Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

A világtörténelem legnagyobb hatású alakjai [21.]

2017. január 14. - Pervenimus

A minap érdekes bejegyzésre bukkantam a világhálón, mégpedig egy olyan posztra (valamelyik külföldi oldalon), mely a világtörténelem legnagyobb hatású alakjait sorolta fel. Az 50 tagból álló lista (táblázatos formában) egy Google felmérésen alapult, vagyis nem egy-egy poszter, kutató, vagy történész véleményét tükrözi, hanem az általános közvélekedést. Mivel a cikk már nincs meg - nem emlékszem ugyanis, hogy hol találtam - csak a benne lévő táblázatot másoltam ki, nem tudni, hogy mekkora minta alapján jött létre a lista. De érdekes! Íme:

50legfontosabb.jpg

Persze kérdés, hogy egyetértünk e vele? Nos, az első 10 -be került a két legnagyobb vallás megalapítója: Jézus és Mohamed, majd felbukkan az ókorból Arisztotelész és Nagy Sándor, az újkorból Shakespeare, Napóleon, VIII. Henrik, az USA történelméből Lincoln illetve Washington és Thomas Jefferson, majd (ha a 11-es listát nézzük) a XX. századból Adolf Hitler is helyet kap. (Az nem volt kikötve, hogy negatív figurák nem szerepelhetnek a listán.) A többi 40 megemlített alakból említésre méltó még Darwin, Karl Marx, Luther, Einstein, Leonardo da Vinci, Churchill és Gandhi. És persze külön kört lépeznek a filozófusok (Platón, Nitzsche, Freud), a zeneszerzők (Mozart, Beethoven, Bach) a tudósok (Einstein, Newton, Edison) és a politikusok-elnökök (Sztálin, Roosevelt, Reagan, Bush, Churchill, Wilson).

A lista egyébként láthatóan erős angolszász túlsúlyt mutat, inkább angol - amerikai szavazói többséget feltételezve. De nézzük: itt Európában, magyar értelmiségiekként milyen listát alkotnák a világtörténelem első 10 legnagyobb hatású alakjáról: 

A világ képét mindig is alapjaiban határozták meg a különböző vallások és ideológiák, így az első 4 helyre nálunk olyan történelmi alakok kerülnének, akik vallásokat és meghatározó ideológiai irányzatokat teremtettek. Nálunk tehát első helyre tehát: Jézus, Mohamed, a reformációt elindító Luther Márton és Karl Marx a kommunizmus eszméjének megteremtője kerülne. Aztán következne az emberiségre alapvető hatást gyakorló Charles Darwin ötödik helyen, illetve Gandhi hatodikként. 

Listán többi 4 helyén sokat kellett gondolkodnunk, de a történész szemlélet kisegített. Augustus az ókor hosszú évszázadaira volt hatással (7. helye kétségbevonhatatlan), majd következik szerintünk Montesquieu a felvilágosodás nagy alakja (8.) és végül a lista két utolsó helyén minden idők legnagyobb egyházfője II. János Pál (Karol Józef Wojtyła) és Mihail Gorbacsov, aki lehetővé tette a Föld egyik felén a rendszerváltás és demokrácia eljövetelét.  A mi listánk tehát így nézne ki:

  1. Jézus
  2. Mohamed
  3. Luther Márton
  4. Karl Marx
  5. Charles Darwin
  6. Mahátma Gandhi
  7. Augustus császár
  8. Monetsquieu
  9. II. János Pál
  10. Mihail Gorbacsov

Érdekese lenne tudni egyes közismert értelmiségiek véleményét, a listát illetően, megtudva, hogy ők kiket neveznének meg az emberi történelem 10 legnagyobb hatású alakjaként, mint ahogyan az is, hogy a többség mit gondol. Várjuk hozzászólásaitokat! 

Ami a magyar történelmet illeti, a legmeghatározóbb történelmi alakjainkról írt poszt öt személyt kiemel és többet megemlít. Érdekes ezen a téren is, hogy kinek mi a véleménye! Várjuk ilyen irányú meglátásaitokat is!

Pervenimus

pervenimus_2kocka.jpg

2017.01.14.(15:58)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr6412125263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása