Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

A Manson-banda véres mészárlása és az új Tarantino film [54.]

2019. december 02. - Pervenimus

Quentin Tarantino 2019-es dráma-thrillere a Volt egyszer egy Hollywood komoly és kiemelt jelenetet szán az 1969-es Sharon Tate mészárlásnak, mely épp 50 éve borzasztja el Amerika és a világ közvéleményét. De mi is történt azon a bizonyos napon, 1969 augusztus 9-én?

tate_manson.jpg

Los Angelesben, a Cielo Drive 10050 szám alatti villában a jelzett napon (1969 augusztus 9-én éjfél körül) 4 fiatal (három nő és egy férfi) brutálisan meggyilkolta a házban tartózkodókat, összesen 5 embert. A támadás során megölték Sharon Tate 26 éves színésznőt - Roman Polanski rendező 8. hónapban lévő terhes feleségét (akit a filmes 1968 januárjában vett el) - illetve három vendégét és egy alkalmazottjuk barátját. Meghalt a 18 éves Steven Earl Paren (a gondnok barátja), Woytek Frykowski, Abigail Folger és Jay Siebring.

Az elkövetők: a 21 éves Susan Atkins, a 22 éves Patricia Krenwinkel, 24 éves Charles Tex Watson és a 19 éves Linda Kasabian felfoghatatlanul értelmetlen indokokkal egy pszichopata felbujtó hatására elképesztő brutalitással gyilkoltak. (A felsoroltak közül Linda Kasabian csak a sofőr volt, közvetlenül nem vett részt a gyilkosságokban.)

A villát a Polanski - Tate házaspár bérelte (Polanski a mészárlás éjszakáján épp Londonban tartózkodott), de korábban Terry Melcher lemezproducer lakott itt. A neves producernek korábban konfliktusa volt egy Charles Manson nevű hippi szektavezérrel, aki a véres éjszakát megelőző hónapokban - években érvényesülni próbált a zeneiparban is, ám Melcher elutasította zeneszámainak kiadását. Vélhetően ez az elutasítás tette célponttá Manson szemében. Bár időközben a producer elköltözött a villából, a Manson által odaküldött gyilkosok csak a lakcímet vették figyelembe és így is végrehajtották a mészárlást. Az áldozatok egy részét egyszerűen lelőtték (mint Parent és Frykowskit), másokat agyon-szurkáltak (Abigail Folgert és Sharon Tate színésznőt), Jay Sebringet pedig agyonverték. Tex ölte meg a fiatal fiút, Siebringet és Frykowskit, Patricia ölte meg Abigailt, Susan Atkins pedig Sharon Tate -et.

A gyilkosságok brutalitása mindenkit elképesztett, főleg ahogyan a 8 hónapos terhes Sharon Tate -tel elbántak: a fiatal nő 16 késszúrást szenvedett el (amiből 5 volt halálos). Nem számított, hogy gyermeket vár és nem számított életért való könyörgése sem.

manson_gyilkossagok.jpg

A gyilkosságok helyszíne: Cielo Drive 10050, Los Angeles

A gyilkosságokra felbujtó, akkoriban 35 éves Manson fiatalon kocsilopásokkal, hitelkártya csalásokkal és lányok futtatásával foglalkozott, amely bűnökért a börtönt is többször megjárta. Később azonban "profilt váltott" és előbb énekes-gitárosként próbált érvényesülni, majd ennek említett kudarcát követően felcsapott szektavezérnek. Követői körében a sátán megtestesüléseként élvezett tiszteletet és azzal fanatizálta őket, hogy küszöbön áll a faji háború, melyet nekik kell megkezdeniük. Ennek jegyében jelölte ki emberei számára a meggyilkolandó célszemélyeket. Ilyen célszemély lett volna Terry Melcher is, akinek korábban bérelt villájába törtek be a véres éjszakán a neki dolgozó fiatalok. Másnap egyébként Manson emberei folytatták az öldöklést: további két embert öltek meg, a LaBianca házaspár tagjait. (Ebben az öldöklésben az említettek mellett részt vett még egy másik lány is, az alig 20 éves Leslie Van Houten.)

manson_gyilkosok.jpg

A gyilkosok: Tex Watson, Susan Atkins és Patricia Krenwinkel

A tetteseket 1969 október 10-én és 12-én - vagyis két hónappal a mészárlás után - elfogták és letartóztatták. Bár eredeti hippi ranch -ot ahol a gyilkosságok idején éltek elhagyták, a rendőrség egy másik tanyán így is rájuk talált. A tárgyaláson először halálbüntetést szabtak ki rájuk, később ezt életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítették. Charles Manson a börtönben halt meg 2017 november 19-én, 83 évesen, természetes halállal. Susan Atkins szintén börtönben hunyt el agydaganat következtében 2009-ben (61 évesen). A Manson-banda többi tagja viszont jelenleg is börtönben ül: Patricia Krenwinkel, Charles Tex Watson és Linda Kasabian.

spahnranch_manson.jpg

A fenti képen George Spahn tanyája a "Spahn Ranch" látható, ahol a Manson family tagjai a gyilkosságokra készülve meghúzták magukat. A tanya hippik szálláshelyeként működött Los Angeles peremterületén.

A film

Ami a filmet illeti: Tarantino egyedi módon közelítette meg az egész tragédiát és a Becstelen brigantyk stílusában gyakorlatilag meghamisította, vagy mondjuk úgy egyedi módon mutatta meg a véres éjszaka eseményeit. A Becstelen brigantyk -ban egy bosszúálló lány és segédje öli halomra a második világháborús náci fővezéreket (Adolf Hitlert, Göbbelst és embereit) a Volt egyszer egy Hollywoodban pedig egy kaszkadőr végez Manson embereivel, akik a Polanski villa helyett véletlenül a szomszédos villába törnek be és a hollywoodi hírességek helyett egy kőkemény kaszkadőrt és egy tökös színészt akarnak megölni. A kaszkadőrt Brad Pitt, a színészt pedig Leonardo DiCprio alakítja.

egyszervolt_hollywood.jpg

Tarantino az egyik legtehetségesebb rendező Hollywoodban, aki olyan sikereket alkotott, mint a Ponyvaregény (1994) a Django elszabadul (2012), a Becstelen brigantyk (2009) és a Kill Bill 1-2. (2003/2004). Stílusa jellegzetes, filmjeit egyszerre jellemzi a fekete humor, a véres akciók sorozata, illetve a különleges karakterisztika. Ezúttal azonban Tarantino szakított a rá annyira jellemző stílusjegyekkel: a Volt egyszer egy Hollywood egy vontatott, túl hosszúra nyújtott (159 perces) és unalmas kísérlet lett arra, hogy élvezetesen mutassa meg az 1960-as évek végének hollywoodi filmvilágát. A rengeteg felesleges jelenet közt azonban akadnak szórakoztató mozzanatok is, melyekben Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, illetve Al Pacino többször megvillantják tehetségüket. Kétségtelenül akadnak jó poénok, emlékezetes jelenetek is benne. Margot Robbie pedig lélegzetelállító Sharon Tate szerepében.

Külön érdekessége a filmnek az, ahogyan Tarantino a hippi-mozgalmat láttatja: egyértelműen kiderül, hogy szerinte léha, munkakerülő, ostoba és igénytelen emberek, akik irigyek a sikeres és gazdag színészvilágra. Ez az általánosító, sajátosan szélsőséges látásmód mérföldekre van a világhírű Hair mondanivalójától és attól a történelmi szereptől melyet a hippik valójában betöltöttek az amerikai történelemben: például a pacifizmussal (a vietnámi háborúnak véget vető tüntetésekkel), a női egyenjogúság követelésével, a faji diszkrimináció elleni harccal és a polgárjogi mozgalmak segítésével. Ugyanakkor tény, hogy az 1969-es Polanski-villabeli mészárlás  véget vetett a hippik iránt társadalmi érdeklődésnek. A Manson-family értelmetlen brutalitása az egész hippi-mozgalmat megbélyegezte 1969 nyarán. Tarantino nem is próbált ezen árnyalni filmjében, sőt még inkább kisarkította életmódjuk, gondolkodásuk negatív színben való kiemelését, mégpedig a Manson-csoport extrém tetteinek felhasználásával.

A volt egyszer egy Hollywood messze nem az évszázad vagy akár csak az évtized alkotása (tipikusan egyszer nézős, gyengécske film, minden felhajtás és hype dacára), mégis különlegessége, hogy kitér a borzalmak éjszakájára. Arra a bizonyos éjszakára 1969-ben, amikor Charles Manson fiataljai lemészárolták a Polanski-villában tartózkodóak. Azaz mégsem pontos ez így: arra az éjszakára, ahogyan Tarantino szerint történhettek volna az események. Mert ez a thriller nem a valóságot láttatja velünk, hanem egy alternatívát, szórakoztatóbb kivitelben, groteszk happy enddel. Ugyanakkor ne feledjük: valójában igenis iszonyatos mészárlás zajlott aznap este, ártatlanok halálával, olyan kegyetlenséggel, mely a mai napig elborzasztja a tragédia ismerőit. Ennek megismeréséhez azonban Tarantino új filmje sajnos a legkevésbé sem visz bennünket közelebb.

Más filmek, melyek a Manson-mészárlásról szólnak (és azt valódi történethűségükben mutatják be), a listáról válogatva:

***

Ha érdekesnek találtad a posztot, várunk Facebook oldalunkon is! 

pervenimus_2kocka.jpg

Pervenimus.blog.hu

2019.12.23.(23:56) 

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr4215334494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2019.12.03. 15:56:03

Hangulatosan és hitelesen mutatja meg a kort és a filmes világot, igazi időutazás azoknak is, akik nem naprakészek az amerikai filmekből.

Argus_ 2019.12.03. 18:37:38

A film a Sharon Tate gyilkosságot és a Polanski-villabeli mészárlást teljesen alternatív valóságverzióban mutatja be. A valóságban semmiféle szomszédos villába nem törtek be Manson emberei (Tex Watson és Susan Atkins féle halálbrigád) és persze nem végeztek ott velük (egy kaszkadőr és egy másodvonalbeli színész). Valamiért Tarantino így akarta láttatni az egészet.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2019.12.03. 18:42:38

4 hónappal ezelőtt még méltó lett volna "új filmről" beszélni... akik látták, azok már el is felejtették!... ez van!...

Disztopia 2019.12.03. 19:00:59

@Hungarian Geographic: Akkor is ez Tarantino legújabb filmje. Még akkor is, ha 4 hónapja játszották a mozik. :))) De az igaz, hogy gyorsan felejthető darab.

Kyria 2019.12.03. 19:48:28

Én nem vagyok oda Tarantino filmjeiért, de ezt nem találtam sem unalmasnak, sem túl hosszúra nyújtottnak. Épp ellenkezőleg, fel sem tűnt a 159 perc, belemerültem ebbe világba, jók voltak a zenék, akadtak poénok, Brad Pitt meg ugye mindenképpen Brad Pitt:) ...és még ráadásnak DiCaprio is ott volt. Az valóban tény, hogy aki nem ismeri a Manson banda rémtetteit, az a Sharon Tate gyilkosságról nem tud meg ebből a filmből semmit. Amúgy Margot Robbie alakítása volt az egyetlen, ami nekem gyengének tűnt, tud Ő ennél sokkal jobbat is. De hát, ízlések és pofonok...gondolom, utóbbit majd fogok kapni bőven ezért a kommentért, de sebaj.

Control. 2019.12.03. 20:16:54

Legyünk igazságosak: CSAK az első két óra unalmas a filmben. Utána már kicsit jobb! :)

zenbubu 2019.12.03. 20:51:57

Sajnos nekem is azt a véleményem, hogy ez a mester leggyengébb filmje. Egyszerűen nem tette bele a szükséges munkát. Nem tudom megmondani miért, de vannak elképzeléseim: 1. akármit megengedhet már magának - úgyse bukik, vagy 2. minek annyit dolgozni, amikor úgyis letöltik, másolják, ellopják - akkor meg mire reklamálnának? 3. nem videotékában lebzsel már egész nap, cizellált párbeszédeken molyolva, 4. így is van benne néhány briliáns jelenet, a többi meg töltelék - na és? - stb..

Falshang 2019.12.03. 22:11:41

de mit akartál kihozni ezzel a bejegyzéssel?
Tarantino megmutatta, minek kellett volna történni azon az éjszakán, szerinte.
Rengeteg felesleges jelenet? Szerintem válts rendezőt.

quad damage 2019.12.03. 23:53:58

Zseniális film, Tarantino TOP3. Mondom ezt úgy, hogy eredetileg nem akartam megnézni, mert nem éreztem az egészben fantáziát. Aztán mégis megnéztem, aminek az lett a vége, hogy megnéztem még egyszer, és csak azt sajnálom, hogy már levették a műsorról, mert megnézném még párszor szívesen. Az a tény, hogy látunk egy 160 perces filmet, ami látszólag semmiről nem szól, csak meanderezik jobbra-balra, tökéletesen megmutatja, hogy Tarantino mennyire jó mesélő, és tud hangulatot teremteni. Semmi más célja nem volt ezzel a filmmel, mint hogy bemutassa szeretett időszakának, Hollywood aranykorát, pontosabban annak az utolsó momentumait. Nem kötött kompromisszumokat, nem foglalkozott azzal, hogy a közönség esetleg valami tipikus tarantinos szövegekkel és karakterekkel teli filmet vár, amit a megszokott egyedi, tarantinos jukebox színez zeneileg. Éveken át dolgozott ezen a szerelemprojektjén, és mindez teljesen megérte. Zon, Kyria, Falshang +1.

Négyes_ 2019.12.04. 06:29:42

Ezzel a "minek kellett volna történnie aznap" baromsággal reméljük most már leáll Tarantino! Vagy most majd jön az, hogy Lincoln feje mellett ment el a golyó, meg Kemedy visszalőtt, Ho Shi Mint pedig kinyirták az amcsik. :))))

Fritz Gerlich 2019.12.04. 06:52:37

Nagyon gyenge és unalmas film volt, alig emlékeztet Tarantino jobb produkcióira. Az meg hogy most már másodszor irja át a valós eseményeket teljesen gagyivá teszik a filmjeit. Mire jó ez? Miért jó tök másként bemutatni a közismert dolgokat? Azon a napon, 1969 augusztus 9-én Charles Manson fanatizált hiveit senki nem állitotta meg. Öt ártatlan embert öltek meg és másnap még kettőt. Sajnos ez történt. Ennyi. A Volt egyszer egy Hollywood viszont nem csak a történelem-hamisítás miatt gyenge, hanem mert szimplán dögunalmas is.

Falshang 2019.12.04. 12:20:08

@Equalizer.: @Fritz Gerlich: nézzetek dokumentumfilmeket, abban nem fogtok csalódni.

Fritz Gerlich 2019.12.04. 14:14:20

@Falshang: Te meg meséket, azokban nem számit a hitelesség. Ott a Micimackó például. :)))
süti beállítások módosítása