Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

Az elmúlt háborúk nagy mesterlövészei és az USA történetének legjobbja [58.]

2020. február 29. - Pervenimus

A történelemben számtalan híres és sikeres mesterlövész tevékenykedett, hősies tetteket, hihetetlen eredményeket és meghökkentő áldozatszámokat elérve. Rendszerint mozdulatlanul megbújva, jól kiválasztott rejtekhelyekről tüzeltek ellenségeikre és gyakran egy - két kilométer távolságból likvidálták a másik fél tisztjeit, kiválasztott célszemélyeit. Minden háborúnak megvoltak a maga sikeres mesterlövészei, akik többnyire valóságos legendákká váltak harcostársaik körében. Jelen poszt a legjobbakról szól és kiemelten az USA történetének legsikeresebb precíziós mesterlövészéről.

mesterlovesz.jpg

Első helyen említeném a híres "Fehér halált" (oroszul: belaja szmerty), polgári nevén Simo Häyhä -t (1905-2002), aki a második világháború alatt, a szovjet-finn téli háborúban Moszin-Nagant belsőtáras ismétlőkarabélyával 705 szovjet tisztet és közkatonát lőtt le. Bár igazolt és bizonyított találatainak száma (melyekről hivatalos jelentés is készült) "csak" 505, így is máig minden idők legeredményesebb mesterlövészének tekinthető. Második helyen említeném az oroszok legjobbját (a második világháborúban), akinek történetéről film is készült (Ellenség a kapuknál), ő Vaszilij Zajcev (1915-1991). A századosi rendfokozatig jutó orosz katona a sztálingrádi csata alatt (1942 novembere és 1943 januárja között) pontosan 225 német katonát ölt meg (legalábbis szovjet források szerint). Ugyancsak kiemelendő német oldalon (szintén a második világháború alatt) Matthäus Hetzenauer (1924-2004), aki Mauser Karabiner 98 Kurz típusú ismétlőpuskájával a keleti fronton 345 orosz tisztet és közkatonát likvidált (többnyire fejlövéssel). A Tirolban született és nevelkedett, osztrák származású katona, vadász-famíliában töltötte ifjúkorát, ahol mindennapos volt a precíziós lövések gyakorlása. Később, mikor katona lett, ehhez az erős "alaphoz" mesterlövész-képzés társult, így végeredményben a második világháború legjobb mesterlövészévé vált (osztozva a címen az említett "Fehér halállal")

sniperek.jpg

A II. világháború három legjobbja: a Fehér Halál, Hetzenauer és Zajcev

Az említett három második világháborús mesterlövész-legenda mellett a későbbi korokból is ismertek rendkívüli lövész-tehetségek, például a vietnámi háborúból Carlos N. Hathcock tüzérőrmester (93 igazolt találattal) és Adalbert Waldron törzsőrmester (staff sergeant), aki Dél-Vietnamban, a Mekong-delta övezetében 109 igazolt halálos találatot tudott felmutatni 1968/69-ben. Ha a még későbbi háborúkat nézzük: az afganisztáni harcokból a "Csendes Orvgyilkos" néven ismert Craig Harrison is megemlítendő, aki a brit hadsereg legjobbjaként L115A3 típusú lőfegyverével egy alkalommal (2009 novemberében) 2475 méter távolságból "szedett le" két ellenséges tálib harcost. Ezzel egyébként jelenleg ő tartja a harci övezetekben véghez vitt sikeres precíziós lövések távolsági rekordját a világon.

A felsorolt mesterlövészek mellett az USA történetének legjobbja az iraki háborúban hírnevet szerzett, "Legenda ként" és "Ramadi Ördögeként" is emlegetett, 1999 és 2009 közt aktív szolgálatot teljesítő Navy SEALs altiszt Chris Kyle (chief petty officier) volt. A főtörzsőrmesteri rendokozatnak megfelelő rangot elérő haditengerész az iraki háború alatt - leginkább Fallujah ostrománál és Ramadiban szolgálva - 255 találatot ért el, melyből 160-at a Pentagon is hivatalosan elismert. A négy missziót teljesítő altiszt pályafutását és eredményeit 2009-re már szinte az egész amerikai hadsereg ismerte, akárcsak rekordját, mely egy 1920 méterről "bevitt" lövés volt Sadr városában. Az amerikai hadvezetés és kormány elhalmozta kitüntetésekkel (megkapta például a Silver Start és a Bronz csillagot), az irakiak pedig 80 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.

chris_kyle1.jpg

Chris Kyle (1974-2013) élettörténetét részint a saját maga által írt könyvéből ismerhetjük meg (mely 2012-ben jelent meg), részint Clint Eastwood 2014-es világhírű filmjéből az "American Sniper" -ből, melyben Bradley Cooper alakította. A film végigkíséri és bemutatja nekünk a férfi ifjúkorát, haditengerésszé válását, majd iraki bevetéseit (mind a 4 misszióját) egészen visszavonulásáig. Kyle életrajza a Navy SEALs mesterlövészek tipizált sortörténete is lehetne.

Kyle egy texasi kisvárosban látta meg a napvilágot és egy meglehetősen konzervatív felfogású, szigorú és tekintélyelvű édesapa mellett nőtt fel. Wayne Kenneth Kyle már 8 évesen lőni tanította fiát (ekkor vette meg neki élete első puskáját), majd rendszeresen vadászni vitte Texas elhagyott vidékeire. A kis Kyle három dolgot azonnal megtanult: pontosan lőni, lovakat megülni és harcolni (önmagát megvédeni). Később, tanulmányai befejezése után mindháromnak hasznát vette: előbb ugyanis rodeo-cowboy lett belőle (vadlovakat tört be és rodeókon szerepelt), majd haditengerésszé vált. Döntését, mely az amerikai fegyveres erőkhöz irányította, valószínűleg hazaszeretete miatt hozta meg, és mert hazáját több terrortámadás is érte akkoriban, például az 1993-as első WTC elleni támadás, az 1998-as robbantás a kenyai amerikai nagykövetségen, majd a 2001-es második WTC repülőgépes terrortámadás. Az ezekről a tragédiákról érkező hírek nagy hatást gyakoroltak Kyle -ra és úgy érezte neki is tennie kell valamit a terrorizmus ellen. Haláláig hitte: bevetéseivel, egyedülálló mesterlövész küldetéseivel és 255 találatával hazáját, nemzetét és családját szolgálta.

sniper.jpg

Chris Kyle -t tehát személyes küldetés-tudat vezette a hadsereghez, bár ez a bizonyos misszió elég nehezen indult. Ugyan erőteljes testalkatú és 188 centi magas volt, a haditengerészet nehezen vette fel soraiba (1999-ben), mert egy korábbi rodeo balesete miatt szegecsek voltak karjában. Végül mégis felvették komoly testi ereje és szemmel látható eltökéltsége miatt. Kyle katonai karrierje - kiváló lőeredményeinek köszönhetően - a haditengerészet speciális csoportjánál, a Navy SEAL -nél folyatódott, ahol kommandós kiképzést kapott. Szinte rögtön Irakba vezényelték, ahol többnyire azt a feladatot kapta, hogy segítőjével messziről biztosítsa a tengerészgyalogosok bevetéseit, melynek során azok házakat, utcákat kutattak át, terroristákat, vagy Al-Kaida tagokat keresve.

Kyle számtalan tragédiát előzött meg távoli, precíziós lövéseivel, melyekkel megakadályozta, hogy az iraki terroristák lesből végezzenek az utcákon járőröző, vagy különböző bevetéseket teljesítő amerikai tengerészgyalogosokkal. Egy idő után azok az egységek, melyeket Kyle védett, legyőzhetetlennek érezték magukat és nyugodtabban indultak küldetéseikre is. Ezekből az időkből származott Kyle elnevezése, a "Legenda" is. A 2004-es második falludzsai csatában 40 iraki terroristát ölt meg, majdnem mindet egyetlen pozícióból. A felkelők vagy tucatnyi arab mesterlövésszel próbálták likvidálni a Legendát, de Kyle őket is sorra megölte.

chris_kyle_csaladjaval.jpg

Ami Kyle magánéletét illeti: 2002-ben nősült meg (Taya Renae Studebakert vette el), majd családot alapított (két gyermeke született), ám az állandó távollét, két sebesülése és legfőképp a folyamatos lelki megterhelés, ami iraki bevetései közben érte megrontották házasságát. Mélyen gyökerező vallásossága és higgadt, kiegyensúlyozott természete ellenére az állandó harc és a több száz élet kioltása (melyeket egy távcső célkeresztjében nézett végig) kikezdte idegrendszerét. Ugyan nem rejtette véka alá, hogy megveti a terroristákat, amiért ártatlanokat készek ölni - és úgy vélte, hogy halálos lövéseivel hazáját és a világbékét szolgálja - a 10 évnyi harc és gyilkolás azért őt is megviselte.

Tíz évnyi katonai szolgálat, számtalan sikeres bevetés, 4 misszió, több kitüntetés és előléptetés illetve több száz tengerészgyalogos életének megmentése után, 38 évesen a visszavonulás mellett döntött. Pihenésre, nyugalomra vágyott és rendezni akarta magánéletét és kapcsolatát is családjával. Jól döntött: megmentette házasságát és sokkal több időt lehetett gyermekeivel is.

chris_kyle_felesegevel.jpg

Kyle a leszerelése után saját biztonsági cégében dolgozott és poszttraumás stresszben szenvedő, leszerelt katonatársain próbált meg segíteni. Hitte, hogy a traumákon átesett katonák számára a lőgyakorlatok nyugtató hatásúak lehetnek. Ám egyik kezeltje, Eddy Ray Routh 2013 február váratlanul ellene fordul és egy lőgyakorlaton ismeretlen okból megölte. Halálával a XX. század egyik legjobb mesterlövésze távozott az élők sorából.

Harmat Árpád

Ha érdekesnek találtad a posztot, várunk Facebook oldalunkon is! 

pervenimus_2kocka.jpg

Pervenimus.blog.hu

2020.02.29.20:17

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr1115497350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2020.02.29. 22:12:20

Egyszerű gondolkodású ember volt, egyszerű eszményekkel és célokkal: a hazaszeretet vezérelte, mert úgy hitte képességeivel kötelessége szolgálnia országágát. És tette, amit kellett. Ezzel pedig valóban sokakat megmentett. R.I.P Chris Kyle.

Paracord 2020.03.01. 13:28:58

Chris Kyle igazi mesterlövész tehetség volt, aki százak életét mentette meg precíziós találataival.

gigabursch 2020.03.01. 17:41:42

Érdekes írás lett. Köszi.
Zajcevet nem. Sztálingrád c filmben dolgozták fel?

proletair · http://lemil.blog.hu 2020.03.01. 17:45:03

Zajcevnél eredményesebb szovjet mesterlövész több is volt, legalább kilenc. Zajcevet a propaganda kapta fel.

A legtávolabbi harctéri mesterlövész rekordot egy kanadai Spec.Ops (JTF2) katona (neve nem nyilvános) tartja 3540 méterrel 2017 májusából McMillan TAC-50 fegyverrel. (Erről volt cikk a haditechnika folyóiratban is)
A második helyezett egy ausztrál Neve nem nyilvános) (2nd Commando Regiment) 2815 méterrel. Barret M82A1 fegyverrel. 2012 április 12.

Craig Harrison csak a harmadik.

Pervenimus 2020.03.01. 17:48:23

@proletair: Szóval van messzebbre is rekordot elérő mesterlövész (kettő is), csak épp nem tudjuk a neveiket. Szuper. Akkor ezzel nem sokra megyünk ugyebár. :) Úgy tűnik mégis csak jó a poszt úgy, hogy a legmesszebbre találatot elérő ISMERT nevű mesterlövész Craig Harrison.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.01. 18:32:55

@gigabursch: De, csak ott sokkal jóképűbb volt...Egy illúzióval kevesebb.:(

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2020.03.01. 18:32:58

@gigabursch: Nem. Az "Ellenség a kapuknál" című film szól róla

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2020.03.01. 18:33:05

@Pervenimus: Ezt a "tüzér" megnevezés miből fordítottad? Sok helyen láttam/hallottam már, jellemzően nem szakmabeliektől. Csak érdekelne,...

Coyothe 2020.03.01. 19:22:52

A mesterlövészek megitélése mindig is nagyon vegyes volt. Vannak ma is, akik nem tartják méltatni valónak a távolról leadott lövéseket, mert lesből történnek. De az így vélekedők nem ismerik egy-egy ilyen találat nehézségeit és a tényt, hogy mennyit köszönhettek az amerikai tengerészgyalogosok a seals -es snipereknek például Irakban.

A tengerészgyalogság és a haditengerészet Amerikában két külön fegyvernem és a fókák, vagyis a Navy SEALs lövészek az utóbbiba tartoznak. Ök likvidálták Oszama bin Ladent és őket láthatjuk a Túlélőben is.

Rendszerint a legjobbak, akik menteni képesek a kényes és/vagy reménytelen helyzeteket. Irakban mindenesetre a tengerédzgyalogosok sokat köszönhettek nekik, mikor fedezetet sdtak számukra, gyakran ezer vagy 1500 méterről.

Gudzilla 2020.03.01. 19:23:14

@gigabursch:
Nem. Az Enemy at the Gates - Ellenség a kapuknál c. filmben.

proletair · http://lemil.blog.hu 2020.03.01. 19:23:39

@Pervenimus:
nem véletlenül nem tudjuk a neveiket. A Spec.Ops katonák személyazonosságára eléggé ügyelnek, idehaza is. Se arc, se név, hogy ne legyenek beazonosíthatók. Ellenben az a két lövés hitelesített, és nincs is aki vitatná, még Craig Harrison se. Nyilván a szűk szakma tudja kik voltak.

Viszont Zajcevet kijavíthatnád, mert tényleg nem ő volt a legeredményesebb szovjet mesterlövész, "csak" a legismertebb. (Aki nem mellesleg a Szovjetunió Hőse is)

Pervenimus 2020.03.01. 19:30:49

@proletair: Nyilván több forrás létezik a második világháborús szovjet lövészekről, de mi Zajcevet tekintjük a legjobbnak. A korabeli orosz propaganda valóban felkapta, mert a sztálingradi pokolban kellettek a hősök, de amit véghezvitt az valóban rendkívüli. Ha akadt is nála több preciziós találatot elérő szovjet lövész (amit én speciál nem hiszek) a sztálingrádi helytállás akkor is a többiek fölé emeli Zájcevet. Más poszt majd talán mást hoz ki elsőnek a szovjeteknél, de nálunk marad az öreg Vaszilij. A vitát ezzel lezárnám, ha nem gond. De köszi a hsz-od.

Locassen 2020.03.01. 20:11:46

@HK417: a gunnery sergeantból lett magyarítva, és igazából nem is kell ennél jobb fordítás, a feladatkörében benne vannak az aknavetők, meg tankelhárítók is úgy általában.

kolomparlole1114 2020.03.01. 22:48:38

Simo Hayha nyomába se ér az összes többi, ugyanis ő nem használt távcsövet, ezzel az összes többi versenybe se tudna szállni.

proletair · http://lemil.blog.hu 2020.03.01. 22:48:50

@HK417:
Gunnery sergeant. Tradícionális rendfokozat, ma már semmi köze az ágyúkhoz. Kábé úgy kell érteni, mint a magyarban a szakaszvezetőt. Annak sincs köze a szakaszvezetéshez. A "gunny" csak a tengerészgyalogságnál használt elnevezés az amerikai haderőnemeknél.

erkölcsi hulla 2020.03.02. 06:18:46

A sors fintora, hogy vègül lőfegyver által halt meg.

neszóljszámnemfájfejem 2020.03.02. 11:00:55

Ne feledkezzünk a vörös hadsereg női mesterlövészeiről sem....

Pepibubó 2020.03.02. 16:34:34

@neszóljszámnemfájfejem: Nincs ebben semmi fintor. "Valakik" lefizették a "kezeltet".

Untermensch4 2020.05.23. 12:14:51

A feleségének a műmosolya félelmetes... :)
süti beállítások módosítása