Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

Az igazi Pablo Escobar [31.]

2018. július 20. - Pervenimus

Pablo Escobar, a július végén mozikba kerülő spanyol film, az "Escobar" kapcsán került az érdeklődés középpontjába. Fernando León de Aranoa filmje minden elismerést megérdemel, mint ahogyan a főszereplők: Javier Bardam és Penélope Cruz játéka is. (Ajánlott kritika) Korábban, 2015 -ben egyébként a Netflix is készített már sorozatot Escobar életéről Narcos címmel, de az egész estés filmek "kategóriájában" ez a mostani, legújabb alkotás tűnik a legnépszerűbbnek az előzetes visszajelzések alapján.  Nézzük meg azonban közelebbről, kiről is szól a történet?

escobar2.jpg

Pablo Escobar (1949-1993)

Az igazi Pablo Emilio Escobar Gaviria (1949-1993) kolumbiai drogbáró - rövidebb nevén: Pablo Escobar vagy El Patrón,  El Doctor, El Diablo - az 1980 -as évek világának leghatalmasabb befolyású emberei közé tartozott. Hatalma csúcsán, vagyis nagyjából 1984 és 1992 közötti években egy egész kontinens rettegte nevét, a világ drogkereskedelmének 80% -át tartotta kezében, több ezer fős magánhadsereg leste parancsait és sok milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett (az akkori világ 7. leggazdagabb embereként). Ezekben az években nagyjából ezer embert öletett meg, melyeknek majdnem felét rettegett bérgyilkosa, John Jairo Velasquez (közismert nevén: Popeye) tette el láb alól. Escobar zokszó nélkül ölette meg riválisait, rendőröket, nyomozókat, kormányzati embereket, sőt  bírókat, minisztereket is. (Mintegy 30 bíró és 457 rendőr megölése bizonyítottan kötődik Escobarhoz.) 

escobar3.jpg

Escobar és biztonsági főnöke John Jairo Velasquez

Ami életét illeti: hétköznapi földműves-család hét gyermeke közt harmadikként született, 1949 december 1-én Medellín közelében, egy Rionegró nevű kis településen. Édesapja jószágokkal és földdel foglalkozott, édesanyja pedig tanítónő volt. Escobar alig volt 17 éves, amikor 1966 -ban félbehagyta iskolai tanulmányait és a bűnözői életmódot választotta: Medellinben autókat lopott, majd saját bandát szervezett, mely a városban egyedi módon nem csak késekkel, hanem már pisztolyokkal is fel volt fegyverezve. Később a galeri emberrablásokkal is foglalkozni kezdett. Escobarnak akkor lett először országos hírneve, mikor elrabolta majd megfojtotta az ismert medellini üzletembert (és milliárdost) Diego Echavarriát. 

escobar1.jpg

Escobar és bandája az 1970-es években

Az igazi felemelkedést és világhírnevet a kábítószer-kereskedelem hozta el Escobar számára. Az 1970-es évek közepétől előbb marihuanát, majd kokaint kezdett csempészni unokatestvérével és a hírhedt Ochoa testvértekkel összefogva, egy amerikai pilóta segítségével, a hatalmas Észak-amerikai piac kielégítésére. (Az említett pilóta sztoriját Berry Seal címmel közepesre sikerült filmben dolgozta fel Doug Liman rendező, Tom Cruise főszereplésével.) Escobar mindenesetre ekkoriban szerezte meg első dollármillióit. Bár már 1976 -ban elfogták a hatóságok, kenőpénzekkel szabadulni tudott. Ekkor tért át kedvelt módszerére, mely a csempészésben őt akadályozóknak kenőpénzt vagy halált kínált fel. Ezt röviden csak Escobar törvényének, vagy a "plata o plomo" (ezüst vagy ólom) választásának nevezték. 

escobar5.jpg

Escobar és családja a 80-as évek elején

Az Escobar által szervezett kábítószer csempészet 1976 -tól öltött óriási méreteket, amikor sport-repülőgépekkel és mini tengeralattjárókkal vitette a kokaint Miamiba és Puerto Ricoba (mely már az USA területe). Később, 1981 -ben megalapította a Medellíni Kartellt és létrehozta saját magánhadseregét a Muerte a los  Secuestradorest (MAS). Közben óriási népszerűséget szerzett Medellínben, mivel lakásokat építtetett a szegényeknek, jól fizető munkalehetőségeket biztosított a munkanélküliek számára és iskolákat, kórházakat alapított. Növekvő helyi népszerűségre támaszkodva aztán előbb városi, majd kongresszusi képviselő lehetett Kolumbiában. Ekkor már az USA -ba is mind többet utazgatott, sőt villákat, ingatlanokat is vásárolt Amerikában. Fő támaszpontját azonban, a Medellín közelében fekvő Puerto Triunfo település mellett hozta létre egy óriási, fényűző kastélyszerű haciendán. Neve: Hacienda Nápoles. Itt vadon élő állatokat tartott, medencéi és repülőgép, illetve helikopter leszálló helyei is voltak. Escobar ekkor már több időt töltött családjával, az 1976 -ban feleségül vett Maria Victoria Henao -val és két gyermekével: lányával Manuelával és 1977-ben született fiával, Juan Pabloval. 

escobar7.jpg

A Hacienda Nápoles napjainkban

Escobar az 1980-as évek közepén érkezett hatalma csúcsára: minden kilo USA -ba csempészett kokainon 20 ezer dollárt keresett (később még ennél is többet). Azonban az 1989-ben beiktatott George Bush harcot hirdetett Escobar birodalmának felszámolására. Ekkor már a kolumbiai kormány is Escobar fejét követelte és egy USA felé bevezetett kiadatási törvény beiktatását vette tervbe. Válaszul Escobar szabályos helyi háborút kezdett Bogotában (a fővárosban). A harcok végén, 1991 -ben kiegyezés következett: Escobar hajlandó volt börtönbe vonulni, ha a kiadatási törvényről letesz Kolumbia. Végül saját magánbörtönébe vonult, ahol kényelme és biztonsága is szavatolva lett. Mivel azonban országos befolyása így is megmaradt, a kolumbiai kormány állami börtönbe akarta vitetni, amiért Escobar megszökött és 1992 őszétől bujkálásba kezdett.

escobar4.jpg

A megölt Pablo Escobar és az őt likvidáló csoport

Escobar halálának körülményei ma sem tisztázottak: a hivatalos kommunikáció szerint egy amerikai - kolumbiai vegyes kommandós-osztag ölte meg 1993 december 2-án, rejtekhelyén, Medellínben, ám fia szerint körbekerítése után önkezével vetett véget életének. (Épp 44 éves volt.) Escobar likvidálásában kulcsszerepe volt a CIA -nek, a bogotai kormánynak és El- Diablo legfőbb riválisainak, a Cali-kartellnek. Alig másfél esztendővel később azonban a kolumbiai kormány a Cali-kartellre is lesújtott: 1995 nyarán börtönbe zárták Gilberto Rodríguez Orejuelát és testvérét Miguel Rodríguez Orejuelát is.

Escobar halála után özvegye egyezséget kötött az akkor még hatalma csúcsán álló Cali kartell vezetőivel: ha hátrahagyják vagyonukat, akkor békességben elmenekülhetnek Argentínába. Az alkut követően az Escobar család Buenos Airesbe költözött, ahol az akkor még csak 16 éves Juan Pablo Escobar befejezhette tanulmányait. A fiatalember ma Sebastian Marroquín néven éli életét, jelenleg 41 éves és építészként dolgozik Argentína fővárosában. Idén jelent meg önéletrajzi könyve, Apám a drogbáró címmel.

escobar6.jpg

Az Escobar életéről szóló film (lásd fenti képet) 2018 július 20 -tól kerül  a magyar mozikba, Javier Bardam és Penélope Cruz főszereplésével. A filmhez egyébként Escobar egyik szeretőjének visszaemlékezései szolgáltatták a háttéranyagot. (Virginia Vallejo: Loving Pablo, hating Escobar) Mint érdekesség említeném meg, hogy az egyik James Bond film, az 1989 -es Licence to Kill (James Bond - A magányos ügynök) mind témájában, mind főgonoszát illetően tökéletesen behelyettesíthető Escobar élettörténetébe. 

escobar7_1.jpg

Zárásul kiemelném: Kolumbia az Escobar halála utáni évtizedekben években sem tudott teljesen megszabadulni a különböző drogkartellektől. A 2000 -es évektől előbb a Don Berna (Diego Murillo Bejarano) vezette Envigado, majd a Los Urabenos kartell emelkedett ki a kábítószer-maffiák sorából [forrás].

Ugyanakkor a Latint-amerikai kábítószer kereskedelem súlypontja 1993 után (Escobar halálát követően) északra tevődött és központja Mexikó lett. Pablo Escobar hatalmát a mexikói Joaquin Guzmán, ismertebb nevén El Chapo "örökölte" és épített ki még nagyobb drog-szervezetet. Hálózatát, a Sinaola Kartell -t egy másik írásunk mutatja be. Ám akármennyire is jelentőssé váltak a mexikói drogmaffiák, a kezdeteket akkor is Escobar jelentette. Öröksége a mai napig kísért Latin-Amerikában.

Harmat Árpád

***

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

pervenimus_2kocka.jpg

pervenimus.blog.hu

2018.07.20.(14:18)

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr5814125175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magányos Farkas_ 2018.07.20. 22:23:50

Érdekes, hogy mekkora hatalomra tudott szert tenni. Pedig mindössze 166 centi volt, ha igazak a források: starschanges.com/pablo-escobar-height-weight-age/

Egyébként egy másik drogbáró, a hírhedt El Chapo (Guzmán) is csak 160 centi volt. vs.hu/kozelet/osszes/masodszor-logott-meg-a-bortonbol-a-melynovesu-mexikoi-drogbaro-0712

Fura, hogy ezek a kis emberek irányítják a véreskezű drogmaffiákat.

martineden 2018.07.21. 16:06:54

@Kontraband:,, Fura, hogy ezek a kis emberek irányítják a véreskezű drogmaffiákat."..nincs ezen semmi erdekes.M-orszagon is egy melynovesu iranyitja a maffiat mar jko par eve.

KolompárRómeó 2018.07.21. 16:07:07

@Kontraband: és országokat is, ahol ugyanolyan hévvel lopják el az adóforintokat :D

Periodista. 2018.07.21. 16:15:06

A 2015-ös sorozatot hevesen kritizálta Escobar fia, mondván: apja sokkal kegyetlenebb volt, mint ahogyan bemutatták. A másik kritikája az volt, hogy apját a végén magára hagyták emberei és teljesen egyedül maradt.

Azt nem tudni, hogy Escobar fia mit gondol az idei egész estés filmről. De kíváncsi volnék rá.

Pervenimus 2018.07.21. 17:28:29

@Főszerkesztő.: egyelőre én sem olvastam sehol arról, hogy nyilatkozott volna a filmről.

Eremitha 2018.07.21. 18:06:03

Azért a tekintetben látszódik a kegyetlenségre való hajlam. Bár mindent egybevéve egy kövérkés, puhány pasasnak tűnik. Ha az utcán jönne szembe, nem találnám félelmetesnek.

gigabursch 2018.07.21. 19:27:34

@Kontraband: Rákosi, Gerő, Horn, Grósz, Biszku.
Egytől egyig szartúró törpék voltak.

Kard 2018.07.21. 19:28:04

@Főszerkesztő.: Tényleg az volt a sorozat és nekem is fura volt. Valahogy az kimaradt belőle, hogy a világ egyik legnagyobb gyilkosa volt vagy csak nem helyeztek erre elég hangsúlyt. Amúgy nem az volt, hogy magára hagyták az emberei hanem szép lassan likvidáltak körülötte mindenkit. Az állam lepaktált a Cali kartellel és elnézték ahogy szép lassan kivégzik Escobar embereit.
A sorozat amúgy jó, mi végignéztük mindhárom évadot (az első kettő szól Escobarról, a második végén ölik meg).

Periodista. 2018.07.21. 20:28:24

@Kard: a kolumbiai kormány a Pentagon és riválisainak összefogása végzett vele. Ez a hármas "leosztás" még Escobarnak is túl sok volt.

ételizésítő 2018.07.21. 22:06:32

@Főszerkesztő.:
Szóval volt a kolumbiai kormány, volt a Pentagon, meg volt a riválisainak összefogása, de ez a három külön-külön?
Mert ez a mondat ezt jelenti.

Pervenimus 2018.07.21. 22:15:47

Burgermeister! Érdekel bennünket ajánlatod. De nem ketten, hanem hárman vagyunk. Ha felkeresel bennünket simán mindhármunkat is. Megengedjük neked! Gyere bátran! :-)))

Periodista. 2018.07.21. 22:16:42

@ételizésítő: Nem értem, mi a gondod? A Pentagon az USA hadügyminisztériuma, mely Bush utasítására kezdte meg felszámolni Escobar szervezetét. Ez a szándék egyezett a kolumbiai kormány érdekeivel, sőt a rivális drogbandákéval is, melyek közül a Cali-kartell volt a legerősebb. Így a három hatalom - vagyis az amerikai hadsereg, a bogotai kormány és a Cali-kartell időlegesen összefogott Escobar megölésére. Erre utal többek közt az is, hogy amikor a fiával való kommunikációja alapján felfedezték búvóhelyét, egy amerikai-kolumbiai vegyes csapat indult megölésére.

Pervenimus 2018.07.21. 22:20:35

@Főszerkesztő.: pontosan így volt. Legalábbis így tudni.

Dr. Nagy László 2018.07.21. 22:27:14

@Pervenimus: Burgermeister homokos? Mondjuk nem is ez a fő baj vele, hanem, hogy kérkedik ezzel! Ezt azért nem kéne. Sem ajánlatokat tennie másoknak. Meg a stílusán is csiszolhatna picit! Ezt leszámítva nem annyira gáz a fickó. Inkább nevetséges (és hangyányit szánalmas).

Pervenimus 2018.07.21. 22:28:55

@Dr. Nagy László: nem az a baj, hogy homokos! A baj, az, ahogyan és amiket ír az idiótája!

Ogre_ 2018.07.21. 22:42:15

Ronda és korai halála volt. Ilyesmit is érdemelt.

devilstrueface 2018.07.21. 23:43:53

@Capo di tutti capi: szerintem meg pont, hogy nem volt elég ronda a halála. bármelyik is történt, az sajnos "jó halál". mármint az ilyen rohadékok szemszögéből.
ha a kommandó lőtte le, akkor ugye harcban halt meg, ha meg a fülén lőtte magát keresztül (állítólag azt mondta a hozzá közelieknek, ha arra kerül a sor, akkor a fülén át fogja lelőni magát, és a lőtt seb ott volt) akkor meg ugye hipp-hopp már vége is...

nagyon mást érdemelt volna.

Ogre_ 2018.07.21. 23:48:04

@devilstrueface: Alig 44 évesen, a családjától elszakítva, magányosan, emberei és barátai által cserbenhagyva, elárulva, tűzharcban körbekerítve meghalni azért elég kemény.

Emmett Brown 2018.07.22. 09:04:31

A híres kolumbiai víziló kolónia :)

Kard 2018.07.22. 10:40:32

@Főszerkesztő.: Mondjuk a Cali kartell emberei is megszívták mert pár év múlva elkapták a Rodriguez testvéreket és mindkettő már évtizedek óta egyik amcsi börtönben ül.

Ogre_ 2018.07.22. 11:01:45

1995 nyarán, alig másfél évvel Escobar halála után a Cali-kartell mindkét vezetőjét elkapták: Gilberto Rodríguez Orejuela és Miguel Rodriguez Orehuela is kolumbiai börtönbe került, majd 2006-ban kiadták őket az USA -nak.

HARP3R 2018.07.22. 11:44:06

A filmben Escobart alakító Javier Bardem 49 éves és 181 cm magas, vagyis 5 évvel öregebb és 15 centivel magasabb, mint Escobar. Ez egy kicsit más hatást kelt, mint a valóság. Ugyanakkor szerintem zseniálisan alakítja.

gigabursch 2018.07.22. 11:44:08

Azért az mindenképpen érdekes, hogy Escobar ment, a drog maradt, a Pentagon, CIA és társaik költségvetése nőtt...

ubk 2018.07.22. 14:33:12

A Netflix féle Narcos alapmű ebben a témában, akárki akármit mond.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2018.07.22. 15:29:57

Számomra az az érdekes, hogy hogy engedhette meg a társadalom, hogy egy ilyen kegyetlen ember ilyen magas pozíciókba kerüljön?

Ogre_ 2018.07.22. 15:51:41

@Balogh Zsolt: mert sokat adakozott, iskolákat, korházakat alapított, munkahelyeket biztositott Medellínnek.

Kard 2018.07.22. 23:15:02

@Balogh Zsolt: Ahogy az előttem írták rengeteg lóvét kötött a szegényekre és sokan szerintem nem hitték el, hogy ennyire kegyetlen ember. A sorozat alapján két kulcs momentum volt. Az egyik amikor egy repülőt felrobbantott mert azt hitte rajta lesz a leendő elnök, a másik pedig amikor robbantott Bogotában egyet bosszúból közel az elnöki palotához amiben gyerekek is meghaltak. Miután elfordultak tőle az emberek könnyebb volt elkapni is.
en.wikipedia.org/wiki/Avianca_Flight_203
www.nytimes.com/1993/04/16/world/a-huge-car-bomb-kills-15-in-bogota.html

blah 2018.07.23. 12:29:38

van egy dokufilm is ebben a témában, A két Escobar címmel (a másik ugye az usa vb-n öngólt vétő focista), nagy focirajongó volt, sok pénzt tolt bele a fociban, csak ott meg is lett az eredménye mert nem az új stadionoktól várta a csodát hanem tolta a pénzt a közületi focipályákba ahol bárki tudott focizni.

alalala 2018.08.02. 09:33:28

@blah: "nem az új stadionoktól várta a csodát"
Az a különbség, hogy Escobar focirajongó volt, irtó sok pénzt "lopott" össze magának drogkereskedelemből és ebből finanszírozta a focit, hogy legyen egy jó csapatuk. A másik meg focirajongó, irtó sok pénzt lop össze magának stadionépítésből, és ebből finanszírozza, hogy külföldre járhasson jó meccseket nézni :D
süti beállítások módosítása