Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

Az orosz - ukrán viszony 3 legfontosabb eleme [38.]

2018. december 01. - Pervenimus

Mióta a nemzetközi média megtelt az ukrajnai hadiállapot november 28 -án történt bevezetéséről és az orosz - ukrán kapcsolatok mélypontra zuhanásáról (ukrán hadihajók Krím közelében történt orosz feltartóztatása miatt), sokan gondolkodnak el azon, vajon hogyan is kezdődhetett az egész? A válasz nagyjából 3 fontos pontban foglalható össze.

ukraine.jpg

1. Az orosz - ukrán viszony történelme

Ukrajna több, mint fél millió négyzetkilométeres, hatalmas területe a középkorban még litván és lengyel uralom alatt állt. Ebben a korszakban a Lengyel Királyság még Európa hatalmas részét uralta keleten. A lengyel uralom a XIV. századtól egészen 1667 -ig tartott Ukrajnában, amikor egy 13 éven át tartó lengyel - orosz háborút követően keleti részeit (Dnyeperen túli vidékeit) bekebelezte az erősödő Orosz Birodalom. (Ezt az Andruszovói béke rögzítette.) A főváros, Kijev is ekkor került orosz fennhatóság alá. (Véglegesen 1686 -tól.)

ukrajna2.jpg

ukrajna_16szazad.jpg

Alig több, mint egy évszázaddal később (1795 -ben) a maradék területek is az oroszokhoz kerültek, főleg Nagy Katalin terjeszkedő politikájának köszönhetően. Ukrajna első önállósodási sikerét (legalábbis az újkorban) az 1917 -es esztendő hozta el, amikor 3 évre megalakulhatott végre a független Ukrajna. Ám 1920 -ban a polgárháborús Szovjet-Orosz Államban a kommunisták kerültek fölénybe, így a Vörös Hadsereg megszállta a területet. Ukrajna hosszú időre újra orosz elnyomás alá került és egészen 1991 augusztus 24 -ig lett a Szovjetunió része. Az említett napon viszont kikiálthatta függetlenségét. Az ország viszontagságai azonban 22 évvel később folytatódtak: 2013 novemberében Viktor Janukovics elnök váratlanul felfüggesztette az Európai Unióval zajló csatlakozási tárgyalásokat és inkább a Putyinnal való összefogást választotta. Az ukrán nép fellázadt és 2013 decemberére a kijevi Majdan tér lett a tiltakozások középpontja. Két hónappal később, 2014 februárjára a Majdanon már fegyvert ragadtak a felkelők és szabályos utcai harcok alakultak ki.

majdan_ter.jpg

Február 21 -re Janukovics feladta a küzdelmet és Putyinhoz menekült Oroszországba. A kijevi főteret ekkorra már 100 holtest borította. Ukrajnában a parlament kezébe került a hatalom, új választásokat írtak ki és az elnöki széket Petro Porosenko foglalta el. Megkezdődött az a küzdelem, ami ma is zajlik, vagyis az Oroszország és EU közti "manőverezés" időszaka. Néhány napja, 2018 november 25 -én (vasárnap) orosz határvédő FSZB hajók ukrán hadihajókra támadtak, mégpedig a Kercsi szorosnál, ahol szerintük engedély nélkül hajóztak át. Összesen 23 ukrán tengerész került orosz fogságba. Porosenko 2018 november 29 -én kijelentette a világnak: "Vlagyimir Putyin el akarja foglalni Ukrajnát", majd országában azonnali hadiállapotot vezetett be.

oroszorszag.jpg

A fenti térkép Oroszország európai területeit mutatja. Ezek között szerepel a déli és a kaukázusi szövetségi terület is, melyek együttesen 618 300 km2 nagyságúak (26 millió lakossal). Ennek az övezetnek része ma a Krím is.

2. Oroszország és Putyin doktrinája

A jelenleg 66 éves Vlagyimir Putyin 18 éve áll Oroszország élén. Közel két évtizedes korszakát sokan vizsgálták már, de a legtöbb elemző három tényezőt mindig kiemel politikájával kapcsolatban: az első, hogy az alapvetően jó adottságokkal rendelkező Oroszország gazdasági felvirágoztatását elpuskázta (noha erre történelmi lehetősége lett volna többször is elnöksége alatt); a második, hogy az általa teremtett belpolitikai rendszer erősen autokrata és szabadságkorlátozó; a harmadik pedig, hogy óriási mennyiségű energiát, pénzt és időt áldoz arra, hogy Oroszországot katonai szuperhatalommá tegye, vagy legalább elismertesse a világgal országa különleges státuszát és kiemelt helyét a világ nagyhatalmai között. A három törekvés együtt jelölte ki Oroszország egyik legfontosabb külpolitikai és biztonságpolitikai doktrináját is, nevezetesen, hogy mindenáron őrizze határait ütközőállamok és hozzá lojális országok fenntartásával, illetve a NATO számára rivális hadserege megerősítésével.

putin_terjeszkedes.jpg

A doktrina szellemében zajlott Grúzia 2008 -as kettészakítása (az orosz hadsereg megszállta a Grúziához tartozó Abháziát és Dél-Oszétiát), a doktrina miatt avatkozott be Moszkva 2011 -ben (és azóta is) Szíriában, illetve a doktrina sarkallta Putyint arra, hogy elrendelje az Ukrajnához tartozó Krím félsziget és két Kelet-ukrajnai megye (Luhansk és Donetsk) megszállását is 2014 március elsején (utóbbi megyéket helyi szeparatisták támogatásával tudták orosz érdekszférává tenni). Ezekkel a lépésekkel Oroszország destabilizálni tudta Ukrajnát, így hosszú időre (talán örökre) megakadályozva, hogy az ország a nyugati államokhoz, az Európai Unióhoz és a NATO -hoz csatlakozzon.

ukrajna1.jpg

3. A Krím félsziget jelentősége és múltja

A Krím az ókor óta a Fekete-tenger legfontosabb központi területe volt. A középkorban (1441-ben) a tatárok birtokába került, majd az újkor évszázadaiban a Török Birodalom hűbéres területe lett. Az Orosz Cárság 1783 -ban tette kezét a félszigetre. Később, 1853 - 1856 között, az orosz - török Krími háború során angol - francia csapatok is harcoltak területén. (A háborút Oroszország vesztette el.) A Lenin vezette bolsevik puccsot követően, az orosz polgárháború alatt (1917 - 1922) komoly harcok színterévé vált, mert a cárt támogató csapatok (fehérek) birtokolták (a vörösök csak 1921 -ben tudták bevenni véglegesen). A Szovjetunió fennállásának időszakában 1954 -ig tartozott Oroszországhoz, majd az ukrán születésű Hruscsov 1954 február 19 -én Ukrajnának "adta". Lakossága ugyanakkor 60% -ban orosz maradt (és ma is kb ennyi az oroszok aránya). A Dunántúl háromnegyedével azonos nagyságú Krím-félsziget a Szovjetunió 1991 -es felbomlását követően, egészen 2014-ig háborítatlanul tartozott Ukrajnához. Ám 2014 március elsején Vlagyimir Putyin parancsára az orosz hadsereg megszállta (mely lépését később egy helyi népszavazással próbálta meg legitimálni). A törvényesítési kísérlet dacára az Európai Unió máig nem ismeri el Oroszország jogát a Krím felett. A megszállás után megkezdődött egy híd építése Oroszország és a félsziget között, hogy közvetlen, szárazföldi kapcsolat épüljön ki a két terület között.

ukrajna_krimi_hid.jpg

A hidat, mely Európa leghosszabbja lett (18,1 km -es hosszúságával) 2018 május 15 -én adták át, ünnepélyesen. Innentől sajátos helyzet alakult ki, hiszen a hidat birtokló oroszok ellenőrizhették a mögöttes Azovi tengerre - és az ottani ukrán partokra - befutó és onnan kiinduló hajók forgalmát. (A híd alatt, csak egy kijelölt részen tudnak áthaladni hajók.) Így jöhetett létre a november 25 -i incidens is, amikor 6 ukrán hajó próbált engedély nélkül behajózni a szorosba, a hídhoz (legalábbis orosz információk szerint). 

ukrajna_kerch_hid.jpg

Az elkövetkező hónapokban sőt években folyamatos feszültségforrássá válhat a krími híd, mivel az ukrán kikötővárosokat is elzárja és azok megközelítését orosz ellenőrzésűvé teszi. 

oroszo_ukrajna.jpg

pervenimus_2kocka.jpg

pervenimus.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr3614407106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2018.12.01. 19:27:02

Ha a NATO komolyabb katonai erőket irányít Ukrajnába, a Fekete-tengerre és a Kaukázusba, illetve felveszi tagnak Ukrajnát, akkor nagyon súlyos háborús válság alakulhat ki.

Nietzsche__ 2018.12.01. 19:33:05

Ukrajna kettészakítása csak idő kérdése. Ha bekövetkezik, állandósítható az ország Oroszországhoz láncolása, mert a két rész harca miatt az EU és a NATO nem veheti fel.

Négyes_ 2018.12.01. 22:24:04

Az EU és Ukrajna közti 2013 -as tárgyalások több okból feneklettek meg: az egyik, hogy Ukrajnának olyan erős és azonnali gazdasági segítségre lett volna szüksége, amit Brüsszel egyszerűen nem tudott biztosítani. Az EU tagjelöltség nem jár automatikusan eu milliárdok odaadásával. Ellenben Putyin komoly gazdasági nyomásra képes Kijevvel szemben és Janukovicsot is kézben tudja tartani. Ez a fő ok. Mégis hosszú távon az ukrán nép Európát fogja követni és előbb - utóbb se Putyin se az utána következő orosz diktátor nem fogja tudni ezt megakadályozni.

fran7 2018.12.01. 22:24:08

"váratlanul" megszakította a tárgyalást. Az okot miért nem írod? Az EU egy huncut petákot nem akart adni az ukránoknak, noha a túlélésre ehhez lett volna szükség. S azóta sem kapnak igazi támogatást. S minden cselekedetükkel ezt akarják kiharcolni. A háború kivérezteti Ukrajnát, ahelyett, hogy megegyeznének, keménykednek.

Killary Fucking Clingon 2018.12.01. 22:36:46

@DEFCON: ez nem kérdés, nyilvánvaló, és az oroszoknak igazuk is van. 1990-ben világosan el lett mondva hogy Ukrajna ütköző zónaként fog szerepelni és amerikai fegyverek vagy csapatok nyílt agressziót jelentenek Oroszország ellen. Nem kell Amerikának mindenhol mindenbe belepofáznia.

Jager_ 2018.12.01. 22:40:38

@Killary Fucking Clingon: Pedig az orosz agressziót meg kell állítani. Azt is, hogy Putyin önkényesen határozza meg, melyik szabad, független állam csatlakozhat a NATO -hoz és melyik nem. Nem kell Putyinnak mindenbe belepofáznia. Ukrajna kurvára NEM az ő országa. Lófasz köze sincs hozzá. Van elég területe. Övé a Föld legnagyobb országa. Ukrajnából húzzon el. Az ukránok meg ahhoz csatlakoznak, akihez akarnak.

lobaszopiatej 2018.12.02. 00:05:32

@Killary Fucking Clingon: "Nem kell Amerikának mindenhol mindenbe belepofáznia. "

Mint ahogy neked se, mint Putyin fasszopója és 56 elárulója!

laci_52 2018.12.02. 00:06:06

Maradjunk a realitások talaján, Oroszország nagyhatalom és Ukrajna az érdekszférájába tartozik. A Krím elszakítása jogos volt, hiszen sohasem volt korábban az ukránoké, Hruscsov akkor adta nekik, amikor még úgy tűnt, hogy a Szovjetunió örökké létezni fog és nagyjából mindegy, melyik része melyik tagállamhoz tartozik. Kelet-Ukrajna orosz többségű, nyilván arra is igényt tartanak az oroszok.

Ukrajnának egy reálpolitikusokból álló vezetésre lenne szüksége, amelyik békét köt az oroszokkal akár területek feladása árán is. Ha nem ezt teszik az ukránok, a vesztükbe rohannak és az országra nyomor, anarchia és teljes szétesés vár. Európa már elengedte Ukrajnát, hathatós segítséget nem fog nyújtani neki.

Alick 2018.12.02. 09:29:53

A cikk nem említette, hogy a szavasztopoli haditengerészeti támaszpont orosz használatáról annak idején szerződés készült, amit Porosenko úgy kommentált, hogy jó lesz majd az a támaszpont a NATO-nak. Nyilván ez nyomta meg Moszkvában a vészcsengőt, ez már nem fér bele a "poszt-szovjet Monroe-elv" világába.
A másik probléma, hogy ha Ukrajna elvben csatlakozik a NATO-hoz vagy az EU-hoz, akkor hová vezet mindez, ha a csalódott szavazók - mert az inga két irányban leng - újra oroszbarát vezetőt választanak.

Alick 2018.12.02. 09:30:37

@lobaszopiatej: "56 elárulója"

Érdekes kitétel, mert a ruszkikat a jenkik által is szentesített Jaltai Paktum betonozta be, miután mi invitáltuk őket ide egy Don-kanyarig kikézbesített meghívóval.
:)
Ezek után Amerika csak azt ígérte '56-ban, hogy annyi könnyet hullatnak értünk, amennyi vért mi az orosz tankokkal szemben. Nagyhatalmi "jó szokás" - mindkét oldalon - a kisebb országok fszával verni a csalánt...

Nylul 2018.12.02. 09:31:52

Mibe fogadjunk, hogy a moderációs sorban már legalább 3 ordenáré nagy baromság van a bircától?! :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.02. 09:32:19

Amerika megszegte a hallgatólagos megállapodást Ukrajna semlegességéről, ez az alapok.

A nyugat sose lesz képes Ukrajnából euroatlantista erődítményt csinálni, ez az ország megsemmisüléséhez fog vezetni. A nyugatpártiak és az oroszpártiak aránya ma is fele-fele.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.02. 09:32:38

@Killary Fucking Clingon: valóban. De milyen ütközőzóna Karabah, Azerbajdzsán és Örményország között, Abházia és Dél-Oszétia, de leginkább Szíria???
Mi a következő? Balti államok, Lengyelország, Magyarország, Finnország?

tomfree 2018.12.02. 09:32:56

@laci_52: Ez nagyon realis. Melyik orszag ad fel sajat teruletet onkent egy idegen agresszornak? Ez kb mint ha 1939-ben azt vartak volna el hogy a lengyelek atadnak teruletet Hitlernek.

Bkkzol 2018.12.02. 09:33:51

Az EU és USA manipulálta, pénzelte, szervezte a Majdan téri megmozdulást. A nagy tőkével rendelkező nyugati cégek már tervezték, felosztották, hogy kinek mi kell... mi jut a "privatizáció" keretében. (ahogy csinálták magyar, cseh, lengyel... román, bolgár "bővítést"). Az európai nagy cégek már nem szívesen fizetik ki a kelet-európába "megnőtt" pár száz eurós fizetést. Nagyon tetszene nekik pár millió munkás akik megduplázott fizetéssel is 100-180 eurós havi fizetéssel.... persze ez is a konszolidált, privatizált nyugati bankoknál vezetett számlára kerülnek.... erre kaphatnak például már devizahitelt a melósok....
A NATO is szervezte, tervezte, hogy milyen "vicces" lesz egy fekete tengeri támaszpont. Ha jól emlékszek az usa se volt túl boldog amikor szóba került , hogy a szovjetunió atomfegyvert telepít Kubába.
A Krím meg nem Ukrajna része ezt mindenki tudja és el is ismerheti.

jjoey 2018.12.02. 09:34:33

@laci_52: ideje lenne akor alairni a roman erdelyrol a megallappodast a realpolitikus torpenek es inkvizitor feherlo zsoltinak, nem?
91ben lehetett volna rendezni krimet, de akor vszinu ma is lenne atomfegyvere ukrajnanak es nem lenne a keleti halhe, ja hogy pont a bp-i memorandumot rugta fel a tartotiszt ez nem ciki ugynokenek egy csoppt sem.
Realpolitikus, mi?

jjoey 2018.12.02. 09:34:54

@laci_52: ideje lenne akor alairni a roman erdelyrol a megallappodast a realpolitikus torpenek es inkvizitor feherlo zsoltinak, nem?
91ben lehetett volna rendezni krimet, de akor vszinu ma is lenne atomfegyvere ukrajnanak es nem lenne a keleti halhe, ja hogy pont a bp-i memorandumot rugta fel a tartotiszt ez nem ciki ugynokenek egy csoppt sem.
Realpolitikus, mi?

Buchhalter 2018.12.02. 09:35:39

@laci_52: szépen megfogalmaztad míg mások itt egymás torkának estek.De facto az USA szokás szerint csak puhatolózik és ha belehal néhány tucat amerikai zsoldos vagy több ezer ukrán katona neki az belefér. A zsoldosokat nem sajnálom,de a szerencsétlen besorozott kiskatonákat akik gyenge kiképzést és elavult fegyvereket kapnak ,azokat igen. Az EU nem fog nagyon packázni az oroszokkal a gáz és más ásványkincsek függősége miatt.Az USA meg jobban érdekelt a kínaiak gyengítésében és Irán elszeparálásában .Az EU szerintem így is a háttérben kötött valami félhomályos alkut az oroszokkal : lásd az ukrán munkaerő ma már tömeges megjelenése az EU munkaerőpiacain. Hivatalosan nálunk is 5-10 ezer dolgozik és sokan hozták a családjukat is. Ukrajna már ezzel elvesztett cirka 3-4 millió embert.

morden2 2018.12.02. 12:38:56

Remelem nem lesz korea ukrajnabol, ahol az orosz resz lesz eszak , az eu-s resz pedig del korea

lobaszopiatej 2018.12.02. 12:39:28

A kommentelők orosz-magyar google fordítót használó fele ignorálja azt a tényt, hogy Krímet ki szállta meg elsőnek katonailag.

Ennyi erővel itt is maradhattak volna nálunk az oroszok, mert a szemét nyugat elhúzott feljődésben, mi meg csak néztük a szögesdrót mögül.

Visceroid 2018.12.02. 12:39:53

"Mi a következő? Balti államok, Lengyelország, Magyarország, Finnország? "

Balti államok lehet, Magyarország biztos, Finnország esélytelen. Mondjuk érdekes kis konfliktusövezet lesz Hungarisztán, amikor bármlyik oldal felteszi a kérédést, hogy "és hogyan akarjátok megvédeni magatokat, hogy áll a haderő?", akkor majd az lesz a válasz, hogy "van egy zseni miniszterelnökünk, aki remek jól kidumája magát mindenből". Ez a legszebb ebben az országban, hogy mindneki háborút akar, meg vesszen trianon, de ha fakardot kellene fogni (mert más nincs), akkor nagy a lapítás meg a csönd.

Alick 2018.12.02. 14:42:40

@Visceroid: NATO tagállammal nem fog fegyveresen kezdeni a medve, nemcsak a nyílt háborúhoz, de győzelem esetén a tartós katonai megszállás fenntartásához és kiaknázásához sincs erőforrásuk. Igazából már a KGST szatelliták is púp volt a hátukon, de szükséges volt a politikai önigazoláshoz ("szoc. világrendszer").

A titkosszolgálati műveletek és a netes hadviselés persze más téma.

Ukrajnában is csak egy proxy háborúra tellett nekik, zömmel oroszok lakta régióban.
A Krím annyiban más kérdés, hogy a félsziget stratégiailag a szerződés alapján működtetett haditengerészeti támaszpontjuk "tartozéka" (vagyis a SZU bukása óta folyamatosan ott állomásoztak), jelentős orosz etnikummal. Ukrajna a jelen körülmények között nem is nagyon erőlteti a visszaszerzését.
Viszont Ukrajnának is annyiban érdeke a konfliktus fenntartása, hogy erre hivatkozva kérhetnek nyugatról katonai és gazdasági segítséget... mert ahhoz sokkal könnyebben hozzájutnak, mint a NATO vagy EU tagsághoz.

Buchhalter 2018.12.02. 14:42:46

@Visceroid: ezt jól megfogalmaztad. A sok höbörgő már fáraszt a Trianonnal. Sehol egy katonai vezető és hozzá egy lelkes nemzet.A sok siránkozás meg mire is jó?!

Wing Angell 2018.12.02. 14:43:39

Pár kiegészítés a legfontosabb elemekhez.
Az oroszok számára Kijev egy nagyon fontos történelmi város. Ugye itt jött létre a Kijevi Rusz. Az első orosz uralkodóház, a Rurik-dinasztia is tőlük származtatta magát. Tehát egy elég fontos város számukra.
Aztán ugorjunk egy nagyot.
Az USA a '90-es évektől komolyan alakította az Ukrán politikát. Victoria Nuland külügyminiszter-helyettes 2013. december 13-án egy interjún elmondta, hogy az Egyesült Államok ötmilliárd dollárt költött a neki megfelelő kijevi kormány megalakítására.
www.informationclearinghouse.info/article37599.htm

laci_52 2018.12.02. 16:49:28

@tomfree: Ausztria önként és dalolva adta át teljes területét Hitlernek, ez volt az Anschluss. Izrael "területet békéért" elv alapján kötött békét Egyiptommal és vonult ki a Sinai-félszigetről. Több hasonló eset és hasonló kompromisszumos megoldás is volt már a világtörténelemben. A gyengébbnek fel kell fognia, hogy az erősebbel szemben csak ő húzhatja a rövidebbet, ezért konfliktuskeresés helyett békés együttélésre kell(ene!) törekednie erősebb szomszédjával.

medium size devil 2020.03.02. 19:21:55

@laci_52: Az ukranok majd eldontik milyen erdekszferaba akarnak tartozni. Mitol lenne elorebbvalo egy orosz allampolgar erdeke mint egy ukrane?! Valojaban nem a hetkoznapi polgarok akarnak erdekszferat hanem az orosz hatterhatalom elukon a parazita KGBs tabornokokkal es a hadiipari lobby. Cel a nyersanyagok lenyulasa ahogy cari vagy a szovjet idokben is tortent.

medium size devil 2020.03.02. 19:22:00

@magyarparaszt: Kiveve ha magyarul beszelo ruszki ugynok a csavo.

medium size devil 2020.03.02. 19:22:05

@laci_52: Rossz modszer a kompromisszumkereses ha az oroszokrol van szo. Barbarok, megvetik a gyengeseget, csak az erot es az ellenallast ismerik el. Ha a bekeert odaadod nekik a kisujjadat, utana mar a fel karodat akarjak letepni.
süti beállítások módosítása