Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

Az Obama korszak 5 sikeresnek tartott intézkedése [22.]

2017. január 20. - Pervenimus

Barack Obama két ciklus után, 2016 január 20 -án búcsúzik az Egyesült Államok elnöki hivatalától, átadva a hatalmat a 45. amerikai elnöknek, Donald Trump -nak. Ezzel a demokrata pártot a republikánusok váltják az ország élén. Érdekességként említendő, hogy bár a demokrata párt és Hillary Clinton közel 3 millióval több szavazatot kapott, mégis veszítettek, mégpedig a sajátos amerikai választási rendszer miatt. (Ez a rendszer, melyet elektori szisztémának is hívnak, súlyozottan veszi figyelembe, hogy hány államból érkezik a jelöltekre az összegyűlt szavazatszám. Ebben pedig Trump volt sikeresebb, hiszen több államban tudott népszerűbb lenni.) 

trump_obama.jpg

Bár a végeredményt még a beiktatás napján is sokan vitatják, Donald Trump január 20 -án elfoglalta az elnöki széket, Obama pedig távozott a Fehér Házból. Kérdés azonban: milyen "egyenleg" vonható a leköszönő elnök korszakáról? Ez még akkor is érdekes felvetés, ha Obama nincs a valaha volt legjobb 5 amerikai elnök közt (lásd novemberi posztunkat). Persze sokan próbálták már értékelni Obama elnökségét, mégpedig pénzügyi, belpolitikai, közjogi és például közgazdasági szempontok alapján, ám ha az Obama-kabinet saját értékelését vesszük alapul, akkor 5 olyan területet láthatunk, melyekre az első színes bőrű elnök "csapata" büszkén tekint. Ezek a következők:

  1. "Obamacare" => Az Obama adminisztráció új egészségbiztosítási törvényt kezdeményezett, mely gyakorlatilag az egész amerikai egészségügyi ellátórendszert átalakította. Lényege, hogy a betegbiztosításba bevontak körét 20 millió lakossal bővítették (mégpedig sikerrel). Az új jogszabály az alsóbb rétegeknek kedvez, hiszen olyan szegény sorsú és rossz szociális helyzetben élő polgárok számára teszi elérhető a betegbiztosítást, akik korábban erről nem is álmodhattak.
  2. Klímapolitika => az eddigi amerikai elnökök sorában Barack Obama vette legkomolyabban a környezetszennyezés okozta problémákat és a globális klíma védelmét. Ezen a téren éles az ellentét Donald Trump -pal, aki egyáltalán nem kíván törődni a klímavédelemmel. (Gyermekeink és unokáink jövője érdekében reméljük, hogy ezt azért később még átgondolják Trumpék.)
  3. Gazdasági stabilitás => Az Obama-kabinet bizonyos makrogazdasági mutatókra hivatkozva azt állítja, hogy az Egyesült Államok gazdasága stabilabb lett Barack Obama 8 éves elnökségének végére. Obama előtt több negatív tendencia érvényesült, míg mára ezek egy része megváltozott.
  4. Homoszexuálisok, leszbikusok jogai => A világ szinte minden pontján kényes kérdésnek tekintett ügyben Barack Obama rendszere védelmébe vette a homoszexuálisokat és leszbikusokat. Bevezetésre került - 20 másik ország után - az USA -ban is a melegházasság intézménye és a melegek védelme.
  5. Külpolitika => Barack Obama 4 külpolitikai kérdésben is sikeresnek tekinti elnöki ciklusát: egyrészt kivonta az amerikai csapatokat Irakból (ez a lépés sokak szerint hiba volt és hozzájárult az ISIS megerősödéséhez), másrészt tető alá hozta Iránnal a megállapodást a perzsa állam nukleáris fejlesztési programjának kérdésében, harmadrészt likvidálni tudták (2011-ben) a világ legkeresettebb terroristáját, Oszama bin Ladent és végül negyedrészt határozott politikával léptek fel Vlagyimir Putyin expanzív politikájával szemben (Krím, Ukrajna)

Persze a felsoroltakon kívül számtalan más területet is említeni lehetne Obama elnökségének sikerességével kapcsolatban, ám az amerikai demokraták többnyire ezekről szólnak, ha kérdezik őket. Sokakban ugyanakkor felmerül, hogy ezek valóban sikerek e és a most következő Trump-éra milyen irányba viszi majd a folyamatokat?

Donald Trump politikája számtalan területen bizonytalan: nem tudni például, hogy valóban eltörli e az általa hibásnak tartott obamacare -t (bár elemzők szerint a teljes megszüntetést nem lépi meg, már csak a 20 millió kedvezményezettre való tekintettel sem), kérdéses a mexikói fallal kapcsolatban is több tényező, illetve külpolitikája is, melyről több rémhír is már napvilágot látott (például az, hogy vezetésével az USA cserben hagyja majd európai NATO szövetségeseit).

Mindenesetre ma Donald Trump hangzatos és patetikus beiktatási beszédben ígért gyökeres változásokat. Felvirágzást és az USA tekintélyének, világbefolyásának visszaállítását vizionálta (miközben némi ellentmondással azt is elárulta, hogy nem akarja az USA rendszerét másokra erőltetni). Az új elnök az amerikai érdekek, emberek és termékek fokozott védelmét ígérte (nem pedig mások szolgálatát, mint ami szerinte eddig folyt), illetve az iszlám radikalizmus és terrorizmus teljes felszámolását és a hatalom visszaadását a nép kezébe. Mindennek része egy erősen protekcionista gazdaságpolitika is, amivel Trump nem titkoltan kényszeríteni akarja majd az amerikai cégeket arra, hogy a termelésüket visszahozzák az államokba. (Az amerikai tőzsde rögtön reagált is erre negatív feedback -kel.)

Bár Trump korábban 100 napos programja ismertetésekor körvonalazott olyasmiket is, hogy kiemelt céljának tekinti csökkenteni a korrupciót, a külföldi lobbit és jelentős infrastrukturális beruházásokat támogatni, ezúttal konkrétumokat nélkülöző, demagóg, populista kampány-beszédet adott elő, mely után továbbra is kétségek közt tekinthetünk a Trump-korszakra. Legalábbis erősen bizonytalan, hogy négy év múlva tudunk e majd ugyanígy 5 sikeres intézkedést (vagy döntést) Trump ciklusához kötni, vagy inkább az okozott károkat - (katasztrófákat) elhárítva, a rombolás utáni helyreállításához várjuk majd az új elnökjelölteket.

Pervenimus

pervenimus_2kocka.jpg

2017.01.20.(17:30)

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr9012141163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2017.01.21. 18:04:09

1. Az amcsi átlagpolgár azért ennek nem mindig örül túlzottan.
2. Obamáék sem értek el szart sem.
3. Közben csúcson az amcsi államadósság.
4. Ez aztán tényleg sokat vitte előre a világot...
5. Kirobbantotta az ukrán háborút, a szír háborút csak azért, hogy megszerezze az orosz medve bőrét a kandallója elé, és legyen mit mesélnie az unokáinak. Nos, nem jött össze.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.22. 01:16:37

@midnight coder: "1. Az amcsi átlagpolgár azért ennek nem mindig örül túlzottan."

Igen. De fontos lépés egy normális rendszer felé.Hajobbat tudsz kitalálni, nóbeldíjat érdemelsz.

"2. Obamáék sem értek el szart sem."

Ja. De legalább nem állt hozzá negatívan.

"3. Közben csúcson az amcsi államadósság."

Az mindenképpen csúcson lenne. Lesz is még, fgyeld csak Trumpot.

"4. Ez aztán tényleg sokat vitte előre a világot..."

Az amcsik nagyban leszarják a világot. A ZUSÁ-ban vitte előre az emberi jogokat.

"5. Kirobbantotta az ukrán háborút"

Obamáról beszélünk, nem Putyinról.

Jimmy21 2017.01.23. 00:37:11

Én mindig tiszteltem a nagy tudású embereket, így önöket is. De ez az írás erősen elfogult a demokraták iránt.

Persze balliberális szempontból tényleg jó elnök volt, viszont konzervatív szempontból egy Isten verése volt. Hála a jó égnek hogy vége van az elnökségének és a nála is rosszabb utódját sem választották meg.

1. Az egészségbiztosítási reformot ugyan elfogadták de az állami biztosítót kihúzták belőle. Mivel a program pont a szegényebb rétegeket emeli be az egészségügybe, így biztos hogy biztosításukhoz állami támogatás is kell majd.

2. A környezetvédelem valóban fontos! De ez a globális felmelegedés elmélet elég hadilábon áll. A föld alapból felmelegedő termo-ciklusban van.

3. Valóban stabil voltak a gazdasági mutatók, de mégis csak a világgazdasági válság utáni általános fellendüléskor lépet hivatalba.

4. Nem igazán értem hogy a meleg jogok társadalomra erőltetése mivel szolgálja az emberiség érdekeit. Attól hogy az értelmiségi pályákon az ókor óta divat buzinak lenni(filozófusok, írók, művészek, stb), még nem kéne ezt az egészséges társadalomra ráerőszakolni.

5. A külpolitika is vegyes, sőt inkább a megalkuvás jellemezte. Kivonult Irak-bol és ezzel hozzájárult az erőszak és terrorizmus terjedéséhez. Megengedte Irán-nak hogy atom-ot dúsítsanak persze békés célra, de ezt bármikor át bírják állítani atomfegyver gyártásra. Az Oroszokat se bírta megállítani és Szíria kapcsán is hatástalan. Külpolitikájának hála nagyban csökkent az USA nemzetközi tekintélye.

További rosszat is fel lehet sorolni ellene, pl a guantánamói börtönt se bírta bezárni, pedig nagyon kampányolt vele.

Mindent összevetve nem volt nagy hatású elnök, még középszerűnek is kevés volna.
süti beállítások módosítása