Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

A foci összetart [6]

2016. június 19. - Harmat Árpád Péter

Nem csak a foci. Minden, ami a közös siker, a győzelem és az optimizmus érzéseit erősíti bennünk. Márpedig éppen ezek azok a dolgok, amelyekre ennek a kis nemzetnek a lehető legnagyobb szüksége van. Híres a pannon-pesszimizmus, az állandó elkeseredés, a negatív gondolatok elterjedtsége, a jövő sötéten látása és a kishitűség. Ezek mind magyar átkok. A többi nép nem is érti, hogy miért vagyunk mi ilyenek. Mert, hogy igenis vannak értékeink, érdemeink és sikereink is. Gyönyörű az országunk, miénk az egyik legszebb főváros a világon, temérdek sikeres feltalálónk, Nobel-díjasunk, sportolónk van, és a Föld minden pontján boldogulnak honfitársaink.

afoci_eb.jpg

Most itt a foci EB, mely végre felkorbácsolja azokat a bizonyos pozitív gondolatokat bennünk. Elkezdünk hinni abban, hogy mi is lehetünk sikeresek, erősek, nagyok és a többi nemzetnél jobbak. Ezúttal a fociban. Egy kicsit elfelejtjük a szinte genetikailag belénk „plántált” pesszimizmust, melyet történelmünk sikertelen fordulatai erősítettek fel mindannyiunkban. Tény, hogy krónikánk rengeteg kudarcot hozott: ott volt Muhi (a tatár pusztítás) 1241-ben, Mohács (a török elnyomás kezdete) 1526-ban, levert szabadságharcaink 1711-ben és 1849-ben, a két világháború vereségei, a Don-kanyar katasztrófája és végül a legigazságtalanabb dolog, ami néppel valaha megesett: Trianon. Szenvedtünk, tűrtünk, túléltünk.

Ugyanakkor voltak sikereink is, melyekről az előbbi kudarcok miatt sajnos „szeretünk” elfelejtkezni: ott volt 907-ben a pozsonyi csata, melyben hihetetlen győzelmet arattunk a túlerőben lévő hatalmas német seregek felett, ott voltak Hunyadi János és fia Mátyás sikeres hadjáratai (melynek során néhány évre például Bécs is a miénk lett), ott volt a nándorfehérvári és egri csoda, melyben egész világot megdöbbentve győztek hőseink a török túlerő felett, ott volt Hadik András hihetetlen hadjárata 1757-ben, mikor megsarcolta csapataival Berlint és ott voltak a 19-20. század nagy alakjai: Széchenyi, Kossuth, Bethlen, Teleki, akikre méltán lehetünk büszkék.

Most az EB -n bizonyítunk, küzdeni akarásból, találékonyságból, erőből és lelkesedésből. Gyönyörű játékkal vertük meg Ausztriát kettő nullra, majd parádés egykapuzással Izlandot is majdnem lenyomtuk, csak épp a bíró úgy döntött, hogy beáll az Izlandiak közé és kihoz egy döntetlent nekünk. De a meccs a miénk volt és szurkolóink összetartásán, lelkesedésén ámult Európa. Ahogy Dzsudzsi mondta: "nem veszthettünk, hisz 15 millióan voltak velünk a pályán". 

Most végre lelkes az ország és elhisszük: nem akármilyen nemzet a miénk. Nagyszerű tudósaink, feltalálóink, gondolkodóink, világhírű színészeink, filmes szakembereink, óriási eredményeket produkáló sportolóink Európa és a világ egyik legnagyszerűbb nemzetévé tesznek bennünket. Most végre egy kicsit talán tényleg elfogadjuk ezt, még ha csak egy pár hetes foci EB időtartamára is. Hajrá Magyarország!

Harmat Árpád Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr288822070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halálbüntetést a korrupt politikusokra! 2016.06.19. 21:41:59

Egyre többen és egyre komolyabban hülyülnek bele ebbe az egy győzelembe és döntetlenbe.

Minden náció, amelyikkel ilyen "csoda" megtörténik, iszik rá elégedetten egy sört és az élet megy tovább. Az egyre jobban meghibbanó népünk meg akkora örömünnepet ül, mintha valami ezer éves fogságból szabadult volna ki.

Vagy mintha egy új reszicslkkentés jönne.

Kelly és a szexi dög 2016.06.19. 21:42:03

Vizilabda, kajak-kenu, öttusa, vívás
Azt kell nézni mi a faja, nem azt mi a szívás
Teljes joggal elvárom hogy ne rinyáljon senki se
Mer' a boldogsághoz több se kell ide

Szalay Miklós 2016.06.19. 21:42:12

Apropó, akit érdekel, annak itt egy higgadt és módszeres írás arról, hogy milyen erők tartják össze a csoportokat, pártokat. (Többek között a vezér, az ideológia, az ígéret és az ellenség.)

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid065

(A legfelső sor a kép tetején, "A csoportok alapvető jellemzői". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ. Tudnám még ajánlani a Nemzet részt is.)

Reszelő Aladár 2016.06.20. 12:09:41

Jó látni ennyi boldog embert önfeledten ünnepelni és mindezt nemzeti színekben teszik. Jelenleg ilyen érzéseket csak a sport képes kiváltani, leginkább a csapatsportok és kiváltképp a labdarúgás.
Az egyik legsúlyosabb futball-történelemmel renedelkező ország vagyunk. Tele hősökkel tele remek eredményekkel.
30 év után játszunk végre azok közt akikel mindig is vágytunk, készültünk rá de tán senki sem gondolta volna, hogy ennyire betalál majd az érzés.
Sokan először tapasztalhák meg milyen egy nemzethez tartozni, milyen érzés büszkének lenni arra, hogy MAGYAR vagyok. Ezt már semmi nem veheti el.
Úgy tűnik a jó szerepléssel folytatódik az út a legjobb 16 közé, vagyis az éjjel továbbra sem ér véget!

Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!
süti beállítások módosítása