Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

A legbékésebb és legveszélyesebb országok [27.]

2018. június 10. - Pervenimus

A világ országainak békés vagy éppen békétlen (veszélyes) jellege az úgynevezett Global Peace Index alapján határozható meg. Az Institute for Economics and Peace (IEP) szervezete által először 2007-ben megalkotott, majd azóta évente újra és újra kiadott mutató, egyetlen számba foglalva jelzi, hogy bolygónk egyes országaiban milyen szintű a biztonsági helyzet, vagyis a terrorizmus, bűnözés és a fegyveres konfliktusok (belső harcok, háborúk ... stb) okozta veszélyeztetettség. A könnyebb áttekinthetőség érdekében az IEP felmérését egy könnyen értelmezhető térképen célszerű tanulmányozni, melyen a sötét és világos zölddel jelöl államok a békés, a sárgával jelöltek a közepesen békés, a naranccsal és vörössel jelöltek pedig a kevéssé biztonságos (sőt a piros esetében kifejezetten veszélyes) államokat jelölik.

beke_index.jpg

A jelzések alapján megállapítható, hogy a biztonság szempontjából legjobb helyzetben Izland, Új-Zéland, Portugália, Ausztria és Dánia van, de kiemelten békésnek számít napjainkban Kanada, Ausztrália és Japán is. Feltűnő, hogy Dél-Amerikában és Afrikában gyakorlatilag nincsenek olyan országok, melyeket a legmagasabb biztonsági kategóriába tartoznának. 

Ami Földünk veszélyes régióit illeti, az IEP szerint Szíria, Afganisztán, Dél-Szudán és Jemen a négy legveszélyesebb ország. Ha alaposabban megvizsgáljuk a felsorolást, egyáltalán nem meglepő: Szíriában még mindig tart a háború, a helyi diktátor, Bassár el-Aszad orosz támogatással erősen tartja pozícióit az ellene harcoló lázadók és a vallási fundamentalisták ellenében (mely két csoport egyébként egymással, sőt a kurdokkal és konfliktusban áll). Dél-Szudán Földünk legifjabb állama, mely hat Magyarországnyi területen (viszont "csak" 12 millió lakossal) 2011 -ben jött létre független államként (kiszakadva Szudánból). Az új ország azonban képtelen uralni belső konfliktusait, így valójában bűnbandák, hadurak és katonai szervezetek kezében van a hatalom. Jemen szintén polgárháborúban áll, vallási csoportok küzdenek egymással a környező muszlim hatalmak folyamatos beavatkozásai közepette. Afganisztánban még mindig anarchikus állapotok uralkodnak, a tálib fundamentalisták hatalmas területeket uralnak, melyeken teljes a létbizonytalanság.

Az említett "négyesfogatot" szorosan követi Líbia, Nigéria, Szomália, Irak, Pakisztán és Törökország is. Vörössel jelölt terület lett napjainkra Oroszország is, a csecsen konfliktus, az Ukrajnával zajló háború és a Közel-keleti orosz beavatkozást követő terror-fenyegetettség miatt. Törökország két okból is indokoltan tartozik a legveszélyesebb országok közé: egyrészt a jelentős (de elnyomott) kurd kisebbség harcai miatt, másrészt a szomszédos szíriai határra küldött hadserege okán. Folyamatosan előfordulhatnak terror akciók Törökország-szerte. Líbia gyakorlatilag kettészakadt: egyik felét ma is az iszlamisták birtokolják. Nigériában a Boko Haram afféle állam az államban, az ország északi részén szinte bármit megtehet. Szomália hadurak kezében van már évtizedek óta, ráadásul itt működik a Föld legtöbb kalózbandája, fenyegetve minden környező hajóforgalmat Afrika szarva közelében. Irak a szíriai válság része, ahogyan Pakisztán meg az afganisztáni helyzettől elválaszthatatlan. Ráadásul a pakisztáni hadsereg állandó készültségben van indiai határa mentén, a sok évtizedes határviták miatt. 

Összességében elmondható, hogy ma Afrika és Ázsia a két legveszélyesebb kontinens, hiszen például Afrikában alig akad biztonságosnak minősíthető ország. Európát és Ausztráliát az IEP zölddel jelöli, viszont Latin-Amerika nagyon felemás képet nyújt: míg Mexikó, Venezuela és Kolumbia egyetlen fokozatra vannak csupán a vörös jelöléstől, azaz kevéssé számítanak békésnek (ami azt illeti inkább veszélyesek), addig Peru, Argentina és Chile európai szintű módon békések. 

Ma, amikor szinte bármikor, bárhová elrepülhetünk, kiemelten fontos, hogy tájékozódjunk a világ biztonságpolitikai helyzetéről. Ebből a szempontból az IEP felmérése és az általa használt GPI mutató, nagy jelentőséggel bír.

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

Ez is érdekes: A Jurassic World 2 tarol a hazai mozikban; de valóban jó film?

pervenimus_2kocka.jpg

pervenimus.blog.hu

***

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr6814035516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress_ 2018.06.11. 07:08:41

Érdekes ha meggondoljuk, hogy néhány esetben vörös jelölést látunk, amikor az adott ország nem is tartozik a polgárháborús muszlim övezetekhez. Ilyen Oroszország és Törökország is. Mondjuk utóbbinál való igaz, hogy rengeteg brutális robbantásos merénylet fordult elő az elmúlt években. Például 2008 nyarán 13 embert ölt meg egy pokolgép Isztambulban, aztán 2015 októberében már 86-an haltak meg egy hasonló akcióban, majd jött a 2016 -os év, amikor tucatnyi robbantás volt százakat megölve. Ezekkel a törökországi merényletek száma lekörözte Európát. A ruszkiknál meg ott van az ukrajnai háború és a náluk is egyre több merénylet.

Filmflash. 2018.06.11. 07:13:40

A Föld legdurvábban veszélyes körzete jól behatárolható: a Líbia - Szomália - Pakisztán képzeletbeli háromszögben, melybe beleértendő a Közel-Kelet is. Ezen a területen szinte mindenhol anarchikus állapotok vannak és bármi megtörténhet egy európaival. Többnyire muszlim terrorcsoportok kezében van az irányítás.

czerka 2018.06.11. 07:15:01

Ez azért így túl tág fogalom, hogy békés vagy nem békés, békétlen.
Oroszországban mondjuk a bűnözés magasabb, mint Közép-Európában, de azért a szíriai, iraki, líbaia, szomáliai, afganisztáni szintet messze nem éri el az erőszak. Esetldg egy részeg orosz elgázol a zebrán. De nincs háború. Törökországban is vannak terrortamadások, puccs is volt, de azért ne legyen már piros színnel jelölve!

Venezuelában balhé van, magas a bűnözési ráta, mégis csak narancs.
Mexikóban többen halnak meg erőszakos cselekményekben, mint Afganisztánban. Mégis békésebbnek tekintik Mexikót.

Olaszországban minden város tele van négerekkel, akik bűnöznek, mégis olyan zöld, mint Lengyelország.

Viccnek jó ez, de komolyan venni nem lehet.

Ursus Arctus 2018.06.11. 07:19:58

@czerka: Vannak városok (pl. Mexikóban, Brazíliában, az USA -ban) ahol a bűnözés több embert öl meg, míg jó néhány vörössel jelölt országban a polgárháború, ... DE ... itt most államokról, szuverén országokról van szó, nem pedig városokról. Ha mint országot nézzük, Mexikó, Brazília és az USA biztonságos (csak bizonyos városrészei nem), mert van szilárd központi hatalom, hadsereg, rendőrség és működnek nagykövetségek, konzulátusok, jogvédelem. Ugyanakkor Jemenben, Afganisztánban, Líbiában, Szíriában, Dél-Szudánban semmi nincs. Csak anarchia és fegyveres csoportok jelentette terror.

Stenonis 2018.06.11. 07:54:31

@czerka:
Oroszország azért csak háborúzik Ukrajnával. Ez békés dolognak nagyon nem tekinthető.

czerka 2018.06.11. 09:07:35

@Stenonis: jó, de Ukrajna pár keleti megyéjében van háború, Oroszországban nincs a konfliktusból semmi erőszak. Már az ukrán határhoz közeli Rosztovban sincs jele szerintem annak, hogy orosz katonák vannak Ukrajnában. Hát még Moszkvában vagy Kamcsatkán.
Ennyi erővel azt is beszámíthatnák, hogy Szaúd-Arábia Jemenben háborúzik, legyen akkor piros Szaúd-Arábia is. Az USA jelenleg is féltucatnyi országban háborúzik, de mégse piros.
Franciaország is Csádban, Nigerben, Közép-Afrikai Köztársaságban meg még egy csomó helyen jelen van katonákkal, legyen piros Franciaország is.

Törökországban vannak terrortámadások, de összességében rengeteg turista látogat oda most is, nem ölik halomra őket. Törökország háborúzik a Szíriában a kurdok ellen. De hát Amerika is ott van, és ennek ellenére az USA csak sárga.

Azt jó látni, hogy közép-európai országok közt van pár sötétzöld. Csehek, osztrákok, svájciak, szlovének valamit nagyon jól csinálnak. De Magyarország is 17. a listán Németországgal együtt. Sose legyen rosszabb!

Periodista. 2018.06.11. 09:13:46

@czerka: Az ugye vicc, hogy Oroszországban nincs erőszak? Megszállva tartja a Krímet, Grúzia egy részét, Kelet-Ukrajnát és fél Szíriát, miközben péppé bombázza az arab falvakat a Közel-Keleten. Ez neked BÉKÉS ország???

Argus_ 2018.06.11. 09:19:07

@czerka: Törökország tényleg nagyon békés csak éppen tavaly ezren haltak meg bombamerényletekben és épp nem rég külte be hadseregét Szíriába.

ComLo 2018.06.11. 11:36:51

Azért ez így eléggé visszás. Oroszország pl iszonyat nagy, attól hogy háborúzik ukrajnával, az miben befolyásolja egy kelet orosz város biztonságát?

Egyébként is vannak benne visszás dolgok: Indonézia, ahol csak az elmúlt hetekben volt több robbantásos merénylet, világoszöld, Thaiföld pedig sárga. És ha a háború, vagy a háborús fenyegetés számít, akkor miért világoszöld Dél Kórea? Tudom hogy békés ország, de papíron ők ugye háborúban állnak.

exterminador 2018.06.11. 11:37:22

Mondjuk, Kolumbia nem értem, miért narancs. A FARC-ot leszerelték.

Editor_ 2018.06.11. 12:35:01

@ComLo: Bármekkora is egy ország, ha egyszer állandóan háborúzik, illetve ki van téve terrortámadásoknak, akkor minden városa érintett lehet. A szíriai városok bombázásáért akár a szibériai Novoszibirszkre is csapást mérhetnek az dzsihadisták. Tük mindegy, hogy a Távol-Keleten fekszik.

Ami meg Dél-Koreát illeti: ott törvényes rend van, erős kézben a rendőrség, a katonaság, a végrehajtó hatalom. Az, hogy Észak-Korea fenyegeti, nem teszi élhetetlen vagy békétlen országgá.

Szarazinda 2018.06.11. 13:48:07

@Jericho 1: Pontosan ezért nincs semmi értelme ezeknek a listáknak. Oroszországban nyilván teljesen más a biztonsági helyzet Szentpéterváron és más Groznijban. Néhány évvel ezelőttig Sri Lanka délnyugati részén vígan ették a kókuszt a turisták, közben északon háborúztak a tamilok, stb., stb., stb. Más helyeken épp mondjuk nincs fegyveres konfliktus, de 15ször akkora az esélyed közlekedési balesetben meghalni, mint máshol. Szóval semmi értelme ennek a listának, meg a legtöbb ilyen országlistának.

LebensraumamOsten 2018.06.11. 13:48:26

@ComLo: A szervezett bűnözés is benne van a minősítésben, nem csak a háborús fenyegetés. Ott ahol emberek következmény nélkül tűnhetnek el és senki nem is kérdezősködik utánuk, nem vizsgálják a leszámolásokat, szervezett bűnözői csoportok nyíltan az utcákon gyilkolhatnak, akkor mégis milyen minősítést kapjon az ország?

Coyothe 2018.06.11. 13:51:33

@Szarazinda: ... van értelme, legfeljebb TE nem látod értelmét. Ha egy országban nincs törvényes rend, akkor egyik városa sem biztonságos. Ha elmégy Jemenben, BÁRHOL kilyukaszthat egy helyi arab, mert szinte mindenki fegyverrel mászkál. Ere mondhatnád, hogy Bronxban és Mexikóváros egyes negyedeiben is, csak éppen Jemenben jogaid sincsenek és háború folyik.

chrisred 2018.06.11. 21:08:27

Ha ebbe a bűnözés is beletartozik, nehezen indokolható, hogy az USA mitől békésebb Európánál.

Pervenimus 2018.06.11. 21:11:06

@chrisred: Nézd meg jobban a térképet! Éppen fordítva van: Európa a zöld, azaz a békésebb, az USA pedig sárgával van jelölve, vagyis csak közepesen számít békésnek (a bűnözés, a terrortámadások és a rendszeres lövöldözések miatt).

czerka 2018.06.12. 11:14:26

@Dictus Magister: a török hadsereg Szíriában van és vannak terrortamadások Törökországban. De az USA hadereje is ott van Szíriában, Líbiában, Irakban, Afganisztánban, Pakisztánban, Szomáliában, Nigerben, Csádban és az USA ellen is vannak terrortámadások. Franciaország ugyanez.

@Intercessor: "Oroszországban nincs erőszak? Megszállva tartja a Krímet, Grúzia egy részét, Kelet-Ukrajnát és fél Szíriát, miközben péppé bombázza az arab falvakat a Közel-Keleten."

Oroszország jelen van haderővel Szíriában, Kelet-Ukrajnában, de ezek nem Oroszország részei, Oroszországban magában nincs haború.
Az USA is jelen van katonailag a világ összes konfliktusában, de ez nem teszi háború sújtotta térséggé Texast, Ohiot vagy Floridát.
Ha Oroszország pirosra van színezve, mert a határaitól több ezer kilométerre orosz vadászgépek bombáznak városokat, akkor az USA is legyen piros, hisz Afganisztánban, Irakban, Líbiában, Szudánban, Szomáliában, Szíriában is harcolnak amerikai erők.

Periodista. 2018.06.12. 11:19:53

@czerka: Azért a kettő nagyon nem ugyanaz: Oroszország jogtalanul száll meg más országokat: Grúzia egy részét, Ukrajnát a Krímet és Szíriát, majd ezeket annektálja. Grúzia egy része konkrétan orosz katonai megszállás alatt áll, betagolták Oroszországba, csakúg mint a Krímet és Kelet-Ukrajnát. Mond már, hogy az USA milyen területeket csatolt önkényesen magához?

A másik: az orosz légierő önkényesen bombázza az arab falvakat a Közel-Keleten és vet be vegyifegyvereket, az USA nem csinál ilyesmit és jóval kisebb erőkkel is van jelen a térségben. A ruszki haderő teljesen megszállta nyugat Szíriát, ahol a kikötőket és támaszpontjait saját területeként kezeli. Ilyesmit sem tesznek az amerikaiak.
süti beállítások módosítása