Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

Népesedési helyzet a világban [29.]

2018. június 24. - Pervenimus

Ma a Föld lakossága 7,6 milliárd fő, mely népesség azonban nagyon egyenlőtlenül oszlik el bolygónkon. Egyes területek, mint az Oroszországhoz tartozó Szibéria, vagy Ausztrália belső része, illetve Kína nyugati része (Takla Makán), vagy a Szahara vidéke alig-alig lakott, míg ezzel szemben India nagy része és Kína tengerparti övezete óriási mértékben túlnépesedett. Hogy néhány szélsőséges példát említsünk: Mongólia másfél millió négyzetkilométeres, hatalmas területén 3 millió ember él (vagyis 1 km2 -re alig két fő jut), míg ezzel szemben a Mongóliától 3000 kilométerrel délebbre fekvő Banglades 150 ezer négyzetkilométeres területen (másfél Magyarországnyi államban) mintegy 165 millió ember (!) nyomorog összezsúfolódva (közel 1300 fő/km2 a népsűrűség). Ha térképen vizsgáljuk meg mindezt, jól láthatjuk (a sötéttel jelölt részeken), hogy a legmagasabb népesség Ázsiában (Indiában, Kínában), illetve Afrika középső részein és Európában él, míg Kanada, Szibéria, Ausztrália alig-alig lakott.

nepesedes2.jpg

Ma a 13 legnépesebb, 100 millió lakos feletti ország a következő: Kína (1,4 milliárd fő), India (1,3 milliárd fő), USA (327 millió fő), Indonézia (262 millió fő), Pakisztán (212 millió fő), Brazília (210 millió fő), Nigéria (191 millió fő), Banglades (165 millió fő), Oroszország (146 millió fő), Japán (126 millió fő), Mexikó (124 millió fő), Fülöp-szigetek (106 millió fő), Etiópia (105 millió fő).

Érdekes azonban, hogy a népesség-növekedés mértéke "termékenységi arányszám" nem teljes mértékben követi a legnépesebb országokat, vagyis nem ott nő leginkább és leggyorsabban a lakosságszám, ahol jelenleg is a legtöbben élnek. Ha az említett érték 2,0 alatti, akkor csökken (esetleg stagnál) a népesség (vagy maximum bevándorlással tud növekedni) ezek a lenti térképen a kékkel jelölt területek, vagyis például Európa nagy része, Kanada, Oroszország, Kína, Brazília. Ha a ráta 2 és 3 közötti, akkor kismértékű a növekedés (ezek a zölddel jelöl országok, pl.: USA, Mexikó, Argentína, India, Egyiptom). Ha a ráta 3 és 5 közötti, akkor közepes a népességnövekedés (ezek a sárga és narancs területek, pl: Líbia, Szaúd-Arábia, Pakisztán), ha pedig 5 feletti, akkor nagyon gyors, szinte robbanásszerű a folyamatos népességnövekedés.  Ide tartoznak a térképen pirossal és lilával jelöl országok. (A lilák, 6 felettiek.) Élenjáró: az afrikai Niger, Uganda, Mali, Szomália, Etiópia, Kongó de az élmezőnybe tartozik Jemen és Afganisztán is. (Ezek közül Etiópiában már most is 105 millióan, a Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig 70 millióan élnek.)

nepesedes1.jpg

Ha a lista eleji számokat nézzük, az abszolút első Niger 7,06-os viszonyszámot mutat, a második Uganda 6,69 -es, harmadik Mali pedig 6,44 -es értékkel rendelkezik. Magyarország egyébként a listán a 199. helyen szerepel, 1,40-es rátával, ami fogyást mutat, mivel nálunk 2,0 alatti ez a viszonyszám.

Ma a túlnépesedés nagyon komoly probléma és szoros összefüggést mutat a migrációval, hiszen ahol a lakosságszám már olyan magas, hogy egy-egy országban a népesség eltartó képessége veszélybe kerül, ott az elvándorlás a lehetséges megoldások körébe kerülhet. Napjainkban a leggyorsabban növekvő lakosságú országok már nem Ázsiában, hanem Afrikában vannak [lásd: térképünket], így az elkövetkező évtizedekben a legkomolyabb problémák (mint az éhínség, belső harcok kialakulása, migrációs kiinduló pontok keletkezése) főleg ezen a kontinensen várhatóak. Alighanem Afrika lesz a Föld egyik legégetőbb problémája a közeljövőben.

Súlyos gond azonban a jelenség ellenkezője is, vagyis az elöregedés és népességfogyás, mely ugyancsak sok országot érint. Ilyen például Európában Bulgária, Ukrajna, Fehéroroszország, Ázsiában pedig Japán, Dél-Korea, Tajvan. Ezekben az államokban nagyon alacsony a születések száma, kevés gyermek jön a világra és csekély a fiatalok aránya az idősekhez képest, ami a nagy szociális ellátórendszerek összeomlását okozhatja. 

Mindkét válságtényező megoldásra vár tehát, miként a többi nagy globális probléma is, így a rohamos klímaváltozás, felmelegedés, környezetszennyezés, éhínség, fogyatkozó ivóvíz-készletek ...stb. A világ egyik fele pedig egyre kevésbé tehet már úgy, mintha a másik felén jelentkező problémák nem érdekelnék; hiszen  a gondok bekopogtatnak ajtaján (vagy kerítésén).

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

pervenimus_2kocka.jpg

pervenimus.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr2314068399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2018.06.25. 14:20:56

A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés, a fekete-afrikai helyzet pedig különösen borzasztó. Nagyon keményen fel kellene lépni ez, illetve a belőle eredő problémák ellen. Ebben az esetben én félretenném az emberi jogokat.

Medgar 2018.06.25. 16:44:22

Legalábbis még így tanultam:
"A népesség középtávú fennmaradásához a rátának el kell érnie vagy megközelítenie a 2,1-es szintet, csak ebben az esetben biztosított a populációban a két szülő, az idő előtt elhalálozottak és a nem szaporodóképes egyének pótlása."

ArriMedes 2018.06.25. 16:44:37

@exterminador:

a legnagyobb hosszú távú probléma az elöregedés, ill. bizonyos régiók szegénysége
illetve afrika túlnépesedése

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2018.06.25. 16:45:00

....sajnos az ivari érettség független minden értelmes emberi gondolkozástól, előrelátástól, fegyelemtől.....
A butaság és ostobaság egyenes arányban van a szegénység és a nyomor szaporításával.

has 2018.06.25. 16:45:12

@exterminador: A világ legnagyobb problémája az emberi hülyeség. Ugye?

Jakab.gipsz 2018.06.25. 16:46:44

A túlnépesedés, humán antropológiai kérdés.

Következtetés képen a kezelése esetében, nincs helye ideológiai vitáknak, azért mert minden ilyen célzatú, megközelítés, a szociál darwinizmus irányába vezet el.

És csak a káosz következik belőle.

Editor_ 2018.06.25. 17:27:18

@Jakab.gipsz: ... nincs olyan, hogy "humán antropológia" az antropológia eleve embertant jelent, hiszen a görög anthroposz, „ember” a kifejezés alapja. Felesleges elé tenni a latin human szót is, mert így azt jelentené, hogy ember embertan.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.25. 17:27:26

Az afrikai túlnépesedés megállíthatatlan. Ezért a fehér ember mutasson példát és csökkentse a termékenységi mutatóját 1 alá, így pár emberöltő alatt ki fog halni, ezzel életteret adva a túlnépesedő Afrikának.

Editor_ 2018.06.25. 17:31:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ... ez is egy megoldás :-) .... vagy lehetne mondjuk az ENSZ és egyéb világszervezetek keretében többet foglalkozni ezekkel az országokkal és mondjuk segíteni őket, felvilágosító képzések, fogamzásgátlás, népességszabályozás, modern mezőgazdasági módszerek ... stb, stb... És akkor, lehet, hogy nem indulnának el annyian Európa felé?
süti beállítások módosítása