Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

Európa vagy Ázsia? [7]

2016. július 06. - Dr. Nagy László

A magyar néplélek éppúgy kettős, mint a Kárpát-medencei származástudat. A hazai lakosság egyik fele ázsiai mentalitású: őseit türk, iráni (szkíta), mongol vagy hun népekből valónak szeretné hinni és az erőskezű vezetőket szereti, az ázsiai mintákat követő „bölcs cár”, sztyeppei kagán, nomád nagyfejedelem ősi tiszteletére épülő tekintélyuralmat pártolva. Ugyanakkor a magyar lakosság másik fele nyitott gondolkodású európai, aki a haladás és a közös döntések elvét szeretné követni. Megosztottak vagyunk, de úgy tűnik, az ázsiai mentalitás valamivel nagyobb arányt képvisel a magyarok közt. Különleges aktualitása van mindennek, az Európai Unióval kapcsolatos legújabb hírek és az október másodikai népszavazás tükrében.

eu_asia.jpg

Az ázsiai típusú berendezkedés szép példáját látjuk Oroszországban, Fehéroroszországban, Kazahsztánban, Azerbajdzsánban és még vagy tucatnyi kisebb – nagyobb köztársaságban a legnagyobb kontinensen. Kapcsolatunk ezekkel az országokkal évről évre egyre szorosabb, ahogyan egyre több államközi szerződést írunk alá velük (szinte minden téren). Hogy mi a közös bennük azt leszámítva, hogy azonos földrészen fekszenek? A válasz a közgondolkodásban keresendő, melyre a vezért imádó, hatalmat tisztelő, kritikát nem ismerő, feltétel nélkül vezethető jelleg és a saját nemzeti nagyság mindenek elé helyezésének furcsa kettőssége jellemző leginkább. Ez az, ami nagyon hasonló az orosz, azeri, türk, kazah és mondjuk iráni népek között (mindegyiket erőskezű diktátorok vezetik) és ez az, ami a magyar nép egyik felét az ázsiai országokkal való közösködésre ösztönzi, illetve azonos identitástudatot gerjeszt bennük, és mélyről jövő szimpátiát (együvé tartozást) vált ki. Az ázsiai út ráadásul sikeresnek is tűnik a szemükben, hiszen nagy területű államokkal, saját úton való haladással és minden értelembe vett nagysággal azonosítható. (Látszólag legalábbis.)

A magyarság másik részét jellemző európaiság szöges ellentéte az előzőeknek. Itt már a „nem kell erőskezű vezető, inkább döntsünk mindenben közösen” elve érvényesül egy világra nyitott, ahhoz alkalmazkodni akaró, kritikus jellegű, jogokkal törődő gondolkodás érthető tetten, a nagy világfolyamatokban való részvétel igényével.

jin_jang.jpgA két fajta gondolkodás közé nem biztos, hogy érdemes minőségi különbséget tenni. Valójában mindkettő lehet sikeres. A nagy kérdés inkább az, hogy melyiket akarja a magyarság nagyobbik része és hogyan fogadja majd a „táborváltást” a másik rész? Kétségtelen, hogy jelenleg egy hibrid-ország vagyunk, melyben mindkét mentalitás megfér egymás mellett. Papíron az EU tagjai vagyunk, és több nagy nemzetközi szervezetben is helyünk van, … ugyanakkor kelet felé vetünk vágyódó pillantásokat, mint az érdekből nősülő vőlegény, aki az oltár mellől szeretőjére vet bús pillantásokat. Ott vagyunk Brüsszelben az üléseken, de feszengünk az európaiak közt, mint a dzsungelharcos, akire öltönyt kényszerítettek. Sokan nyugatra küldik taníttatni gyermekeiket, aztán itthon a családi összejöveteleken rovásírásos meghívók szétküldése után, ősmagyar szokások szerint szidják a hanyatló nyugatot, csodálattal méltatva ázsiai, szkíta, hun őseink zsenialitását. A nyugat vívmányain (internet, Facebook) bírálják Európát, nyugatra utazva nyaralnak, és a keletet sztárolják. Ez az igazi pannon-ambivalencia, melyet csak az ért, aki ezen a földön született.

Egyszerre vagyunk ázsiaiak és európaiak, keletiek és nyugatiak, modernek és hagyományőrzők, két kultúrkör, két mentalitás, és két gondolkodásmód határán élő útkeresők. Azt látjuk, hogy míg tőlünk keletre a múlton nosztalgiáznak, addig nyugaton a jövőn folyik a vita; míg keleten nagy a csendes büszkeség és egyetértés, addig nyugatról hangzavar és vitázás hallható, míg keleten teljes a nyugalom és beletörődés, addig nyugaton temérdek az idegesség. Míg keleten taps, bólogatás, tisztelet, félelem és hódolat keveredik egymással, addig nyugaton bírálatok, kritikák, kételyek, viták és megosztottság a jellemző. Moszkva, Peking, Minszk, Asztana az egyik oldalon, Párizs, Brüsszel, Berlin és Róma a másikon. 

Fény és félhomály, vita és parancs, kollektivizmus és individualizmus, nacionalizmus és kozmopolitizmus feszül egymásnak, Eurázsiát két eltérő értékrend mentén megosztva. EZ most nálunk is a valódi társadalmi törésvonal, nem a bal és jobb oldal vitája, nem a pártok harca, és nem is az egyes vezetők mögé felsorakozás dilemmája. Hamarosan erről szól majd minden. A jövő talán elhozza számunkra a választ: vajon Európa vagy Ázsia?

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr58870394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.07.07. 08:41:03

Helyes. A világnak mindig is megvoltak a kulturális fókuszai, ez a fókusz volt Egyiptomban, volt a görögöknél, a rómaiaknál, az utóbbi pár száz évben pedig Európában és az USA-ban.
Most azt figyelhetjük meg, hogy Európából a fókusz szép folyamatosan Ázsiába helyeződik át, jelenleg úgy néz ki, hogy a következő pár száz évben ez a térség lesz az emberi civilizáció központja. Európa pedig marginalizálódni fog. Az ipart már rég áthelyezték Kínába, a szolgáltatások úton vannak Indiába, a lakosság öregszik, a hiányt olyan bevándorlók pótolják akikkel nem lehet civilizációt építeni - legalábbis európai értelembe vett civilizációt biztosan nem. Persze ma még sok a tartalék, de az irány amerre a folyamatok tartanak elég egyértelmű.

A mi dolgunk a jelen helyzetben az időzítés. Jelenleg Európa még hasznos. De fel kell készülni arra az időre is, amikor már nem lesz az, ne járjunk úgy mint a KGST összeomlása után, amikor csak néztünk, hogy a KGST kiszolgálására tervezett termelési infrastruktúránkkal és termékeinkkel mi a szart tudunk kezdeni a világpiacon.

zsírvezér 2016.07.07. 08:41:34

Nincs az az Isten, hogy egy vándorló sztyeppei népnek ez a több mint 1000 év elegendő volna alaptermészetének megváltoztatására.
Csak tekintsünk a a cigányságra. Ők aztán a természet gyermekei. Lásd, magától értetődően vesznek el amit csak találnak. A magántulajdon? Nem éppen alapfogalom számukra.
Beszédük, viselkedésük hangos és nincs tekintettel senkire. Ez nem szapulás vagy náci antropológia , ezek részei egy természetben vándorló népcsoport mindennapjainak.
Megtelepedve valahol azonban kihullik a talaj a lábuk alól, nehezen képesek alkalmazkodni.
És a magyarsággal mi a szitu? Honfoglaló őseink után ugyancsak a nomádok közé sorolhatjuk magunkat.
Az ilyen népek mindenekelőtt az élőhely nyújtotta pillanatnyi lehetőségeket aknázzák ki, ha azok kifogytak, akkor au revoir.
De innen a Kárpát medencéből a továbbállást megnehezítette a köröttünk élő sok idegen nép, a Magyarok persze íjaikkal és retteget könnyűlovasságukkal
nyomatékot adtak költözési szándékaiknak, de ez egy ponton túl már nem volt elég. Ismeretes ,hogy a kalandozó magyarok dúlták végig taljánokat ,a friztzeket,
még a csigafalók keleti orszárgrészeibe is be-be törtek. Cserébe viszont egyetlen bázist nem építettek és a rablóhadjárat sem vált hódítássá.
És ez a szemlélet maradt azóta is, "raboljuk le amit lehet azt ha már az is elfogyott akkor irány a szomszéd és vegyük el tőle"
Jó persze, itt élve addig agyban eljutottunk, hogy többé-kevésbé tartósan bevackoljuk magunkat állandó élőhelyünkön, de rövid távú gondolkodásunk, zsákmányszerző , harács mentalitásunk mit sem változott.
Elmentünk a falig. Mivel az élőhelyet nagy tömegben elhagyni már nem lehet, ki ellen indul a magyar új koncért?
Naná ,hogy a sajátjai ellen. Miképpen a legtöbb cigány gyerek sem képes az iskolapadban hosszan koncentrálni és úgy egyáltalán változtatni népük sok évszázados szokásain,
na ugyanígy nem képesek a változásra a kalandozók mai leszármazottai sem.
Termelni? lószart inkább találni kell, menni kell, harcolni kell, támadni kell, a préda és a zsákmány kell.
A közelmúlt, meg persze a jelen teljesen alátámasztja, szorványosan előforduló összefogástól eltekintve maradt a legkedvesebb szórakozásunk egymás basztatása.
A rendőrök basztatják az állampolgárt, kormányunk az önkormányzatokat, pártjaink egymást, főnökök a beosztottakat, szomszédaink minket.
De mert szeretik a magyarok a happy endet hát ne aggódjatok, fölösleges. Idővel jobb lesz, békében tudunk majd élni saját magunkkal.
És ha majd beköszönt a béke és a nyugalom kora akkor dolgozhatunk majd végre, jólétet és boldogságot szerezve saját magunknak.
Várni is csak addig kell míg osztalékot fizet a GANZ-MÁVAG, vagy amíg a tömegesen felvételiző cigányfiatalok miatt kevésnek bizonyulnak az egyetemi padsorok...

Ursus Arctus 2016.07.07. 08:56:33

A demokrácia a rossz döntéseket is védi. Ha az ország 70% -a ázsiai felfogású, akkor nincs mit tenni. Úgy kiléptet bennünket Orbán az EU -ból mint a pinty. Aztán mehetünk Moszkvába cárhoz támogatásért. A többi 30% meg tűr, vagy elhúz. El is kezdődött már a folyamat. Sajnos.

John Doe3 2016.07.07. 08:58:00

Én Afrikára tippelek.

woar 2016.07.07. 10:54:03

Azt nem lehetne, hogy a fél-ázsiaiak kiválasztják a Duna jobb vagy bal oldalát és úgy össznépileg odavackolnak? Mi meg a másik oldalon majd csak boldogulunk valahogy.

alexander.berg 2016.07.07. 11:08:02

Szerintem ez a felvetes nem helytallo.
1. szerintem Orban jokor van jo helyen: Gyurcsany elotte oszodiesen tavozott, a tobbseg lehet ugy veli, hogy egy ujabb miniszterelnok ugyanezeket a lepeseket ujra megcsinalna, nem imadat, hanem megszokotta vallt. 26 eve ugyanugy botranyok csak a szereplok masok, cirkuszt a nepnek :). Amugy nyugatra Merkel mar tobb ideje kancellar.

2. annyi nep keresztul ment e foldon es emberek regen is szexeltek...

nemecsekerno_007 2016.07.07. 11:08:14

"A két fajta gondolkodás közé nem biztos, hogy érdemes minőségi különbséget tenni."

"mint a dzsungelharcos, akire öltönyt kényszerítettek."

Ja, biztos nem érdemes, de azért megpróbáljuk. A fél internet ilyenekkel van tele. :)

nemecsekerno_007 2016.07.07. 11:08:56

@woar: A teljesen ázsiai migránsok hova vackoljanak be?

Krisz11 2016.07.07. 11:10:08

Nyugat Európa inkább Afrika irányába tart. A ballib álmodozások helyett meg inkább azt kellene tudomásul venni, hogy míg egy Ausztria az elcsalt szavazással és új választással inkább tekinthető banán köztársaságnak, Németország pedig a kézivezérelt médiával egyre jobban diktatúrára hajaz, addig nálunk mégiscsak demokrácia és sajtószabadság van.

Conchobar 2016.07.07. 11:10:42

Kár így kiemelni ezt a dolgot, hogy eleink (részben) keletről jöttek. Ugyanis mások elei is részben keletről jöttek. Például az olaszok részbeni ősei a keleti-gótok és longobárdok ugyanúgy a hunok birodalmának részei voltak, mint a magyarok ősei. Aztán ott van még az is, hogy az olaszok őseinek másik része nagyon jól érezte magát a diktatúra keretei között. Néha ugyan legyilkolták azokat a császárokat (pl.Caligula), akik túlzásba vitték a zsarnokoskodást, de közel 500 éven át éltek diktatúrában a rómaiak (tulajdonképpen Nyugat- és Dél-Európa). Csínján kéne összezagyválni azt, ami megmaradt bennünk a történelem órákról. A manapság emlegetett európaiságot nem rég múlt idők ködében kéne keresgetni, hiszen az csak a nagy francia forradalomig vezethető vissza (Anglia egy külön történet)

Leylandi 2016.07.07. 11:11:24

"A magyar néplélek éppúgy kettős, mint a Kárpát-medencei származástudat."

A kettősség az emberi alaptermészetből fakad. Nem Ázsia és Európa öröksége áll szemben itt, ennél egyszerűbb a magyarázat. Az emberek kétfélék, mégpedig mindenhol! Extro- illetve introvertáltak. Az egyik hazátlan, vándorló hajlamú, mindig máshová vágyik, mindig az újra, a liberalizmusra, a baloldali eszmékre, kóborolni, cél nélkül pofázni, buliból buliba esni, hagyományokat felrúgni, elvekhez még véletlenül se ragaszkodni, ők az extrók. A másik jobboldali, hagyományőrző, őseit és eredetét kutatja, otthonmaradó, kevés barátja van és kevesebb szociális interakciója-beszélhetnékje, szabálykövető módon él (mégha a szabályokat sajátmaga is gyártja, esetleg a társadalommal szemben), ők az intrók.
Ne csodálkozzunk rá mindig erre a kettősségre. A németeknél se mindenki liberális, nem mindenki a befogadás, pride-ok, sokszínű nemzet híve, bizony ott is vannak, akik mindezt nem nézik jó szemmel, meg az angoloknál is, lásd brexit. Meg amerikában is, persze, ott se mindenki fekete rapper, ott mégnagyobb divat fű alatt a republikánus, militáns, fajgyűlölő beállítottság.
Az emberi alaptermészet kettős, mégpedig durván. Jééé... Minderre naponta ezrek csodálkoznak rá, mintha életükben nem hallottak volna róla, vagy ez csak az ő népükre lenne jellemző.

Leylandi 2016.07.07. 11:11:32

@zsírvezér: "És a magyarsággal mi a szitu? Honfoglaló őseink után ugyancsak a nomádok közé sorolhatjuk magunkat."

Valójában nem így van. Már vagy 15-20 éve megvizsgálták génjeinket és a körülöttünk élőkét. Valójában semmi közünk az alacsony, ferdeszemű keleti-pusztai népekhez (ez ránézésre is látható), ezek a gének a tatárjárás és a török uralkodás alatt kipusztultak, mindkét uralom után országrészek néptelenedtek el, helyükbe környékbeli népeket kellett betelepíteni. A vizsgálatokból kiderült, hogy leginkább lengyel, ukrán, egyéb szláv és német vér csörgedezik ereinkben. A nyelv hagyomány útján fennmaradt, de akkor is csak elmagyarosodott szlávok és svábok vagyunk. Nem a nomád, vándorló elődeink miatt vagyunk széthúzók, hitványak és lerablók, hanem mert nincs egységes nép ebben a Kárpát-medencei olvasztótégelyben, és mert a környező népek hitványságát örököltük.

woar 2016.07.13. 16:57:08

@nemecsekerno_007: Lehet, valamelyikünknek nem jött át a post de én nem értem, hogy jönnek a témához a migránsok.
De ha érdekel a véleményem a dologgal kapcsolatban: a liberális gondolkodású ide a konzervatív meg hozzátok. Ez volt az alap szeparációs feltétel, miért kéne ezen változtatni?

Ferenc Molnar (Cor) · http://corpuscuit.us 2016.08.04. 09:37:04

Remek írás, Jó meglátás...Nehéz/lehetetlen megoldást találni. A két nagy és megváltoztathatatlan malomkő között lassan felőrlődünk a semmibe...

Siculus77 2016.08.22. 17:06:59

T. Pervenimus!

Európa vagy Ázsia témakörben szeretném közvetlenül a szerzővel felvenni az e-mail kapcsolatot. Esetlegesen egy szabadegyetemi előadásra hívnánk meg a szóban forgó témakörben. Kérem, szíveskedjenek eljuttatni hozzám az elérhetőségét. Előre is köszönöm!

Pervenimus 2016.08.22. 17:08:35

@Siculus77: A szerző: Dr. Nagy László történész lector190@gmail.com
süti beállítások módosítása