Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

Oroszország legújabb fegyverei - csúsztatás, vagy komoly katonai erőfölény? [25.]

2018. március 11. - Pervenimus

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, orosz elnök 2018 március elsején megtartott évértékelő beszédében olyan bejelentéseket tett, melyekre felkapta a fejét nem csupán a nemzetközi sajtó, de a haditechnikai fejlesztéseket nyomon követő katonai szakértők, kutatók és hobbi hadi-technikusok világközössége is. A jelzett napon ugyanis az 1999 decembere óta hatalmon lévő moszkvai vezető azt közölte népével (és így a világgal is), hogy ...

... sikerrel zajlik Oroszországban egy radarok számára teljesen láthatatlan, atommeghajtású, manőverező robotrepülőgép, egy atomtöltettel felszerelhető, nagy hatótávolságú, mélytengeri drón, egy hiperszonikus (vagyis a hangsebesség ötszörösére képes) nagy hatótávolságú rakéta és egy Szarmat típusú, atommeghajtású, ballisztikus (több atomtöltetet is szállítani képes) interkontinentális rakéta kifejlesztése.

A bejelentés kapcsán három eset lehetséges: az első esetben Putyin igazat állít és akkor Oroszország átvette a vezetést a távolsági csapásmérés haditechnikai fejlesztései terén, második esetben az orosz elnök hazudik és az említett fejlesztések valójában max Putyin fejében (esetleg a tervezőasztalon) léteznek, vagy harmadik esetben az orosz vezető "csúsztat" és bár megkezdődtek ugyan a mérnöki előkészületek, ám az egész még gyermekcipőben jár. 

putyin_marcius1.jpg

Putyin évértékelője 2018 március elsején a moszkvai Manyézs Kiállítási Csarnokban /fotó: Alekszej Nyikloszkij MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/

Ami tény: Oroszország, több mint 10 éve, Szergyukov és Sojgu hadügy-miniszterek alatt, vagyis nagyjából 2007 óta fejleszti növekvő mértékben hadseregét. Ennek a programnak "terméke" a 2015-re kifejlesztett, új típusú T-14 Armata harckocsi, a 2017-ben hadrendbe állt Szuhoj 57 -es, (ötödik generációs) vadászgép és a 2008 óta gyártott, Kamov KA-52 Hokum-B (Alligator) támadó harci helikopter is. (Bár ezek közül kettő: a T-14 harckocsi és a Szu-57 egyelőre "betegeskedik", hisz az Armata fejlesztése - rossz nyelvek szerint - még mindig nem zárult le teljesen, a Szu-57 -ből pedig csak alig 10 db készült el eddig.) A KA-52 viszont valóban a világ egyik legjobb harci helikoptere, koaxális rotorjaival, 300 km/h csúcssebességével és percenként 500 lövésre képes beépített gépágyújával. Ugyancsak élvonalbeli a 2006 óta gyártott Mi-28 Havoc harci helikopter, mely a világ egyik legjobban páncélozott helikoptere. [lásd: lenti képek]

orosz_helikopterek.jpg

A legújabb fejlesztésű orosz, támadó harci helikopterek

Az orosz hadiipar akárhogyan is nézzük, ma már a GDP közel 5,5-6 százalékát "kapja", hiszen Moszkva majd 70 milliárd dollárt fordít haderő-fejlesztésekre, mellyel Oroszország harmadik helyen áll Kína és az USA után a katonai budget nagyságát illetően. Bár hozzá kell tenni: ez az óriási pénzráfordítás már-már erőn fölüli Oroszország számára, hiszen a Krím 2014-es jogtalan orosz megszállása miatt büntetésül kiszabott nemzetközi embargó (illetve olajár-csökkenés) jelentősen megtépázták az orosz gazdaságot (még nem nem is vallják ezt be Putyinék) Az is figyelemre méltó tény, hogy miközben az orosz GDP (1,28 billió $) csak a 12. legnagyobb a világon, a harmadik legtöbbet költik a hadseregükre, vagyis létezik  8 olyan ország, melyeknek nagyobb ugyan a GDP -je, mint Oroszországnak, mégis sokkal kevesebbet fordítanak a haderejükre. 

szu57.jpg

A legújabb orosz vadászgép: Szuhoj 57

Putyin tehát úgymond "befektet" az orosz hadsereg fejlesztésébe, hogy felhasználja azt nyomásgyakorlásként a nagyhatalmi politizálásban. Gyakorlatilag állandó fenyegetésben tartja közvetlen szomszédait (pl. Ukrajnát, Grúziát, a Baltikumot és Kelet-Európát), sőt a NATO -t és az Egyesült Államokat is. Lényegében az orosz atom-arzenál és minden új katonai fejlesztés eszköz érdekei érvényesítésében. EBBE a gondolatsorba illeszkedik Putyin március elsején tett bejelentése is, az új fegyverekről, melyek "természetesen" a világ bármely pontját elérő, kivédhetetlen és atomfenyegetést jelentő eszközök, hagy rettegjen a világ. Ezt az elrettentésre alapozott politizálást láthattuk a kommunista Szovjetuniónál és Kim Dzsong Un esetében is. Ha Oroszország önmagát védené az "agresszívan terjeszkedő" NATO val szemben, akkor titokban kezelné új fegyvereit és nem verné azok létezését nagy dobra. Ám, ha az elrettentés a cél és a fentebb említett nagyhatalmi politizálásban kiteljesedő nyomásgyakorlás, akkor nagyon is érthető, Putyin nagy "csinnadrattával" tett bejelentése. 

orosz_katonai_fejlesztesek.jpg

A válasz tehát a poszt címében feltett kérdésre az, hogy Putyin minden bizonnyal csúsztat  szenzációs bejelentéseivel azért hogy részint erősebb pozícióban legyen a közelgő elnökválasztáson, részint pedig azért, hogy növelje a többi nagyhatalomra gyakorolt orosz nyomást, például Szíria vagy a Krím kérdésében. Úgy is fogalmazhatunk a putyini logika mentén, hogy ha Oroszország katonai világhatalom, (mégpedig az első számú Földünkön), akkor kikerülhetetlen és kihagyhatatlan tényező MINDEN globális kérdésben, többek közt Korea és Szíria ügyében is. Márpedig ez nagyon túlzó beállítás Oroszország valós gazdasági, politikai és egyéb súlyához mérten és az elrettentésre, félelemre, nem pedig a valós teljesítményre, vagy tiszteletre épül.

Mindenesetre a lecke fel van adva az oroszokkal rivalizáló nagyhatalmak számára: fel kell venniük a kesztyűt és részint kideríteniük az igazságot, részint a haditechnikai fejlesztések terén utolérniük (vagy lekörözniük) Putyinékat. Igaz, ha ez megtörténik, az aligha lesz akkora szenzációval és nyilvánossággal szétkürtölve, mint történt ez március elsején, Putyin évértékelőjén.

***

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

pervenimus_2kocka.jpg

2018.03.11.(13:08) 

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr9013730702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Editor_ 2018.03.11. 23:32:10

Putyin az "erőpolitizálás" nagymestere. A hidegháborús iskolát járta ki annak idején, így pontosan tudja, hogyan lehet megfélemlíteni a világot. Annak idején, 1985 és 1990 közt a rettegett KGB tisztjeként az NDK -ban végezte a kényes feladatokat. Most a Szovjetunió visszaállításán fáradozik, mely ugyan nem kommunista alapokon és nem magába olvasztással, de hasonló szisztémában működne.

Szása11 2018.03.12. 10:01:39

A szovjetek '90-ben egy gazdasági háborút veszettek el, a helyzet azóta pedig csak rosszabb lett a számukra: en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_Soviet_Union#/media/File:USSR_GDP_per_capita.png
Az egész csak kardcsörtetés....

Pervenimus 2018.03.12. 10:02:54

Kedves Birca! A szólás- és kommentelés szabadsága orosz bér-propagandistákra nem vonatkozik.

Filmflash. 2018.03.12. 10:07:47

Az orosz hadiipar nagy költségvetési keretből gazdálkodik és komoly szellemi apporttal is rendelkezik, a rengeteg kiemelkedő képességű fejlesztőmérnök és haditechnikai tervezőiroda révén. Ugyanakkor a március elsejei bejelentések erősen túlzónak tűnnek, még a haditechnikában járatlanok számára is.

BOAR 2018.03.12. 10:08:00

Putyinnal szemben nem a kesztyűt kell felvenni, Putyint el kell törölni...

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.12. 10:55:12

Hogy tényleg Oroszország fenyegetné a világot a legnagyobb haderejével, vegyük ezt inkább viccnek. Én mindenesetre nem hiszek az egypólusú világrend jótékony voltában, aminek oroszország vagy Kína jelenleg az útjában áll.

Sajnos az EU senikinek nem áll jelenleg útjában, se a migrincseknek, se az amerikai nagytesó ránktelepedésének

Nietzsche__ 2018.03.12. 11:01:09

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: .... csak addig olyan kurva vicces, amíg az első rakéta el nem száll a fejed felett, vagy az első T-90-es be nem fordul a sarkon.

Editor_ 2018.03.12. 11:05:13

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: ... csak látnánk már azt az amcsi "ránktelepedést! De ami azt illeti én inkább nyomort látok, meg egy Putyinnak hajbókoló Orbánt.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.03.12. 12:01:52

Én azt gondolom, hogy a ilyen illibrális bajkeverőkre nincs szüksége a világnak, sem kicsiben, sem nagyban. Persze van egy olyan aspektus is, hogy a felfedezések jó része a hadiiparhoz és így a rivalizáláshoz köthető, de talán enélkül is fejlődhetne a világ (akár jobban összehangolva), és nem kéne attól tartani, hogy egy "kubai rakétaválság" miatt kipusztulunk.

Berelhetoreklamfelulet 2018.03.12. 12:02:16

Azért azt hozzá kell tenni, hogy a GDP csak egy mutató, de valós tartalom nincs mögötte.
Hiába nagy egy ország GDP-je, ha az magánkézbe van, nem oszt nem szoroz. (Ez nem kommunista propaganda, mielőtt félreértenéd.)
Egy esetleges háború vagy válság esetén nem fogják oda dobálni az emberek az államnak a pénzüket, hogy nesze vegyél belőle lőszert, hanem azonnal kimenekítik a pénzüket az adott országból, így hiába van 8országnak nagyobb GDP-je, egy válság helyzetbe valószínűleg nem lennének Oroszország előtt...

Medgar 2018.03.12. 12:02:26

Tényleg félelmetes az oroszok 44,6 milliárd dolláros hadiipari kiadása, főleg ha az USA 587,8 milliárdjához hasonlítjuk...

Periodista. 2018.03.12. 12:07:50

@Medgar: Nme egészen. 2015 -ban az USA hadiipari költségvetése 596 milliárd volt, az oroszoké 66 milliárd. Mára ez picit módosult: az amerikaiak 611 milliárdot, a ruszkik majd 70 milliárdot költenek hadseregükre. Forrás: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures
Vagyis nyolcszoros az amerikai ráfordítás. DE mégsem Washington fenyegeti a világot atommal és különböző új tömegpusztító fegyverekkel.

Nietzsche__ 2018.03.12. 12:11:22

@Berelhetoreklamfelulet: .... ja, és persze csak az egyik félnél van magánkézben a GDP, a másik félnél meg nem, mi? :-) Marhaság!

röf 2018.03.12. 15:01:23

Az amerikai rakéták három perc repülési időre vannak az orosz területektől, az orosz rakéták fél órányira Amerikától.
(A tengeralattjáróról indíthatókat persze nem számolva.)
Mi a kérdés?

2018.03.12. 15:01:35

@Intercessor: Valóban nem fenyegetőznek vele, hanem használták is. Kétszer is. De nem is annyira az amerikai atomrakétáktól félnek a népek, hanem a sima bombáktól, drónoktól. Na azokat minden probléma nélkül használják világszerte, ha érdekük úgy kívánja.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.12. 15:02:06

@Iván Rábaszov:
Rettegésre megy ki minden. Mindig kell valami ellenség, ma Eurázsia holnap Óceánia bár lehet hogy az angszoc pofázik bele mindenbe valójában

Magister_ 2018.03.12. 15:08:36

Putyin agresszióját nehéz lesz megállítani. Egyre több pénzt fog a hadseregére költeni és ahogy korosodik, úgy lesz egyre rámenősebb. Eljöhet az idő, hogy fegyverese fenyegetésekkel fog különböző eredményeket kisajtolni a világból. Például Krím elismerését (nemzetközi szinten), vagy a Kaukázus megszállásának elfogadását esetleg a Baltikum bekebelezésének eltűrését. Mindkettőre ott van számára jogalapként az orosz lakosság magas aránya.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.12. 15:08:49

@Intercessor:
Az ABM szerződés fumigálásával az USA részéről pontosan tudni lehetett hogy lesz válaszlépés. Most akkor ezek szerint itt van, lehet műhisztit csinálni

Periodista. 2018.03.12. 15:12:49

@Klesk: és mi a helyzet az orosz drónokkal? Azoktól senki nem tart? Pedig Szíriában falvakat írtanak ki. És a ruszki hackerek? Kelet-Európában annyi orosz propaganda honlap működik, hogy felsorolni is képtelenség. Az oroszok ma már mindenhol ott vannak.

heptakontanonaéder 2019.04.29. 14:23:46

ó, azok a szegény, ártatlan, légynekse oroszok!
Meghasad a szívem!
süti beállítások módosítása