Argumentum ad veritatem

Pervenimus

A népszavazás intézménye és az érvényesség

2016. október 02. - Pervenimus

A népszavazás az egyik legfontosabb demokratikus alapjog szerte a világon. Ha történelmi szempontból nézzük: a XX. század során az úgynevezett "régi demokráciákban" alakult ki először a nép közvetlen megkérdezésének szokása (elsősorban a nagyobb horderejű kérdéseket illetően). Nálunk, Magyarországon a Rákosi-, majd Kádár korszak egypárti rendszereiben, 1949 és 1989 közt nyilván fel sem merülhetett a népszavazás lehetősége, hiszen a véleménynyilvánítás szabadsága nem fért össze a központ akarat és szovjethatalom ideológiáival. Később, a rendszerváltás során a népszavazás aztán bekerült az Alaptörvénybe (mégpedig a 8. cikkbe), majd külön törvény is szabályozta a részleteit (2013. évi CCXXXVIII. tv.) Az elmúlt 27 évben eddig összesen 6 alkalommal tartottak  népszavazást Magyarországon: 

  • 1989 november 26 - "négyigenes népszavazás" - 58%-os részvétellel, 2,15 millió szavazat döntött (államfőt választás, pártszervek a munkahelyeken, MSZMP vagyon, Munkásőrség)
  • 1990 július 29 - az államfőválasztás rendjéről, módjáról - 14% -os részvétellel, 0,92 millió szavazat döntött (de érvénytelen lett a népszavazás)
  • 1997 november 16-án - a NATO csatlakozásunkról - 49% -os részvétellel, 3,34 millió szavazat döntött. Eredményeként hazánk tagja lett a NATO -nak.
  • 2003 április 12 - az EU csatlakozásunkról - 45,6% -os részvétellel, 3,06 millió szavazat döntött. Eredményeként hazánk tagja lett az EU -nak.
  • 2004 december 5 - a határon-túli magyarokról és a kórházakról - 37,5% -os részvétellel, 1,92 millió szavazat döntött. Eredményeként a  kórházprivatizáció meghiúsult, a kettős állampolgárság terén pedig nem lépett életbe új szabályozás. A népszavazást eredménytelennek nyilvánították az alacsony részvétel miatt.
  • 2008 március 9 - a hazai egészségügyről - 50,4% -os részvétellel, 3,3 millió szavazat döntött. Eredményeként megszüntették a vizitdíjra, képzési hozzájárulásra és kórházi napidíjra vonatkozó korábbi szabályozást (díjfizetési kötelezettséget)

Ahogyan a korábbi népszavazások adataiból jól látszik: mindig nagyon fontos körülmény volt a részvétel kérdése. A legnagyobb passzivitás az 1990-es népszavazást övezte (14%), a legnagyobb részvételi arány pedig a legelső, 1989-es népszavazást kísérte, amikor a szavazásra jogosultak 58% -a nyilvánított véleményt. A többi négy népszavazás részvételi átlaga 45,6% ot ér el. Ezt azt jelenti, hogy Magyarországon a népszavazásokon az 50% környékén, de inkább az alatt jellemző az aktivitás.

Ha egy kérdésben 3 millió szavazat egységes véleményt fejez ki, akkor már egyértelmű és meggyőző állásfoglalásként értelmezhetjük a voksolást. EZ lehet a jelenlegi, hetedik népszavazásnál is a "kiindulópont". Ezúttal a migrációs-válság "kezelése" és az ehhez kapcsolódó Európai Uniós politika megítélése, véleményezése a kérdés:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A végeredményt illető prognózisokkal kísérletezők véleménye megoszlott: például a Závecz Research 54% -os, a Publicus 46% -os részvételt jósolt, bár mindenki elsöprő arányban a "nem -ek" fölényét valószínűsítette (legalább 90% feletti arányban). Végül a szavazás napjának estéjén úgy tűnik, hogy 43% körül lesz a részvétel végeredménye és eléri majd a 3 milliót a "nem" voksok száma (56 ezer igen mellett). Az biztosnak látszik, hogy a kormányoldal a "nem" -ek kiemelkedő mennyiségével, míg az ellenzék az 50% -tól messze elmaradó részvétel tényével és a 6% -ot elérő (200 ezer) érvénytelen szavazat relatíve magas arányával fogja majd kommentálni a legvégső eredményt.

Facebook közösség

Kinek szimpatikus Donald Trump? [17]

Nagy erőkkel dübörög az amerikai elnökválasztási kampány, hiszen a jelenlegi president, Barack Obama nem választható már újra így az USA –nak januártól új elnökre van szüksége. A kérdés már csak az, hogy a republikánus Donald Trump, vagy a demokrata Hillary Clinton lesz e a világ első számú, legfontosabb vezetője?

trump.jpg

Tovább

Ki számít ma értelmiséginek? [16]

Sokszor szóba kerülő fogalom és gyakran emlegetett kifejezés mind a szociológia, mind a politika, mind pedig a hétköznapi élet területein az „értelmiségi” maghatározás. Néhányan kifejezetten a diplomával rendelkezőket értik alatta, ám ez a megközelítés alighanem pontatlan (és téves is). Vannak ugyanis szép számmal olyanok, akik diploma nélkül látnak el fontos szellemi feladatokat, vagy végeznek napi 8-10 órában kimagasló szellemi tevékenységet, miközben számtalan diplomás dolgozik fizikai munkakörben, a legminimálisabb elméleti tevékenységet is nélkülözve.

Tovább

Három gond a fiatalok gondolkodásával - viselkedésével [15]

Alig 40 felettiként talán furcsán hangzik az ember szájából, hogy „a mai fiatalok”, de tanárként és a tizenéves korosztályok tagjai közt gyakran mozgó középkorú értelmiségiként, illetve korábbi munkahelyi vezetőként talán mégis megengedhető ennyi fraternizálás, ha valamiféle általános megállapításra készül az ember. Mert tény, hogy egyre többen veszik észre – idősebbek, középkorúak, vezetők, szociológusok – hogy a mai tizen-, huszonévesek több tekintetben problémásabbak a korábbi generációknál.

Tovább

Az ISIS legvégső célja [14]

5_91isis.jpgAz elmúlt évek híradásaiban megjelenő számtalan merénylet, kegyetlenség, terror-akció és tömeggyilkosság hallatán az emberben felmerül a kérdés: mit akar elérni valójában az ISIS? Mire megy ki ez az egész? Pontosan tudni lehet, hogy a 2000 óta lezajlott 10 legnagyobb európai terror-akció (melyekben egyébként közel ezren vesztették életüket) a két legnagyobb iszlamista terrorszervezethez köthető (így vagy úgy). Ezek pedig az Al-Kaida és az Iszlám Állam. Ők kezdeményezték, tervezték vagy támogatták ezeket a gyilkosságokat Európában és ma is az ő embereiktől retteg a kontinens. Mi az tehát, amit a szervezet Közel-keleti és Észak-afrikai központjaiban el akarnak érni?

Tovább

A 3 legismertebb konteó migráns ügyben [13]

Mindig voltak és mindig is lesznek olyanok, akik csak összeesküvés elméletekben akarnak és tudnak gondolkodni, történjen bármi is a világban. Ha hirtelen felszökik a cukor ára, akkor tutira a CIA áll a dolog mögött, (hogy ezzel tegyen bennünket tönkre). Ha váratlanul nagy viharok érik országunkat, biztosan Putyin tudományos csoportja csinálja, hogy ezzel gyengítse Európát és fejlett időjárás-befolyásoló gépeivel rombolja mezőgazdaságunkat. A repülők titokzatos vegyi anyagokat szórnak ránk, az izraeliek éjjeli berepülésekkel figyelnek bennünket, a telefonokat, email fiókokat nyugati titkosszolgálatok lesik. A migránsokat pedig természetesen rejtélyes hatalmak "küldik ránk"!

Tovább

Merényletek, robbantások, Európa jövője [12]

Egyre több a merénylet Európa-szerte. Ha csak a 2000 utáni európai terror akciókat nézzük is, ezerhez közelít az áldozatok száma. (Részletesebben: „Terrorizmus az elmúlt évtizedekben.”) Két kérdés merülhet fel bennünk: 1 Hová fajulhatnak még a dolgok, vagyis még hány és mennyire súlyos terrortámadás vár kontinensünkre? 2 Milyen módon, hogy fog az Európai Unió 510 milliós lakossága reagálni az eseményekre?

Tovább

Erdogan csinálta? [10]

erdogan.jpgNapról napra többet tudunk a július 15 –én este lezajlott török puccskísérletről és mára egyértelművé vált: Recep Tayyip Erdoğan győztesen került ki az egészből. A puccs-kísérletben egyébként a 600 ezres török haderőnek alig néhány százaléka vett csupán részt, néhány vezérkari tiszt (ezredes és tábornok) vezetésével. A lázadás péntek este 22 óra körül kezdődött, és mindössze 8 óra alatt, szombat reggel 6 órára el is bukott. A rendőrség hatékonyan szállt szembe a felkelő katonai egységekkel, és Erdogan felhívására is olajozottan lepték el az utcákat, hidakat, köztereket az elnökhöz hű civilek. Eközben a hadsereg nagyobbik fele passzívan várta a fejleményeket. Aztán szombat reggelre a lázadók megadták magukat és Erdogan diadalittas magabiztossággal nyilatkozott a médiában

Tovább

Puccs Törökországban, ahol bármi megtörténhet [9]

Éppen csak felocsúdtunk a nizzai tömeggyilkosság katasztrófájából, máris itt az újabb tragédia: Törökország a káosz szélére került. Péntek este 10 után sorra jelentek meg a különböző hírportálok cikkei: "puccskísérlet zajlik Törökországban". Éjfél körül annyit lehetett tudni, hogy a világ egyik legerősebb és a NATO második legnagyobb létszámú hadseregének egy része (egy bizonyos Muharrem Köse nevű ezredes vezetésével) saját kezébe vette az irányítást és megszállta a két legfontosabb török város: Ankara és Isztambul stratégiai pontjait. Így a puccsista tisztek kezébe kerültek a fontosabb repterek, hidak és középületek. A korábbi vezetőket, így például a vezérkari főnököt fogságba vetették. Erdogan elnökről éjféltájt még nem voltak megbízható hírek.

torok.jpg

Tovább