-kettő a mongoloid pedig 4 rasszra bomlik. Igazából a legjelentőseb eltérés, hogy az europidnál megkülönböztetnek egy indoid nagyrasszt is (ai jogos).

Amúgy az elnevezéseknél helyes a kétféle írásmód: europid vagy europoid / ausztraid / ausztroloid.

mojoking77 2019.05.07. 10:48:59

@teéjesenmindegy: Nagyszeru. Es megis mit kerestel Sowetoban? Megmutatni, milyen kemeny is vagy? (Segitek, Fourways-Sandton-Rivonia haromsog azert NEM Soweto).....

mojoking77 2019.05.07. 10:51:59

@teéjesenmindegy: Most olvasok tovabb... Jesszusom baratom, ez nagyon gaz amit itt csinalsz. Hagyom is a picsaba, mert nem akarom felvenni a fonalat.

erkölcsi hulla 2019.05.07. 11:20:14

A mexikói és brazil államok cigányai viszik a prímet.
Drogháborúk, kommunizmus....

És ezek irtják az őserdőket is, cigány voltuknak megfelelve.

Nagy részük lesz az emberiség megfulladásában :)

steery 2019.05.07. 11:34:43

A kommenteket olvasgatva feltűnt, hogy senki nem foglalkozik a cikk lényegével: azzal, hogy a városok nem önálló entitások, hanem mindig országok részei, kormányok irányítása alatt állnak, tehát azoktól függ a működésük és a bennük uralkodó közállapotok. Ha ilyen súlyos a helyzet ezekben az országokban, akkor az a kormányok és lényegében az uralkodó osztály hibája. Ha az emberek szegények, összezsúfolódnak élhetetlen körülmények közé és egymást gyilkolásszák, azaz a társadalom önemésztést, önpusztítást végez, felszámolva önmagát, akkor az csak a tünete a bajnak, nem az oka. Amit semmilyen törvényi szigorral, meg hatósági erőszakkal nem lehet orvosolni. A megoldások mindig egyszerűek lennének, de láthatóan senki sem hajlandó még gondolkodni sem rajtuk, nemhogy cselekedni. Márpedig ha az emberek szándékosan választják a rossz megoldásokat, akkor nincs mit tenni. Nem lehet rájuk erőszakolni egy másfajta, jobb életet.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2019.05.07. 11:36:45

@darlacko: Mi meglepő, pont azok a városok ahol a fehér ember a kisebbség.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2019.05.07. 11:38:36

@steery: Jó, akkor mik lennének az egyszerű és jó megoldások?
Mert ha a világ legnagyobb részén nem jöttek rá akkor valószínűleg nincs egyszerű és jó megoldás, legfeljebb csak párezer kilométer távolságból látszik annak.

erkölcsi hulla 2019.05.07. 11:41:19

@teéjesenmindegy: "Mondom, Brüsszelben olyan arcok jöttek szembe, amik sokkal jobban beszarattak mint ott lent"

Összefutottál Sorossal? :D

steery 2019.05.07. 13:30:02

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: Íme néhány megoldás:
1. A szaporodás állami engedélyhez kötése. Csak olyan pároknak lehet törvényesen gyereke, akik elvégezték a szülők iskoláját, egészségesek, megfelelő anyagi helyzetűek. Az illegális gyerekek szüleire kötelező halálbüntetés vár, az árvákat olyan pároknak kell adni, akik szeretnének gyereket, de nem kaptak rá engedélyt. Ezzel megelőzhető a túlnépesedés és a szegény, beteges generáció újratermelődése. A népességet szigorúan alacsony szinten kell tartani minden körzetben. A szaporodás nem emberi jog és nem magánügy, hanem közügy, ezért a mennyiségi gyerekcsinálás helyett a minőségi gyerekcsinálásra kell helyezni a hangsúlyt. Inkább legyen kevesebb ember, de azok jobbak, okosabbak, egészségesebbek legyenek.
2. Tilos nagyvárosokat építeni. Az embertömegek koncentrációját mindenáron meg kell akadályozni. Csak kisvárosokat és falvakat szabad építeni, fenntartani, a lakosságot szigorúan decentralizálni kell. Tilos a kivándorlás, bevándorlás, átvándorlás, keveredés és minden ebből fakadó konfliktus.
3. Önellátó mezőgazdálkodásra törekvés. Mindenki termelje meg magának helyben az élelmet. Ne termeljen exportra és ne szoruljon rá importra. Ha nem tudják megtermelni, csökkentsék a helyi közösség létszámát, amíg a hozzájuk tartozó terület el nem tudja tartani őket. Ha a létszáma emiatt a zéró felé tendál, költözzenek el onnan és adják vissza a természetnek a lakhatatlan területet.
4. 100%-os hulladék újrahasznosítás, a bányászat, hulladék kidobás minimalizálása. A helyi, személyre szabott gyártás bevezetése. A robotizálás, automatizálás betiltása. Az emberi munkaerő favorizálása. Jobb, ha 1000 ember dolgozik kézi munkával egy gyárban, mintha 10-en dolgoznának a korszerű gépek között. Így mindenkinek van munkája, mindenki magának dolgozik, a saját közösségét ellátva, nincs tömegtermelés és fölösleg felhalmozás. A cél nem a haszon és a meggazdagodás mások kárára, hanem az önfenntartás. A kapitalizmust és a pénzrendszert be kell tiltani, helyette az értékteremtő munka mennyiségét és minőségét kell pontozni: ez legyen az új vagyon.
5. Minden kábítószer legális, helyben bárki termelheti és fogyaszthatja. A bűnözés ugyanis mindig a tiltott és ezért drága dolgok körül alakul ki. Senki sem hallott még olyat, hogy valahol kenyér maffia működne és egymást gyilkolásznák az emberek az illegális kenyér kereskedelem és fogyasztás jegyében.
6. Következetes önkormányzat. Minden közösség helyben dönt a saját sorsáról, ügyeiről. Nincs olyan, hogy aki akar, választhat: mindenkinek kötelező választani elöljárót. Aki nem szavaz, kényszermunkára megy büntetésül. Nincs olyan, hogy az elöljáró éveken át önállóan dönt a fontos kérdésekben: minden ügyben ki kell kérnie a választói véleményét, akiknek szavazniuk kell, mi történjen, vállalva a felelősséget a saját döntéseikért. Beleértve azt is, hogy a közszolgák fizetése mennyi legyen. Ez az igazi demokrácia.
stb.

GGy 2019.05.07. 13:39:51

@midnight coder: mert jók a megérzéseid!! :))

teéjesenmindegy 2019.05.07. 13:43:50

@Punxsutawney Mormota: Tudjuk. Csak te vagy az egyetlen aki járt arra.
Végül is, csak 5 magyart ismertem ott.

teéjesenmindegy 2019.05.07. 13:45:38

@erkölcsi hulla: Junckerrel. És úgy, hogy pont közte meg a pult között álltam. Alig tudtam félreugrani.

teéjesenmindegy 2019.05.07. 13:51:02

@mojoking77: Voltam sowetoban. De nem ott laktam. Csak hogy tanulj, soweto nem annyira durva hely mint amilyen a híre. Sokkal durvább bódévárosok vannak Kapstadt környékén.
Mondjuk a mojo felé vezető úton. Ha tudod az mi, akkor tudod miről beszélek.

teéjesenmindegy 2019.05.07. 13:55:32

@OvisAries: Amit írsz, az azt feltételezi, hogy a keménydrogos abba akarja hagyni, és ezért nekiáll leszokni.
NA, és mi van azokkal, akik marhára nem akarnak leállni?

teéjesenmindegy 2019.05.07. 13:59:12

@pali923: "Bécsben még sosem állt mellém egy kancigány sem."
Mert nincs egy sem. Tehát nem rettegtél. MÁs meg itthon nem retteg attól, hogy valami arab belehajt a karácsonyi vásárba, mert nincs egy sem. /legalább is kevés van/

chrisred 2019.05.07. 14:22:42

@steery: Nálam az 1. és a 6. pont nem kis mértékben üti egymást. Hogy tudna bárki önállóan dönteni a saját sorsáról, ha még születéséről is az állam dönt? Amúgy inkább élnék egy mexikói drogkartell fővárosban, mint ebben a náci utópiában.

Fülig José 2019.05.07. 14:28:30

@chrisred: ..és természetesen a csúcson a zsugorlábú csúti látnok állna, az EGYETLEN ÉS FÉNYESSÉGES vezető, Isten után az első... hagyd má' a p.csába az idióta fitymatrolljait.

Almandin 2019.05.07. 17:01:27

@steery: Csak te ne kapj hatalmat sose életedben. Az elképzeléseidről Pol Pot jutott eszembe.

Billy Hill 2019.05.07. 18:03:17

Juárez milyen kis biztonságos; nem is gondoltam volna...

alhambra22 2019.05.07. 21:03:53

Ennyire buta cikket meg nem lattam. Szerinted ha lebombaznak egy varost Kozel Keleten akkor oke mert nincs fent a (meg butabbak altal keszitett) listan…. ? 10 ev Mexiko utan allitom hogy biztonsagos nem kell epp drogkereskedonek lenni es szivesebben megyek ki barhol Mexikoban az utcara barmikor mint hogy a Nyugati aluljaron atmenjek……...

teéjesenmindegy 2019.05.07. 22:19:47

@alhambra22: Hát igen. A nyugati az tényleg kemény hely. Hajléktalanok, néha kurvák... Mi ez azokhoz a gyilkosságokhoz képest...

Dr. Nagy László 2019.05.08. 08:41:06

@alhambra22: .... és még a cikk a buta? Ilyen komment után?

önhordó 2019.05.08. 10:42:17

@kvadrillio: nagyanyádad is biztos támogatna akinek 45 ben egy csokor virággal kedveskedtek az oroszok

steery 2019.05.08. 11:57:14

@chrisred: A párok beadják a gyermekvállalási kérelmüket a hivatalnak. Ha rendben vannak, azaz megfelelnek az előírt kritériumoknak, akkor engedélyt kapnak adott számú saját gyerek létrehozására. Ha ezt adott időn belül nem teljesítik (mondjuk 10 év alatt nem képesek 1 gyereket se csinálni), akkor kérhetik, hogy átkerüljenek a nevelőszülői státuszba. Ekkor árva gyereket bíznak rájuk. Az állam, pontosabban a területi közösség feladata a népesség létszámát szabályozni, a túlnépesedés megakadályozása érdekében. Mert minél többen vannak az asztal körül, annál kevesebb jut mindenkinek a tortából. Vagy: az erősek és korábban érkezők, bűnözők kisajátítják maguknak a torta nagy részét, a többiek meg éhezhetnek és moroghatnak csóró rabszolgaként sínylődve egész életükben.

Tessék alaposan végig gondolni a dolgokat. Én csak a végeredményt írtam le, a részleteket, körülményeket, az odavezető utat nem, mert ez a fórum nem alkalmas rá, hogy komplett regényt írjak a komplett társadalmi reformokról, amikre szükség van. Ha végiggondoljátok mindezeket, rá fogtok jönni, hogy az általam felvázoltak egy sokkal élhetőbb, igazságosabb, kellemesebb, emberibb civilizációt és jobb világot eredményeznek annál a pusztító gonoszsághalmaznál, amilyen a jelenlegi barbaziráció.

erkölcsi hulla 2019.05.08. 12:32:16

@steery: "Ha végiggondoljátok mindezeket, rá fogtok jönni, hogy az általam felvázoltak egy sokkal élhetőbb, igazságosabb, kellemesebb, emberibb civilizációt és jobb világot eredményeznek annál a pusztító gonoszsághalmaznál, amilyen a jelenlegi barbaziráció."

Te majd megváltod a világot, ó, mindenhez is értő mester !

steery 2019.05.08. 17:50:24

@erkölcsi hulla: Köszönöm dicsérő szavaid, nagyon kedves, hogy a világotok megváltójának, mindenhez értőnek és mesternek tekintesz. Ami tökéletesen igaz. Viszont azt még hozzátenném, hogy én maximum a megoldásokat javasolhatom, de a döntéseket, változtatásokat nektek kell végrehajtanotok, elvégre a ti életetekről van szó. Ha nem akarjátok, én senkit nem váltok meg a bűneitől, hibáitól, tudatlanságától akarata és kérése ellenére. Akkor sem, ha belepusztultok. Ez fontos tudnivaló. Szóval az ítélet napján majd ne gyertek azzal, hogy miért nem segítettem, mert meg fogom mutatni, hogy ott voltam, felajánlottam a segítségem, de nem kértetek belőle.

Almandin 2019.05.09. 12:58:17

@erkölcsi hulla: Benyomásom szerint steery egy autisztikus és nárcisztikus, remete életet élő, alacsony empátiával rendelkező műszaki értelmiségi lehet, aki magányában ilyeneket eszel ki. Tényleg nem való hatalom a kezébe. Pl. ilyeneket irkál le:
steery 2019.03.15 19:03:30
@Emberi Erőforrás: Hát most itt élek az emberek közt és úgy csinálok, mintha ember lennék, hogy könnyebben tanulmányozhassam őket, de ettől még nem vagyok ember és kb. semmiben nem értek egyet az emberiséggel, de mivel ez senkit nem érdekel, nem hangoztatom. A lényeg, hogy látom, tudom és értem, mik okozzák ezt az emberiség nevű problémahalmazt és hogy lehetne megoldani az egészet, gyökerestől. Mert az nyilvánvaló, hogy púderezéssel, fésülgetéssel ezt a kollektív agybajt nem lehet megoldani.
Ha figyelsz és alaposan körülnézel a világban, mást sem látsz, csak halmozódó bajokat és az ezek megoldására való teljes képtelenséget. A megoldási kísérletek többnyire eredménytelenek vagy épp fokozzák a bajt. Vagyis az emberiségnek végzetes és alapvető hiányosságai vannak az önismeret és a világismeret terén, hogy ennyire rosszul teljesít. Az emberiség az a fickó, aki túl keveset tud mindenről és azt is rosszul. Ez a gyökere az egésznek.
Köszi a verset, én is olvastam a József Attila összest. Vannak jó versei is.

Almandin 2019.05.09. 13:00:00

@Almandin: Nem tartja magát embernek. No comment. Ez valami elmebaj lehet.

Almandin 2019.05.09. 13:22:56

Most találtam, beigazolódott a sejtésem:
"steery 2019.02.02 23:29:49
A boldogság annak a következménye, hogy az történik velem és körülöttem, amit én szeretnék, hogy történjen. A boldogtalanság az, amikor nem az történik. Minden törekvés legfőbb akadálya mások szabad akarata, akik tettei fölött nincs hatalmam. Tehát a boldogságom útjában álló legfőbb akadály nem a személytelen természet (ami legyőzhető, mert nem intelligens) vagy a saját korlátaim (amik kitolhatók, a képességeim fejleszthetők), hanem a mások ellenkezése. Ezért fontos másokat alávetettségbe kényszeríteni vagy eltakarítani az útból, hogy ne állhassanak ellen a megvalósításaimnak, a saját megvalósításaikat előrébb valóknak tartva (ez minden diktátor és zsarnok első törvénye). A boldogtalanság legfőbb forrása tehát a társaság.
Ha ragaszkodol mások társaságához, a velük kapcsolatos terveidről kell lemondanod. Azaz boldogtalan leszel. Ha ragaszkodol a terveidhez, a velük kapcsolatos társaságról, másokról kell lemondanod. Ekkor vagy boldog leszel (ha sikerrel jársz) vagy nem.
Két dudás nem fér meg egy csárdában. Két ember, együtt, nem játszhatja a saját zenéjét. Ha mások zenéjét játszod, akkor viszont nem az történik, amit te szeretnél. Ha mindketten lemondotok a saját zenétekről, hogy valami közös számot játszatok, végül mindketten boldogtalanok lesztek. Ezért érnek véget a kapcsolatok. Az ember magányos, egyedülálló lény. A társaság lehet, hogy rövid távon előnyökkel jár, de hosszú távon csak hátrányokat eredményez. Így végül mindig, mindenki egyedül marad. Ez az örök magány minden élet lényege.
Tehát az a baj a világgal, hogy mások is vannak benne rajtam kívül.
A másság a szabad akarat következménye, ami a vallásokban az Istentől eredendő bűn és a mennyország egységéből (nem másságából!) való kiűzetés oka. Mert ahol egy Isten van, ott más isteneknek, sátánoknak, embereknek nincs helyük. "

erkölcsi hulla 2019.05.09. 15:05:44

@Almandin: @steery:
Én kívánok neki gyógyulást !
Nem hinném hogy műszaki értelmiségi, mert engem egy építész vagy gépész blogban akasztott ki tűzfal témában, meg akarta mondani a tutit, mint ehhez is értő egyén, még azoknak is akiknek ez a szakmája. Az ilyen személyiségek elviselhetetlenül idegesítőek főleg élőben. Ezek az idézetek pedig elég elborultak.

Mindegy, semmi harag, járjon valami agyturkához, gyógyuljon meg, alapítson családot, stb stb.

erkölcsi hulla 2019.05.09. 15:08:06

@steery: "Köszönöm dicsérő szavaid, nagyon kedves, hogy a világotok megváltójának, mindenhez értőnek és mesternek tekintesz. Ami tökéletesen igaz. Viszont azt még hozzátenném, hogy én maximum a megoldásokat javasolhatom, de a döntéseket, változtatásokat nektek kell végrehajtanotok, elvégre a ti életetekről van szó. Ha nem akarjátok, én senkit nem váltok meg a bűneitől, hibáitól, tudatlanságától akarata és kérése ellenére. Akkor sem, ha belepusztultok. Ez fontos tudnivaló. Szóval az ítélet napján majd ne gyertek azzal, hogy miért nem segítettem, mert meg fogom mutatni, hogy ott voltam, felajánlottam a segítségem, de nem kértetek belőle."

Kérlek, csak jelezd egy igennel, hogy ez szarkasztikusan írtad, és nem gondolod véresen komolyan. Csak hogy ne aggódjak amiatt, hogy lelki beteg/őrült vagy.

steery 2019.05.09. 15:13:23

@erkölcsi hulla: Te vagy a tűzfal miatt őrjöngő fazon, Aha. Emlékszem rád. De továbbra is fenntartom a tűzfallal kapcsolatos véleményem. Van egy csomó épület, aminek fölöslegesen csináltak tűzfalat, ahol nincsenek ablakok, mert nincs szomszédos telek és soha nem is lesz, ergo értelmetlen az egész. Azaz nincs kihasználva az épület egyik oldala.
@Almandin: Köszi az idézeteket, jó látni, hogy ennyire figyelsz rám. Bárcsak a tanítványaim feleennyire figyelnének! :-(

Almandin 2019.05.09. 16:09:23

@steery: Akkor, látod, mégis jó, hogy rajtad kívül mások is élnek a világon!

steery 2019.05.09. 18:45:46

@Almandin: :-D Hát, jónak nem jó, de most már elviselem, arra a kis időre, amíg eljön az ítélet napja. :-D
Remélem még sok cikk komment cunamijában összefutunk, srácok! Élvezet veletek vitázni. Csak így tovább!

Untermensch4 2019.05.14. 09:45:11

@steery: Azzal nem megoldást javasolsz hogy megálmodod milyennek kellene lennie a világnak. Akkor lenne megoldás ha az oda vezető utat/folyamatot is megmondanád. Mármint működő utat/folyamatot ami nem feltételezi lehetetlen dolgok/feltételek létezését.

steery 2019.05.14. 10:23:01

@Untermensch4: Minden dolog egy álommal kezdődik. Azzal, hogy valaki kitalálja, mit szeretne. Aztán ennek alapján megtervezi, hogy kéne kinéznie. Majd megtervezi, hogy lehet megvalósítani, felépíteni. Aztán megtervezi, hogy lehet üzemeltetni. Végül végrehajtja az egészet. És amikor látja menet közben, milyen lett, módosítja terveit, hogy még jobb legyen. Vagy rábízza a tervezést és a kivitelezést másokra. Akik vagy megcsinálják vagy nem. Vagy olyanra csinálják meg vagy másmilyenre. Ez egy komplex folyamat. Nem oldhatom meg az emberiség összes problémáját az emberiség helyett, mindent megcsinálva, hogy aztán ti csak beleüljetek a készbe és laza trehánysággal szétbarmoljátok, mondván, hogy nekünk ez nem felel meg.
Viszont a lényeg, hogy mindenképpen kell egy kiindulási pont és egy célpont. Mert ha nincs honnét elindulnod, nem tudsz elindulni. Ha nincs hová elindulnod, nem tudsz megérkezni. Nekem legalább vannak ötleteim, megoldási javaslataim, mit kéne elérni. Természetesen arra is vannak ötleteim, ezt hogy lehetne elérni. De ez itt nem tűnik annak a helynek, ami alkalmas rá, hogy hosszas (órákig, napokig, évekig) tartó megbeszéléseket és vitákat folytassunk a részletekről. Főleg, ha csak nekem vannak előremutató ötleteim, a többiek csak a kifogásokat keresik, hogy miért nem működhet, meg miért nem jó, meg miért lehetetlen.
Aki előre akar lépni, a megoldást keresi. Aki nem, a kifogást.
Ha az emberiség szekere rossz irányba halad, akkor az csakis és kizárólag az emberiség hibája. Ha az emberiség képtelen változtatni ezen az irányon, az csakis és kizárólag az emberiség bűne. A büntetés az a világ, amiben emiatt élnünk kell.

Untermensch4 2019.05.15. 09:21:36

@steery: 1.) "A szaporodás állami engedélyhez kötése. Csak olyan pároknak lehet törvényesen gyereke, akik elvégezték a szülők iskoláját, egészségesek, megfelelő anyagi helyzetűek."
Az iskola, az egészségügyi felmérés és a méltóságos hivatali engedélyért kuncsorgás három korrupciós és hibalehetőség. Mivel ezt itt számítógépen írjuk, felhívnám a figyelmedet hogy Neumann János szülei vszeg fennakadtak volna a rosta egészségügyi részén...
A "megfelelő anyagi helyzet" is nehezen értelmezhető és jósolható.
2.) nem mindenki otthonülő típus. A jól kitenyésztett egészséges emberek vmekkora hányada nem akar röghöz kötött jobbágy lenni.
3.) " Mindenki termelje meg magának helyben az élelmet. Ne termeljen exportra és ne szoruljon rá importra."
Ez a LaoCe-i álom talán génmódosított növényekkel megvalósítható. Gondolom nem betű szerint "mindenki", tehát nem minden egyes ember.
4.) " 100%-os hulladék újrahasznosítás, a bányászat, hulladék kidobás minimalizálása. A helyi, személyre szabott gyártás bevezetése. A robotizálás, automatizálás betiltása. Az emberi munkaerő favorizálása. Jobb, ha 1000 ember dolgozik kézi munkával egy gyárban, mintha 10-en dolgoznának a korszerű gépek között."
Mielőtt szélenergiával működő fűrészmalmokat építettek hollandiában, kézzel fűrészelték a fát deszkákká. Olyan keserves módszerrel ami ma senkinek sem a hobbija... te tképp a céhes rendszert áhítod vissza.
5.) Ez pont jó ötlet de csak az olcsó tömegtermeléssel együtt. Alkalmas szabályozással a népesség csökkentésének is alapvető eszköze lehet.
6.) Az "igazi" athéni demokrácia anyagi alapját a laurioni ezüstbányákban dolgozó rabszolgák jelentették. Ha betiltod a robotokat akkor emberek kellenek rabszolgának mert önként és forradalmi lelkesedéssel dolgozó kommunista embereket nem lehetséges kitenyészteni.

"Aki előre akar lépni, a megoldást keresi. Aki nem, a kifogást."
Nem előre haladsz ha zsákutcában mész.

steery 2019.05.15. 14:00:02

@Untermensch4: Minden emberi rendszerben, ahol egynél több ember vesz részt, már felmerül a korrupció és a hibalehetőség. Sőt, a hibalehetőség már egyetlen embernél is felmerül. Így ezek nem lehetnek ellenérvek a szaporodás szabályozására, mivel elkerülhetetlen velejárói az emberi életnek. Viszont a túlszaporodás valós probléma, ami kezelhető. Neumann János nem találta fel a számítógépet, a jelenlegi számítástechnika nélküle is létrejött volna.
Az is hibás érv, hogy ha rostálunk egészségügyileg, akkor milyen sok tehetséges ember nem fog megszületni és ők nem fognak dolgokat feltalálni, megcsinálni. Mivel akkor születnek helyettük más tehetséges emberek, akik majd elvégzik ugyanazt a munkát, amire igény van. Mivel minden ember csereszabatos alkatrésze, nélkülözhető eleme a társadalomnak.
A céhes rendszer visszaállítása valóban remek ötlet. De ne keverd össze a régi, keserves munkamódszereket a maiakkal. A cél nem az, hogy az emberek tömegei újra kénytelenek legyenek keserves munkát végezni, hanem az, hogy az emberek tömegei újra kénytelenek legyenek hasznos munkát végezni, azaz ne legyenek elfoglaltság nélküli eltartottak. Ha nem növekszik a népesség, akkor nem kell növekednie a termelésnek sem. Ha közel 100%-os az újrahasznosítás, akkor nem kell ezüstöt bányászni, csak a meglévőt újrahasznosítani.
Szerintem meg a jelenlegi irány a zsákutca, ami ráadásul a biztos pusztulásba viszi az egész civilizációt. Amit javasolok, az a hátraarc: a visszafordulás egy élhetőbb irányba. És úgy gondolom: vagy önként fordulunk vissza vagy a természettől fogunk kapni olyan pofonzivatart, hogy megpördülünk tőle és visszafelé fogunk esni egy hatalmasat. Szerintem sokkal jobb önként visszavonulni a pofonfa alól, mint odaállni és megrázni a fát.

Untermensch4 2019.05.15. 14:35:36

@steery: "A céhes rendszer visszaállítása valóban remek ötlet. De ne keverd össze a régi, keserves munkamódszereket a maiakkal. A cél nem az, hogy az emberek tömegei újra kénytelenek legyenek keserves munkát végezni, hanem az, hogy az emberek tömegei újra kénytelenek legyenek hasznos munkát végezni, azaz ne legyenek elfoglaltság nélküli eltartottak"
Aha. Csak egy példa, tengelyesen szimmetrikus tárgyak/munkadarabok. Az alalpanyag fémet újrahasznosítja a te rendszeredben a kovács és segédje, fajlagosan több munkaórával mintha egy acélöntöde tenné ugyanezt. Utána a darabokat megmunkálja egyenként egy esztergályos, fajlagosan több munkaórával mintha egy cnc-vezérlésű esztergán készülne... mindezt "személyre szabottan", így idővel búcsúzhatunk a szabványoknak köszönhetően csereszabatos alkatrészektől de legalább minden drágább.
Nem az ezüstön volt a hangsúly hanem a rabszolgákon. Ha hiszed, ha nem, az emberek a lehető legkevesebb saját erőfeszítéssel akarnak maguknak a lehető legtöbb eredményt. A munka (mint erőfeszítés) és az életszínvonal (mint eredmény) összefüggésében ez úgy néz ki hogy a vágyott életszínvonalhoz több munka kell mint amit az ember hajlandó megtenni, tehát mások munkája kell... sztem akkor már inkább robot legyen ez a "más" mint ember.

steery 2019.05.15. 14:59:59

@Untermensch4: Ez így igaz, de az összes általad felvetett problémára létezik könnyű és egyszerű megoldás.
Ami pedig a szabványokat illeti: olyanok gyakorlatilag nincsenek. Talán észrevetted már, hogy a világ összes autógyártója saját szabványt használ, hogy az alkatrészeik ne legyenek más típusú autókban felhasználhatók és a szerelők, felhasználók ne élhessenek vissza azzal, hogy a drágább saját alkatrészek helyett olcsóbb, más forrásból származó alkatrészeket szerelnek be. Sőt, egy cégen belül is az egyes autótípusok alkatrészei sem kompatibilisak egymással, hogy azok közt se lehessen csereberélni. Azaz kifejezetten arra megy ki a játék, hogy rákényszerítsenek mindenkit a gyári alkatrészek megvásárlására (drágán), már ameddig van alkatrész utánpótlás, mert aztán az egészet kidobhatod és vehetsz újat. Plusz úgy vannak kitalálva a járművek, hogy ne lehessen őket olcsón, könnyen, gyorsan megszerelni, hanem csak drágán, nehezen, spéci szerszámokkal, jól felszerelt műhelyben, drágán kiképzett szakemberekkel. És ez nem csak az autóiparban van így, hanem minden más területen is. Lényegében az egész mai civilizációnk a szabványtalanságokra épül. Mindenki saját szabványokat talál ki és próbálja ráerőltetni a világra, illetve beperel mindenkit, aki véletlenül vagy szándékosan az ő szabványát használja és nem perkál érte komoly összegeket. Ez így egy kész katasztrófa. Illetve katasztrófahelyzetben biztos halálhoz vezet. Mondjuk összeomlik a globális kereskedelem vagy megszűnik háború, embargó miatt az utánpótlás. Amint szarrá mennek az egyes rövid életű gépek, képtelenség őket javítani, cserélni, újat meg nem tudsz venni. Több gépből nem tudsz egy működőt összetákolni. Azaz rohamtempóban leépül az egész kártyavár civilizáció. Arról nem beszélve, hogy mennyi szeméttel jár ez a hozzáállás. Kapitalista szemszögből ez nyereség maximalizáló stratégia, a vészhelyzetek túlélése szempontjából viszont gyors halál mindenkinek.
Én egy olyan jövőt képzelek el, ahol minden kompatibilis egymással, mindent kézzel szét lehet szedni, össze lehet rakni, meg lehet javítani (mint a lego) és a tartósság, újra hasznosíthatóság a fő tervezési szempont, nem a nyereség maximalizálás.
Tisztában vagyok vele, hogy mindenki minimális munkával akar maximális hasznot elérni, mert a lustaság fél egészség, viszont ennek hosszabb távon olyan ára van, hogy végül mindenki számára át fog fordulni a dolog és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy maximális munkával sem tudunk már minimális hasznot sem húzni a természetből és egymásból. Most errefelé haladunk, bár ezt mindenki tagadja. Erre szoktam azt mondani, hogy veszettül pörög a magyar gazdaság. Épp csak üresbe van téve a motorja.

Untermensch4 2019.05.16. 09:16:43

@steery: "Én egy olyan jövőt képzelek el, ahol minden kompatibilis egymással, mindent kézzel szét lehet szedni, össze lehet rakni, meg lehet javítani (mint a lego) és a tartósság, újra hasznosíthatóság a fő tervezési szempont, nem a nyereség maximalizálás."

Nekem is tetszik a star wars világa... :)

Autóknál azért azt is vedd hozzá hogy a nyereségesség mellett a biztonság is szempont, mármint oka a túlszabályozásnak ami miatt jobb ha nem barkácsolnak olyasmit az emberek ami az ütközésbiztonságot csökkenti. Mármint az európai törvényhozók szerint, úgy tudom az usa-ban köszönik jól elvannak az építgetett autókkal is. A motorikus részeknél meg ha rá van kényszerítve a gyártó némi garancia vállalására akkor sztem érthető ha meg akarja akadályozni hogy belekókányolva elrontsa egy önjelölt tuningmester.
Több gépből össze tudsz tákolni egy működőt de nem feltétlenül lesz olyan jó mint bármelyik donor még gyári állapotában. A "kompakt" gyártmányoknak olcsób a tervezése és a gyártása mint a "modulárisnak" ( fröccsöntött babaház vs lego-ból épített ugyanakkora ).
De hogy ne csak a negatív hullámokat nyomjam, egyéni kis lépésként azzal tudsz tenni a szebb jövő érdekében ha szót emelsz a dizájn túlhájpolása (*) ellen és a modularitásért.

* autós példa: ha egy autómodellnek (amit évekig terveztek) 2-3 év után "ráncfelvarrás" (facelift?) kell akkor vagy xar volt a formatervezés vagy a marketingesek hazudnak nekünk.

The Critic 2019.05.22. 20:26:42

A drogbandák városai a legdurvább települések.
süti beállítások módosítása