Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

A Trump vezette Amerika [19.]

2016. november 09. - Harmat Árpád Péter

Lezárult az amerikai elnökválasztás és Donald Trump győzelmét hozta. A kérdés már "csak" annyi: milyen Amerika és milyen világ következik a demokratákat váltó, új, republikánus rendszerben, melynek irányítása most egy politikában újoncnak számító, 70 éves ingatlan milliárdoskezébe került.

trump.JPG

Az Egyesült Államok korunk világának legmeghatározóbb állama, mégpedig abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a legerősebb gazdaságot, hadsereget, illetve szövetségi rendszert (és így érdekérvényesítő képességet) is egyszerre birtokolja. Emiatt aztán kiemelten fontos az egész világ számára, hogy ki áll az USA élén. Márpedig most, az elnökválasztás napján nagyon úgy tűnik, hogy jelentős fordulat várható a 2008 óta kormányzó demokrata párti rendszerhez képest. Az elnökválasztási küzdelmek 200 éve már a demokraták és republikánusok összecsapásairól szólnak, melyben az előbbiek afféle európai értelemben vett „baloldalt” képviselnek, míg az utóbbiak inkább a „jobboldali” értékrend hordozói. (Persze a párhuzam több tekintetben „sántít”, mert nem lehet egy az egyben megfeleltetni az említett pártokat és a napjainkra egyre jobban elmosódó politikai oldalakat egymásnak; ugyanakkor mégis ez a megközelítés világít rá legjobban Amerika két politikai táborának különbözőségeire.)

Ha a történelmet nézzük, és az eddigi amerikai vezetőket, a híresebb republikánus elnökök közé tartozott például Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt (nem tévesztendő össze a még sikeresebb, ám demokrata Franklin D. Roosevelttel), Herbert Hoover, Dwight Eisenhower, Richard Nixon, Ronald Reagan és George H. W. Bush, illetve fia George W. Bush. Közülük kimondottan sikeresnek bizonyult: Lincoln, Eisenhower, Reagan és az idősebb Bush elnöksége.

9_01usa_elnokok.jpg

Közülük csak ketten voltak republikánusok: Lincoln és Nixon

Hogy Trump ebbe a sorba kerül e majd ciklusa végén, vagy inkább a sikertelen republikánusok közé "teszik" egyelőre a jövő titka. Mindenesetre érdekes életutat járt be. Német és skót felmenők leszármazottjaként, New-Yorkban nőtt fel, majd örökölt ingatlan birodalmat apjától. Ma Trump több száz amerikai ingatlan tulajdonosa, köztük plázák, hotelláncok, felhőkarcolók, irodaházak szerepelnek a nevén. (Övé az Empire State Building 50% -a is.) A leggazdagabb amerikaiak közt tartják nyilván, vagyona közel 4 milliárd dollár. (Ennek állítólag legnagyobb részét "beáldozta" kampányköltségek kifizetésére.) Trump jelenleg a harmadik feleségénél tart, és 5 gyermek apja.

Donald Trump győzelme – és a republikánusok „hatalomátvétele” - nagyon sok tekintetben radikális változásokat hozhat az USA és az egész világ számára. De a változások előtt előbb nézzük meg, hogy kik győztek tulajdonképpen? Trump szavazói bázisának súlypontja a fehér bőrű, protestáns, középvagyonos, hagyományokhoz ragaszkodó jobboldali amerikai rétegekben keresendő. Azokban a rétegekben, akik konzervatív felfogásúak, lelkes hívei az amerikai nacionalizmusnak, miközben ellenséges érzelműek az idegenekkel, bevándorlókkal szemben, bizalmatlanok a színes bőrűekkel és latinokkal kapcsolatban, illetve nehezen viselik a másságot és ragaszkodnak a tradicionális amerikai értékekhez. Ha viszont a Trump mögött álló támogató kört vizsgáljuk, akkor elsősorban az olaj-, és fegyver milliárdos nagytőkések, nagykereskedők, irányváltást váró nagybefektetők csoportjaira kell gondolnunk. Ők tehát azok, akik november 9-én végrehajtották a fordulatot és akik a korábbi Obama-Clinton képviselte demokrata párti, liberális-konzervatív politikát  új, republikánus irányvonalra cserélnék.

És most nézzük, mi változhat Trump alatt? Először is új belpolitika kezdődhet, más adópolitikával, irányt váltó gazdaságpolitikai paradigmákkal és legfőképpen a színes bőrű, fekete, latin, ázsiai kisebbségek, illetve migráció új megközelítésű kezelésével. Mint ismeretes Trump zéró toleranciát hirdetne a bevándorlás kérdésében, egyenesen betonfalat emelne a Rio Grande mentén, Mexikó és az USA közé.

Ugyancsak jelentős változások várhatóak az amerikai külpolitikában: bár Trump a kampányában inkább izolacionista politizálást ígért és megnyilvánulásai alapján partneri (baráti) kapcsolatokat készül kialakítani a Putyini Oroszországgal is, valójában agresszív stílusa, nacionalista irányultsága, nagyhatalmi szólamai és főleg a mögötte álló fegyver-lobbi érdekeltségei sokkal inkább a nemzetközi konfliktusok kiélezései felé mutatnak. Így Trump elnöksége alatt hosszabb távon az amerikai – orosz viszony további romlása és a háborús konfliktusokba való keményebb amerikai „beleállás”, illetve részvétel lesz várható. Az igazi rizikót a NATO átalakítása és az európai szövetségesek cserbenhagyása jelenti illetve a nemzetközi helyzet olyan szintű kiélezése, mely akár végzetes közelségbe hozhatja egy komolyabb, világméretű válság (akár háború) bekövetkezését is. Reagan óta (aki színészként került az USA élére 1981-ben) nem volt ennyire tapasztalatlan, illetve a politikában és főleg nemzetközi folyamatokban ennyire járatlan és amatőr elnöke az Egyesült Államoknak. Trump nem rendelkezik szemernyi rutinnal sem a világfolyamatokat illetően. (A kampányban több olyan elszólása is volt, melyek nevetségessé tették járatlanságát a globális témákban.)

trump_reagan.jpg

A fiatal(abb) Trump és Ronald Reagan

Ugyanakkor tény: annak idején Reagan például sikeres tudott maradni, mert hozzá nem értése dacára jó érzékkel választotta meg tanácsadóit és ügyesen, körültekintően nyúlt a fontos (és kényes) témákhoz. Mindezek miatt végül is népszerű elnök tudott lenni és az amerikaiak újra választották első ciklusa végén. Talán Trump is így jár majd és képes lesz megfelelő emberekkel körülvenni magát, akikre hallgatni is fog.

Azért azt látni kell, hogy az Egyesült Államok politikai berendezkedésében a mindenkori elnöknek óriási szerepe (ás szava) van. Amerika prezidenciális rendszerben működik, vagyis az elnöki hivatalt betöltő politikus döntési mozgástere nagyon jelenetős. Személyisége, önálló véleménye, szándéka, akarata gyakorlatilag megkerülhetetlen. Persze a kongresszus ellenőrzi és le is mondathatja az elnököt (ahogyan ezt megtette például 1974 augusztus 9-én Nixonnal), ám ezzel együtt is a demokratikus berendezkedésű országok közül az USA esetében az egyik legjelentősebb az elnöki hatáskör tekintélye, befolyása és valós hatalma. Vagyis Donald Trump esetleges hibái, politikai analfabétizmusából, agresszív természetéből és intoleráns, szélsőséges, csapongó beállítottságából eredő politikai melléfogásai jórészt nehezen lesznek kivédhetőek a környezetében lévő bizalmi emberek által. 

usa_elnokok.jpg

A másik: jelenleg sokan úgy gondolják, hogy a szavazással az amerikai alsóbb rétegek (dolgozó tömegek) mondtak ítéletet a velük kevéssé törödő Obama-Clinton féle demokrata rendszer felett. Ugyanakkor nem árt végiggondolni, hogy ugyanezen tömegek Trump alatt még kevesebb jóra számíthatnak. Trumptól ne nagyon számítson senki toleranciára, a gyengék megsegítésére, a más vallásúak, kisebbségiek, bevándorlók gondjainak megértésére és pláne demokráciát erősítő törvények kezdeményezésére. Mindez nagyon távol áll az egész életében "farkastörvények szerint" élő üzletembertől, aki mindig is az "erősebb eltiporja a gyengét" üzleti filozófia alapján aratta sikereit. Mondjuk talán még mindig ez vele a kisebbik probléma és inkább politikai tapasztalatlansága illetve a nemzetközi ügyekben való teljes járatlansága ad több okot aggodalomra. Mindenesetre a világ óriási bizonytalansággal tekinthet a jövőbe Donald Trump megválasztása után.

Harmat Árpád Péter

 

Ha érdekesnek találtad, keress bennünket a Facebook -on is!

pervenimus_2kocka.jpg

2016.11.09.(11:40)

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr4411944941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scriptor_ 2016.11.09. 18:58:27

A világ átalakulóban van. Gyakorlatilag 2000 óta megfigyelhető globális szinten egy szellemi hanyatlás. Ennek jele a szélsőséges pártok előretörése (világszerte), az értéktelen emberek népszerűsége (nálunk is), az olcsó tömegkultúra népszerűsége és az olyan emberek hatalomra jutása, mint Putyin Oroszországban és Trump Amerikában. A jövő az erősek diktatúrája lesz a gyengék felett, az ököljog idejébe repítve vissza a világ élvonalát. Több évtizedes folyamat lesz, ... de elkezdődött.

Master. 2016.11.09. 19:36:20

Azt gondolom: az amerikaiak nagy része félreértette és félreismerte Trumpot. Úgy tűnhetett Clinton mellett, mint egy emberekkel törődő, újat hozó "tudom mit akarok" típusú pasas. Ezért szavaztak rá. Olyan valaki akartak aki érti őket és törődik velük. Sajnos pofára fog esni a többség.

Fortress 2016.11.09. 19:43:33

@Chris Kyle: Iszonyat károkat okozhat Trump, ha a nemzetközi viszonyokat összekuszálja. Egyetlen remény, hogy talán a republikánusok egy valamelyest profi stábot adnak e mellé az idióta mellé. Az utolsó kormányképes republikánus tanácsadói kör még 2008-ban feloszlott, mikor a Bush kabinetet szétzavarták a párt jelöltje, John McCain veszített Obamával szemben.

Arte Peritus 2016.11.09. 22:30:21

Trump majd megembereli magát és kikupálódik, amint kialakul és véglessé válik a legbelső, bizalmi köre. Az amerikai elnököket mindig körülveszi egy kábé 60-80 fős "munkacsoport" mely a minisztereken és államtitkárokon kívül tanácsadókból, szakértőkből és egy - egy területre specializálódott szakpolitikusokból áll, mégpedig a kabinetfőnök (azaz a mindenható Fehér-házi főmufti) vezetése alatt. Na, ha ez a kör összeáll (100 napon belül) megkezdődik Trump "kikupálása" is. Mivel azért már elég idős, szerintem nem lesz vészes elérni, hogy hallgasson a profikra. Onnantól remélhetőleg már nagy hülyeséget nem fog csinálni.

kvadrillio 2016.11.09. 23:32:59

Másik Amerika...JAHHH.....AMERIKA NÉPE ORBÁNT JÁCCOTT: NE AZT NÉZZÉK AMIT MONDOK, HANEM AZT, AMIT TESZEK ! :o)))
Előjöttek a föld alól Trump hívei
Lukács Csaba (Washington), 2016. november 9., szerda 15:25, frissítve: szerda 17:47

Több értelemben is egy másik Amerikában ébredt a keleti part – míg Washingtonban tegnap kellemes napsütés, 19 fok és szavazásra alkalmas idő volt, ma reggel esős, hideg reggel köszöntött az amerikai fővárosra. Azt viszont szó szerint döbbenetes látni, hogy mint egy földalatti mozgalom hívei, előjöttek a föld alól Trump hívei. A republikánusokhoz húzó Fox News újságírója élő adásban, New York utcáin vadászott megszólalókra, az utca emberének hangját keresve, és tíz megszólalóból kilenc mosolyogva azt mondta, rendkívül izgatott, örül az eredménynek, alig várja, hogy együtt tegyék naggyá Amerikát. Egy nő volt, aki – mint később kiderült, Clinton-szavazó – az egyensúlyokról beszélt, de ő sem mondta azt, hogy nem örül Donald Trump sikerének. Mindez annak a fényében különösen érdekes, hogy New York döntően baloldali állam, és két nappal ezelőtt, egy hasonló helyzetben ugyancsak a Fox Newsnak azt mondta az utca embere, hogy Hillaryra fog szavazni. Úgy tűnik, az emberek eddig azt mondták a riportereknek – és a közvélemény-kutató cégek kérdezőbiztosainak –, amiről azt gondolták, hogy mondaniuk kell, és nem a valós véleményüket. Trump támogatói tehát, mint eső után a gomba, előbújtak egy győzelmes éjszaka után és láthatóvá váltak – van mit tanulni újságírónak, szociológusnak egyaránt.

...EZÉRT NE HIGGY SOHA A KÖZVÉLEMÉNY KUTATÓKNAK ! :o)))

monddazigazatmar 2016.11.09. 23:33:24

"Így Trump elnöksége alatt hosszabb távon az amerikai – orosz viszony további romlása és a háborús konfliktusokba való keményebb amerikai „beleállás”, illetve részvétel lesz várható. "
Ennek némileg ellentmond, hogy hónapok óta azt hallgatjuk, hogy putyin meg a titkosszolgák majd csalnak Trump javára.

Ez úgy fog történni, hogy reggel szólnak, hogy "Elnökúr, Dél Szudánban nem vezethetnek a nők" akkor arra Trump megvonja a vállát, és azt mondja, hogy oldják meg. HC meg rögtön odaküldött volna egy rakat demokráciaexportőrt.

kvadrillio 2016.11.09. 23:33:29

...SEMMI NEM FOG VÁLTOZNI...:)))))

smartdrive 2016.11.09. 23:33:31

Reagan Kalifornia kormányzója volt...

Katyo 2016.11.10. 21:43:24

@smartdrive: Igen, ezt mindig elfelejtik.
süti beállítások módosítása