Dubitando ad veritatem pervenimus

Pervenimus

Pervenimus

Az ISIS legvégső célja [14]

2016. augusztus 09. - Harmat Árpád Péter

5_91isis.jpgAz elmúlt évek híradásaiban megjelenő számtalan merénylet, kegyetlenség, terror-akció és tömeggyilkosság hallatán az emberben felmerül a kérdés: mit akar elérni valójában az ISIS? Mire megy ki ez az egész? Pontosan tudni lehet, hogy a 2000 óta lezajlott 10 legnagyobb európai terror-akció (melyekben egyébként közel ezren vesztették életüket) a két legnagyobb iszlamista terrorszervezethez köthető (így vagy úgy). Ezek pedig az Al-Kaida és az Iszlám Állam. Ők kezdeményezték, tervezték vagy támogatták ezeket a gyilkosságokat Európában és ma is az ő embereiktől retteg a kontinens. Mi az tehát, amit a szervezet Közel-keleti és Észak-afrikai központjaiban el akarnak érni? Milyen koncepció és végső cél fogalmazódik meg mondjuk az ISIS legfelső vezetésben?

A válaszhoz a logika és a történelmi szemlélet segíthet. Az ISIS a szunnita iszlámnak azon irányzatát követi, melyet szalafizmusnak is neveznek, és amely a vallási illetve „polgári” törvénykezés egyszerre történő érvényesítését az ősi, VII. századi iszlám hagyományokra (sharia) építve akarja kötelezővé tenni. (salaf = ősök, elődök). Ez azt jelenti, hogy ennek az irányzatnak a követői elvetnek mindent, ami az elmúlt ezer évben fejlődést jelentett az emberiség számára és elítélnek minden más értékrendet, vallást, szokást vagy hagyományt (mindent, ami eltér az általuk vallottaktól). Mindezen túl nem csupán elvetik és elítélik az eltérő vallásokat vagy kultúrákat, hanem arra is utasítják híveiket, hogy pusztítsák el mindazokat, akik nem hajlandóak átvenni az ősi muszlim hitelveket. Ez a típusú, elrettentésre építő „vallásterjesztés” sokszor volt már hatékony Afrikában és Ázsiában is, amikor egész tartományok, országrészek, népek, etnikumok vették át az iszlámot, mert féltek, hogy ellenkező esetben a muszlim harcosok kiirtják őket. Most a nyugati világ került az iszlamizmus célkeresztjébe. Az ISIS első számú alapvetése (és célja) tehát a szunnita szalafizmus erőszakos terjesztése az egész világon.

A vallási vonatkozások után a második lényeges jellemző a nyugati típusú berendezkedés – államfelépítés, hatalomgyakorlás, demokrácia, jogrend és haderőrendszer – meggyengítése, szétzilálása és felszámolása előbb Európában, majd Észak-Amerikában. Ezt a célt a terrorista akciók járulékos hatásai sajátos mechanizmus alapján segítik: először is félelmet keltenek, a befektetési és vásárló-kedvet csökkentik (így a gazdaságot bénítják) miközben a rendőri-katonai túlhatalom – és a különleges állami jogosítványok - bevezetésével a demokráciát csökkentik. A nyugat bukása és válságba kerülése új világrendet teremthet a Földön, melyben az iszlamizmus élvonalbeli szerepet tölthet be. Legalábbis így képzelik az ISIS ideológusai.

Végül az ISIS célrendszerében harmadik helyen kell kiemelnünk az anyagi tényezőket. Az Iszlám Állam jelenleg ugyanis óriási vagyon felett diszponál. Még a legóvatosabb becslések szerint is évi két milliárd a bevételük (dollárban), mely akárhogyan is nézzük, de egy nyereséges biznisznek tűnik. Amit tehát az ISIS csinál az a vallási célok és civilizáció-rombolás mellett egy nagyon is nyereséges üzletágat is takar. Felépítettek egy világot behálózó franchise-rendszert, sok-sok ezer fegyver-kereskedővel, embercsempésszel, olaj-forgalmazóval, kábítószer terjesztővel, bérgyilkossal, zsoldossal, adománygyűjtővel és „védelmi pénz behajtóval”, mely rendszer jól működve gazdagítja az ISIS vezetőit és befektetőit. Brand és üzlet is tehát az egész, amit egy percig sem szabad elfelejteni.

Visszatérve tehát az alapkérdéshez: az ISIS legvégső célja nem más, mint egy olyan civilizációrombolás, mely egyeduralkodóvá teszi a Földön a szunnita vallás legszélsőségesebb irányzatát, miközben meggazdagítja az Iszlám Állam vezetői és befektetői körét. Mindennek a megakadályozása az eddigi történelem talán legnagyobb feladata és kihívása lesz a nyugati világ számára.

 

Facebook oldalunk

2016.08.09.16:55

A bejegyzés trackback címe:

https://pervenimus.blog.hu/api/trackback/id/tr9110033578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.10. 23:13:58

Egy apró kérdés lenne csupán, ha lerombolták a civilizációt, ki a rossebnek fogják eladni az olajat?

Dr. Nagy László 2016.08.10. 23:18:01

@je suis chauve: Egy igazhitű dzsihadista nem így gondolkodik. Ők úgy vélik, az olaj rabszolgákká teszi az arabokat. A nyugat rabszolgáivá. Ha nincs nyugati civilizáció, akkor nem kell majd az olaj sem, így megszabadulnak láncaiktól. A szalafisták a legrosszabbak. Csak az ősi muszlim elveket, tanokat követik, melyeket összekutyulnak a pillanatnyi érdekeikkel. Ebből a kulimájszból gyúrják össze az ISIS zagyvaságait, mellyel megfertőzik a sorsukkal elégedetlen fiatalokat. Azok aztán radikalizálódnak és Allah Akbar kiáltásokkal boldogan gyilkolnak, majd halnak meg.

Control. 2016.08.10. 23:23:47

Az ISIS meglovagolja azt a világméretű jelenséget, mely az Európába bevándorló és/vagy ott beilleszkedni képtelen (sikeres életben hiába bízó) muszlim gyökerű fiataloknál tapasztalható: az útkeresés igényét. Ők egy alternatívát kínálnak nekik: legyetek Allah katonái, legyetek hősök, gyilkoljatok és a paradicsomba juttok. Ezek a szerencsétlen barmok pedig azt hiszik valódi lehetőséget kaptak.

Aldou Raine 2016.08.10. 23:26:36

@je suis chauve: Je sius chauve azt jelenti "kopasz vagyok". Jó nicked van pajtás. :-)

Filmflash. 2016.08.10. 23:32:41

@Kovács doki: .. ez is egy fajta terrorista. De vannak hivatásos zsoldosaik is, és vannak a felbujtók, megdumálók, akik behálózzák a lelkileg gyenge, befolyásolható pöcsöket. Aztán addig ontják rájuk az "Allahot szolgáld" mantrát, hogy teljesen behülyülnek és rohannak felrobbantani magukat! Ilyen "megdumáló ember" volt Salah Abdeslam is.

Miért van az, hogy az összes vallás közül, ami a Földön fellelhető csak és kizárólag a muszlim az, aminek nevében százak, ezrek ölik meg magukat (miközben másokkal is végeznek)??? Erre válaszoljon valaki!

Fortress_ 2016.08.10. 23:38:05

@Korifeus: Mert az elmaradottság, nyomor illetve az agresszió és a vallásos hiszékenység az araboknál alkot olyan elegyet, mely "megszüli" a fanatizmust! A hinduk és budhisták közt is óriási a nyomor, de ott a gyilkos mixből ezeknél hiányzik a többi összetevő: az agresszió és hiszékenység. Így ők nem könnyen fanatizálhatóak. A keresztényeknél, zsidóknál meg alig-alig jellemző a nyomor és a hiszékenység (még ha agresszió elő is fordul, mint tudjuk)! Ennyi.

2016.08.11. 08:30:44

Én nem lázítok és handabandázok meg öldökölök Ahmedek ellen. Fikarcnyit sem érdekelnek. Ők viszont a legnagyobb lelkesedéssel akarnak megtéríteni vagy megölni engem Allah nagyobb dicsőségére. Ha nem megy szép szóval a meggyőzés, hogy ne tegyék ezt, hát akkor önvédelemből agyonverem őket, ha kell bunkósbottal, a probléma megoldva. Az erősebb marad életben.

Aranyi Gábor 2016.08.11. 08:31:55

Az angol gyarmatosítók tudták a megoldást: disznóbőrbe varrták a nyomorult buzulmán mocsaheddint. Hiába pofázom, hogy CSAK AZ ELSŐ TÍZ álmenekültet kellene NŐI lövészekkel ledurrantatani, a többi úgy pucolna vissza a fekaszarabmopszlim anyjába, hogy lefejelné az éppen születendő öcsikéjét! Javasoltam még a Gatling-géppuskát, ha a kurd női lövész-szakasz nem vállalná - de nem, inkább felvesznek 3 000 idegenforgalmistát, akik a tranzitba kísérgetik a migrinceket - az árokpart helyett.

E.Katolnai 2016.08.11. 08:32:20

szalafi, vahabbi, deobandi és minden szunnita kutya végeredményben egy kutya. az ún. mérsékelt szunniták azt mondják, még nem vagyunk elég erősek, még szaporodnunk kell és csak utána bonthatjuk ki mahmut fekete szászlaját, mig a türelmetlen mohamedánok szerint már elég erősek ahhoz, h terrorizálják a beszari, nyálas, öntudatukat vesztett fehér embereket. az utóbbiaknak van igazuk, csak rá kell nézni a patkány-muttira vagy a rezgő takony hollandéra ...

Visceroid 2016.08.11. 08:32:56

Mondjuk az is érdekes, hogy ezek a terrorszervezetek (al-kaida, IS, boko haram) a legfontosabb napi témák a hírekben, fiatal terrorszervezetek. Mégis, a több évtizedes, esetleg évszázados terrorelhárítási múlttal rendelkező, jól szervezett és jól pénzelt ügynökhálózatok (CIA, FBI, orosz titkosszolgálat, Moszad), sőt a profi hadseregek sem tudnak ellenük tenni semmit. Miért is nem?

midnight coder 2016.08.11. 08:34:19

@Korifeus: Ez alapvetően mind a zsidó mind a keresztény hitben is benne van. A különbség az, hogy míg a zsidóknál korlátozta ezt az, hogy a Választott Nép tagjának születni kell, a keresztényeknél pedig Jézus volt annyira humánus, hogy ez, ha nagyon hosszú távon is, de létrehozta a mostani modern társadalmat, ahol többé-kevésbé békésen, de együtt tud élni zsidó, keresztény, hindu, taoista, buddhista, ateista.

Nekünk alapvetően két problémánk van:
1. Ez a változás, az iszlám világban nem következett be. Ők még kb. ott tartanak, mint mi a kora középkorban, ahol a polgár vígan megölte volna magát ha ezzel kinyírhat már tucat hitetlent, csak azért mert hitetlenek.
2. A "modern" nyugati társadalmak eléggé magukba merevedtek, az emberi, szabadság, stb. jogok dogmákká váltak, felülírva a józan ész diktálta önvédelmet.
Az európai politikusok, és főleg a baloldali véleményformálók valahol az 50-es években élnek, a legfőbb mumusuk a nácizmus, illetve a rasszizmus, és persze rasszista csak fehér lehet. Erre a legjobb példa a hazai ballib média akik akkor is váltig állították, hogy nincs migránskérdés, amikor naponta ezrével jöttek át a határon, és csak akkor hagyták abba, amikor elértek Pestig és elárasztották a Keleti Pályaudvart.

Az elpuhult, elöregedett, túlhumanizálódott Nyugat-Európa teljesen védtelen az iszlamistákkal szemben. Hiába van ott 500 millió polgár, miközben jött eddig egymillió migráns (ami a családegyesítés után persze egyből felmegy vagy 5 millióra, és persze még van vagy 150-200 aki ide készül), ha az európai polgár vagy nyugdíjas, vagy úgy nőtt fel hogy már az óvodában sem lehetett játékpisztolya mert az agresszívvé tesz szemben áll Kalah-hal a szegény menekülttel akit gondos szülei a Kalasnyikovról neveztek el.

Conchobar 2016.08.11. 08:35:47

"Az ISIS első számú alapvetése (és célja) tehát a szunnita szalafizmus erőszakos terjesztése az egész világon" - Ez inkább egy nagy hazugságnak tűnik, amellyel indokolni lehet a nyugatiak beavatkozásait. A nyugati létforma és gazdagság óhatatlanul hatással van a muszlim társadalmakra, behatol abba és feszíti. Ráadásul maguk a nyugatiak közvetlenül, politikailag is beavatkoznak a muszlimok belügyeibe, napjainkban is bombázgatnak ott. A nyugati behatolás/hatás ellensúlyozásaképpen próbálnak visszatérni/próbálják erősíteni a saját vallási/kultúrális hagyományaikat. Hasonló történt a '70-es évek végén Iránban, mikor a nyugatos sahot elzavarták és jöttek helyette az ajatollahok

Exploiter 2016.08.11. 08:36:09

Célnak ambiciózus, de nem túl reális. Ha nem csak pár százezer ember, hanem mondjuk a teljes muzulmán közösség próbálná elpusztítani a civilizációt, még úgy is kérdéses lenne a siker, pedig sok nagyságrenddel nagyobb erőről beszélnénk. Egy ilyen helyzetben hirtelen kiderülne, hogy a gyenge eu is képes fizikailag megsemmisíteni a fél kontinenst, ahol élnek.
Az egyetlen erejük az aszimmetrikus hadviselésben rejlik. Persze ezt sem szabad lebecsülni, de épp ezért a propaganda mögött látszik, hogy a valódi cél itt is a pénz és hatalom, a többi csak az ostobák besorozásához kell.

chepunk 2016.08.11. 08:36:39

@Korifeus: Bizony minden "könyv" vallás ugyanígy gyilkolászott, és az "önfeláldozás" sem volt ismeretlen, csak korábbi időkben a történelemben. Az iszlám terrorizmusnak még nagyon sokat "dolgoznia", hogy a keresztény népírtásokat utonérje... A legfőbb gond azzal van, hogy ezen vallások egyedül üdvőzítőnek magukat tartják, és aki nem követi őket, annak a megölését kivették a gyilkosság bűne alól, erkölcsi feloldozást, sőt elismerést adnak érte! Ezért kell minden ilyen vallásnak eltűnnie a történelem szemétdombján, mit feleslegessé vált elromlott, javíthatatlan, ósdi vacak!

2016.08.11. 08:36:58

@Dr. Nagy László: aha, akik a szálakat mozgatják, őket nem érdekli a vallás. itt rohadt sok pénzről van szó, az az egyetlen motiváció, a vallási és egyéb indok csak parasztvakítás pubi, az isis nem vallási hanem maffia szervezet és ez a napnál is világosabb

2016.08.11. 08:37:03

@Aldou Raine: zavart keltek a frontvonalon a kopaszsággal:)

Göntér László 2016.08.11. 08:38:41

Azt nem tudom, hogy valakinek vagy valakiknek lehet-e végső célja, de az lehetséges, hogy valami célja minden hatalomgyakorlónak van. Nehéz lenne megfogalmazni azt, hogy az EU-nak, az USA-nak, vagy Orosz országnak mi a végső célja. gondolom, hogy az ISIS végső céljáról ugyanúgy nem beszélhetünk. Valamilyen célja bizonyára van, az egyik elképzelhetőt a cikk taglalja. Egy másik általam elképzelhetőt az alábbiakban vázolok fel.
Tételezzük fel, hogy az ISIS vezetői ismerve a történelmet, és a mai valóságot, az alábbiakat gondolják: lehet-e államról beszélni akkor, ha ennek az államnak nincs határa, fővárosa? Mi volt a zsidósággal Izrael megalakulása előtt? Zsidók sok államban voltak, de zsidó állam nem volt. Cigányok most sok államban vannak, de államuk az nincs. Következésképpen, lehetséges az olyan állam, amelyiknek nincs határa és fővárosa. Mint minden államnak, meg kell tudnia védenie magát és biztosítania kell a fennmaradásához szükséges gazdasági hátteret. Ami miatt most az EU érzi az ISIS nyomását, az azért van, mert Francia ország és Anglia rendelkezik a védelemhez nélkülözhetetlen atom arzenállal, a meghatározó államai (Német ország, Olasz ország, Francia ország Anglia) pedig a fejlett gazdasággal. Ezek felett a javak felett úgy kell megszerezni az ellenőrzést, hogy ezek a javak ne sérüljenek, és a mi embereink képesek legyenek ezeknek a javaknak a működtetésére. Milyen stratégia és taktika biztosítja ezeknek a céloknak a megvalósítását? Úgy tűnik, hogy ezeknek a céloknak a megvalósításához a migráció nyújt lehetőséget, mert így az embereinken keresztül megszerezhetjük a javak feletti ellenőrzést, a javakban kiképzett dolgozók pedig biztosítják ezeknek a javaknak a működtetését.

Ursus Arctus 2016.08.11. 08:43:02

@Göntér László: Göntér úr! VAN már államuk. A fővárosa Rakka.

tortenelemcikkek.hu/node/633

A többi amit írt okoskodó szószaporítás.

chrisred 2016.08.11. 09:13:29

Szvsz a második és harmadik tényező a lényeg, egy gátlástalan bűnszervezet, ami egy maffiaállamot próbál kiépíteni. Az ideológiai máz csak körítés, az, ami a szovjeteknek a kommunizmus és a munkásosztály, a náciknak a felsőbbrendű faj szolgálata volt. Attól még ugyanolyan szar volt munkásnak lenni a Szovjetunióban, németnek a Harmadik Birodalomban, mint muszlimnak az IS alatt, ha nem tartozol az államot irányító bűnözők közé.

Pervenimus 2016.08.11. 09:25:33

@Exploiter: A civilizáció elpusztítása helyett a "NYUGATI civilizáció elpusztítása" a helyes kifejezés. Mert itt nem arra kell gondolni, hogy atomsivataggá változtatják Európát és Észak-Amerikát (bár ennek gondolata sem hiszem, hogy túl messze áll tőlük) hanem hogy a nyugat civilizációs értékeit törlik el. Mint az európai életmód, demokrácia, jólét, fogyasztói társadalom, vallásszabadság ... stb. Mindaz, amit az elmúlt ezer évben elért Európa és a nyugat.

Aldou Raine 2016.08.11. 09:27:17

@je suis chauve: ... én is kopasz vagyok. Ezért figyeltem fel a nick nevedre testvér! :-)

midnight coder 2016.08.11. 10:03:36

@chepunk: Az a nagy különbség, hogy míg Jézus alapvetően egy humanista volt - bármennyire is eltorzították a tanait utána az egyházak - ugyanez Mohamedről nem mondható el. És a kereszténység ugyan csinált durva dolgokat, de alapvetően humánusabb irányba vitte a világot. Volt a rabszolgatartó Róma, és lett belőle a jobbágyságra alapuló középkori civilizáció, ami elősegítette a technológiai fejlődést, és az egész végén kialakult egy világi, európai társadalom. Az iszlám viszont maradt ott ahol a megalakulásakor tartott, sőt azóta romlott is a helyzet, mert előtérbe kerültek a szélsőségesek.

midnight coder 2016.08.11. 10:03:42

@Pervenimus: Pontosan. A liberalizmus ügyesen felszámolja önmagát.

Aldou Raine 2016.08.11. 11:16:06

@midnight coder: ha te "az európai életmódot, demokráciát, jólétet, fogyasztói társadalmat, vallásszabadságot és a többi polgári szabadságjogot" simán liberalizmusnak hívod (pedig valójában egy értékközösség, aminek fontos eleme egyébként a liberalizmus) és úgy gondolod, hogy teljesen felesleges, akkor semmivel nem vagy jobb az iszlamistáknál.

midnight coder 2016.08.11. 12:30:06

@Aldou Raine: Teljesen mindegy, hogy hogy hívod. A lényeg, hogy itt az elmúlt 1000 évben végbement egyfajta társadalmi fejlődés. Ami lehet hogy picit túl is lőtt a célon, és immár képtelen saját magát megvédeni. De eljutottunk odáig, hogy ma már a keresztény átlagpolgár nem akarja máglyára vetni a buddhistát, ateistát, nem akarja elpusztítani a más kultúrában született alkotásokat. Nem volt ez persze mindig így, a keresztények is csináltak "fénykorukban" csúnya dolgokat. Csak ez itt megváltozott. Ott meg nem.

alfacharlybravo 2016.08.11. 16:14:16

Na most itt csak az ISIS ről beszélünk, de a kelet Aleppó ellenzék azt üvölti, hogy ha itt végeztünk, megyünk Európát elfoglalni.
Hát nem puha harcosok érdekes lesz velük háborúzni ha még lesz rá lehetőség és nem álmunkban vágják át a torkunk.
www.almasdarnews.com/article/jihadist-offensive-southern-aleppo-takes-turn-worse/

BéLóg 2016.08.11. 18:49:45

@Korifeus: Azért, mert az iszlám a Sátán vallása.

A Sátán hozta le a földre és neki egyetlen célja van a Teremtés óta, hogy bebizonyítsa Istennek, hogy az ember teremtése hiba volt, így ő, aki szembeszállt vele, visszakaphatja majd azt a dicsőségét, amit elvesztett. Ez a misztikus vonal a dolog mögött.
Az iszlám vallást a muzulmánok szerint egy Ragyogó Angyal hozta le a földre Mohamednek, aki magát Gábrielként (Dzsibril) nevezte meg. Csak a vicc az, hogy az angyalok között (minden monoteista vallás tanításában) kizárólag egy viselte a "ragyogó" (fényes) nevet, és ez Lucifer.

Mivel a Sátán nem bírja ki hogy ne "írja alá" a művét, ezért is lett az iszlám a Béke Vallása, aminek nevében több embert öltek meg mint az összes más vallás nevében EGYÜTT. Sőt, miközben a Korán szerint a legnagyobb bűn muzulmánt megölni, a siíták a legnagyobb buzgalommal irtják a szunnitákat és viszont.
Szóval ha megnézitek, a legtöbb muzulmánt nem a "keresztesek", vagy az usa vagy akárki öli meg, hanem MUZULMÁNOK.
Nos, ez a Sátán aláírása a művéhez.

Érdekességképpen az egyetlen valóban a Sátánt imádó csoport a jazidik, ők Tausz Meleknek (valamint Pávaangyalnak) nevezik a Ragyogót és őt imádják. Ráadásul tanításuk szerint ők Ádám klónjai (!) pontosabban Lucifer volt az, aki valamilyen vitában "edénybe" helyezte Ádám és Éva "testének darabkáit" és míg Ádáméból ember lett (a jazidik Ősapja) Éváéból nem lett semmi. Ádám az utódát maga szoptatta (!), ezért is van a férfiaknak mellbimbója, legalábbis a jazidik szerint.
Nem semmi hitvilág, mi?
Érdemes utána kutakodni, már ha valakit érdekel.

Ezek az információk természetesen a hit és a vallás szemszögéből vannak, gondolom ez elég egyértelmű.
süti beállítások módosítása