Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

Észak-Korea nagyobb veszélyt jelent, mint hinnénk [24.]

2017. november 30. - Pervenimus

A koreai félsziget a XX. század közepén került először a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor 1945 -ben a második világháború során, az 1910 óta ott állomásozó japán katonaságot északról szovjet, délről pedig amerikai seregek győzték le. Korea felszabadult a 35 éves japán uralom alól, ám rögtön ketté is szakadt, mégpedig a 38. szélességi kör mentén. Ettől a vonaltól északra kommunista rendszer, délre kapitalista berendezkedés alakult ki. A Szovjetunió és Kína az északi államot, az USA a délit támogatta. 

eszak_korea.jpg

A két állam közt nem késett soká a háború: az északi kommunista diktatúra már 1950 június 25 -én megtámadta a délt és ezzel kezdetét vette a 3 éves koreai háború, mely csak 1953 július 27 -én ért véget. A harcokba először az Egyesült Államok avatkozott be, amikor segítségül küldte 8. hadseregét, hogy a déliek ki tudják védeni a kommunista agressziót, majd Kína is mozgósított egy közel fél milliós katonai kontingenst hogy a déli offenzívát meg tudja állítani, még határai előtt. A két fél végül a félsziget közepén patthelyzetbe került és megállapodásra kényszerült: északon Phenjan központtal egypárti kommunista diktatúra kezdett működni (kínai és szovjet támogatással), míg délen, Szöul  városa körül nyugati mintájú, Amerika-barát rendszer létesült. A fegyverszünetet nem követte békekötés (ez máig elmaradt). 

koreai_raketak.jpg

A két ország 1953 és 2017 közt teljesen eltérő fejlődési utat járt be: míg délen egy nagyon fejlett és erős gazdaság alakult ki, mely egyébként a világ 11. legnagyobb GDP -jét állítja elő (nagyobbat, mint Oroszország), pontosan 1,4 billió dollárt, addig északon egy szegény és minden bevételét hadseregére fordító diktatúra formálódott.

kimdzsong_un.jpgDélen 52 millió ember él, modern nagyvárosokban, melyek lakói a Samsung és Daewoo óriásgyáraiban dolgoznak, szabad, többpárti demokráciát működtetve, északon pedig a Kim család sztálinista diktatúrájában 25 millió ember tűri a legkeményebb kommunista rendszer szegényes mindennapjait. Észak-Korea első vezetője , Kim Ir Szen 1994 -ig vezette az országot, majd következett fia, Kim Dzsong Il, aki  1994 és 2011 közt uralta a kommunista Koreát, végül következett a dinasztia alapító unokája Kim Dzsong Un, aki az elmúlt 6 évben irányította az államot. Mindhármójukat három cél vezérelte:

  • a kommunista Kína védnöksége alatt fenntartani a kommunista diktatúrát Észak-Koreában
  • óriásira fejleszteni az Észak-koreai hadsereget
  • beindítani egy atomprogramot, mely elrettenti a világot attól, hogy Észak-Koreára támadjanak, vagy teljesen elszigeteljék

Sajnos törekvéseiket siker koronázta: a kommunista rendszer töretlenül fennáll és ma Észak-Korea rendelkezik a világ 4. legnagyobb létszámú hadseregével. A globalfirepower adatai szerint jelenleg Kim Dzsong Unnak 945 ezer katonája van (csak Kína, az USA és India előzi meg, még Oroszország is mögötte van a maga 800 ezres haderejével). Ami a harmadik célkitűzésüket illeti: Észak-Korea egyértelműen tagja a Föld 9 atomhatalmának és az elmúlt hónapokban bizonyította: rakétarendszere is alkalmas a Föld szinte bármely pontjára nukleáris csapást mérni. Idén szeptember 3 -án egy 160 kilotonnás atombombát robbantottak fel, ami a hirosimai bombának több, mint tízszerese, novemberben pedig (pár napja) a hatótávolság és elérhető magasság (4475 km) terén igazolták, hogy akár több ezer kilométer távolságba is képesek atomtöltetet eljuttatni, új típusú Hwasong-15 rakétáikkal.

koreai_raketak2.jpg

kép forrása: zerohedge.com

Úgy tűnik: Észak-Korea ma a Föld egyik legnagyobb kockázati tényezője, hiszen egyetlen ember kezében összpontosul a világ egyik legpusztítóbb nukleáris fegyverrendszere. A januárban épp 35 éves diktátor Észak-Koreában élet-halál ura, semmiféle testület vagy szervezet nem korlátozza hatalmát és most már a fél világ elpusztítására is képes. Nagy kérdés: mi kezdhető vele? Négy lehetőség adódik:

  1. A világ, az ENSZ és a nagyhatalmak úgy tesznek, mintha Észak-Korea nem jelentene veszélyt és tétlenül tűrik uralmát, fegyverei tökéletesítését, melyeket Kim Dzsong Un bármikor bárki ellen bevethet (ha épp rossz napja van). Ezt a megoldást szorgalmazza Kína és Oroszország, melyek jó kapcsolatokat ápolnak Észak-Koreával, hiszen felhasználhatják az USA ellensúlyozására.
  2. A nyugati hatalmak megpróbálnak tárgyalni Kínával (és részben Putyinnal), hogy működjenek együtt Kim Dzsong Un rendszerének eltörlésében egy esetleges közös katonai akció során.
  3. Gazdasági eszközökkel kényszerítik folyamatos meghátrálásra a koreai diktatúrát, miközben kínai együttműködéssel elérik Kim Dzsong Un belülről történő leváltását.
  4. Egy ponton túl az amerikaiak katonai támadással törlik el az Észak-koreai rezsimet, ám Kína és Oroszország együttműködése nélkül, vállalva a két másik szuperhatalom ellencsapását.

Nyilván ez a legutolsó (4.) lehetőség a legveszélyesebb, hiszen globális háborúval járhat. Ám sajnos a többi sem túl kecsegtető opció: ha az USA egyeztet Kínával és Putyinnal, majd együtt próbálják meg felszámolni a rezsimet, még mindig elindulhat egy rakéta valahonnan, emberéleteket követelve (bárhová is csapódjon be). Egyébként is egy Észak-Korea lerohanását célzó esetleges háború nagyon eltérő küzdelmet hozna, mint az Egyesült Államok két legutóbbi háborúja, a 2003 és 2011 közti zajló iraki háború és a 2001 óta folyamatban lévő afganisztáni háború. Koreában ugyanis óriási méretű és sokkal fejlettebb technológiájú haderővel kellene szembenéznie a nyugati seregeknek, elhúzódó harcokra felkészülve és számolva közben a nukleáris fegyverek bevetésével.

Ha belülről kísérelik meg elérni Kim Dzsong Un leváltását, megint csak kockázatos, hiszen alig akad szóba jöhető belső ellenzéke, melyet Kínából "átdobott" diverzáns egységek és/vagy amerikai különleges erők támogathatnának a hatalomváltásban (és a diktátor elfogásában, megölésében). Ugyanakkor hagyni a diktatúra tovább működését megint csak rizikós.

Természetesen a legnagyobb veszélyt a három nagyhatalom (USA, Kína, Oroszország) esetleges háborúja jelentené, ugyanis Peking a kezdetektől támogatja Phenjant és a Kim családot, illetve Moszkva is a diktatúra patrónusa. Ha Donald Trump folytatja Észak-Korea elszigetelését illetve a határai mentén zajló katonai akciókat, és még jobban elfajul a helyzet köztük, amiben a kínai és orosz vezetés kitart Észak-Korea mellett, akkor a végsőkig fokozódhat a válság. Kim Dzsong Un diktatúrája sajnos ma nagyobb veszélyt jelent a világra, mint a terrorizmus, az IS, vagy bármely más agresszor állam együttesen.

 ***

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

pervenimus_2kocka.jpg

2017.11.30.(23:00)

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr1713407679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Periodista. 2017.12.01. 06:45:13

Észak-Korea mindig is a mögötte álló Kína miatt volt veszélyes, hiszen ha bármikor is szóba került valahol (ENSZ-ben, NATO -ban) Phenjan megregulázása, számolni kellett Kína közbeavatkozásával. Ez a fő oka annak is, hogy eddig nem vetődött fel lerohanása sem. Kína megvédi, ahogyan 67 évvel ezelőtt is tette.

Executor 2017.12.01. 12:21:20

Kim Dzsong szerintem egy nagyon is számító ember. Nem háborút akar, hanem a világhatalmi pozíciót megerősíteni. Mindegyik ország, amelyikről felmerült, hogy dolgozik atombombán, az ma már eredeti formában nem létezik (pl. Líbia). Az okokról lehet találgatni. Az ő célja világos. Végig kell csinálnia, hogy komolyan vegyék. 1-et ellő Amerikáig, erre 10 közepes rakétával Amerika eltemeti, de akkor ugye bejönne a képbe Kína, és megérkeztünk a MAD doktrínához. (gyk. hu.wikipedia.org/wiki/MAD-doktr%C3%ADna) Nincs is jobb eszköz a béke fenntartására az atomnál. Ebből csak az következik, hogy Észak-Korea nem külső erőktől fog felbomlani, hanem saját magától. Egyszer.

exterminador 2017.12.01. 12:21:30

@Intercessor: az már nem olyan biztos, mélyponton van a viszonyuk Kínával is.

Muad\\\'Dib 2017.12.01. 12:21:44

@Intercessor:
Kínát legalább annyira zavarja az atomprogram, mint az USA-t, vagy Japánt. Szóval ezzel kapcsolatban nagyon is lehet számítani Kína együttműködésére.

Egyallampolgar 2017.12.01. 12:22:31

A Kína-USA érdekkülönbség régen elmúlt. Kínának piac kell, a nyugatnak munkaerő. Az USA cégei ezért Kínában vannak, Kína pedig bevásárolt USA állampapírból nehogy az csődbe menjen.
Hogy ki itt a kommunista azt inkább hagyjuk.
Kim igenis rizikó. Lehet csak néha rabol el néhány állampolgárt hogy aztán zsaroljon vele, de valójában egy zárt maffia államot üzemeltet.
Szerintem el kellene törölni egy USA légitámadás-Kína szárazföldi megszállás kombinációval és az egész földrészt Kínához kéne csatolni.
Nem hinném, hogy a terrorban élő lakosság, a naponta megalázott tábornok által irányította hadsereg komolyan harcolna egy 35 éves hülyegyerekért. Lehet amint feltűnne az égen egy bombázóraj hátba lőné egy tisztje.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.12.01. 13:06:08

Van egy-két bombája, egy-két rakétája. Ez semmi az orosz és USA atomarzenálhoz képest.
Azok pedig úgy vannak méretezve hogy a másikat el tudják pusztítani, nem a Földet.

felső határ nincs 2017.12.01. 14:46:47

A valosag az, hogy a feltekeny USA meg akarja tamadni Kinat.

Az egesz E-koreai mizeria Kinarol szol, hogy 10 even belul lehagyjak amerikat ossz GDPben. Ezt hijjak megelozo csapasnak a nyugati propagandistak.

Töritanár_ 2017.12.01. 14:50:44

Észak-Korea hadiipara még komoly fejlesztések előtt áll. Előbb-utóbb lesz modern rakétaelhárító rendszerük, majd sokkal nagyobb atomtölteteik, olyanok, melyek hasonló szintűek, mint az amerikai-orosz atomfegyverek. A kérdés az, hogy a Washington meddig nézi tétlenül ezt az erősödést és milyen alkut ajánl fel Kínának Kim Dzsongun fejéért?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.12.01. 17:43:16

@felső határ nincs: Hülyeséget beszélsz. Ha USA le akarná nyomni Kínát, csak egy kis lázadást kell szítania.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.01. 17:44:09

Nem tudom, hogyan, de valahogy likvidálni kéne ezt a b@rmot, mielőbb, akárhogyan.Valami "szent" célból felbérelt, "humanista" terrorcsoporttal, vagy valami szuper drónfegyverrel, bárhogy.Oldják meg...
süti beállítások módosítása